بوی بد دهان یکی از مشکلاتی است که برخی افراد با آن درگیر هستند. اما نگران نباشید، برای حل تین مساله کافیست درب یخچال را باز کنید!
چه چیزی باعث بوی بد دهان میشود؟
بوی بد دهان که هالیتوز نیز نامیده میشود، بوی نامطبوعی است که در بازدم وجود دارد اکثر افراد گاهی اوقات بوی بد دهان را تجربه میکنند، اما این مساله برای برخی دیگر، یک اتفاق روتین است.
بهداشت نامناسب دهان و دندان یکی از شایعترین دلایل بوی بد دهان است.
هنگامی که بقایای غذا در دهان باقی میماند، باکتریهای موجود در دهان شروع به تجزیه این مواد کرده و این فعالیت باکتریایی منجر به تشکیل ترکیبات گوگرد فرّار (VSC) میشود. VSC یک مخلوط گازی است که با بازدم از دهان آزاد شده و بوی نامطبوعی به آن میدهد.
برای برخی از افراد، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان میتواند منجر به مشکلاتی مانند بیماریهای لثه و خشکی دهان شود که بوی بد را افزایش میدهند. حدود 80 تا 85 درصد از کل موارد بوی بد دهان از حفره دهانی منشا میگیرد. بیماریهای تنفسی مانند پنومونی، فیبروز کیستیک و برونشیت مزمن نیز ممکن است باعث بوی بد دهان شوند.
اختلالات متابولیک و بیماریهایی مانند دیابت، نارسایی کلیه، نارسایی کبد و سرطان خون نیز ممکن است باعث ایجاد بوی خاصی در نفس شوند. مصرف برخی داروها مانند استامینوفن، آنتیهیستامینها، دیسولفیرام و برخی از داروهای شیمی-درمانی نیز میتوانند باعث بوی بد دهان شوند. این بو ممکن است پس از قطع داروها از بین برود.
آیا ماست میتواند بوی بد دهان را از بین ببرد؟
محققان مرکز ملی تحقیقات بالینی بیماریهای دهان، اخیرا تاثیرات پروبیوتیکها بر روی هالیتوز را تجزیه و تحلیل کردهاند. بر اساس این تحقیقات، مصرف منظم ماست و سایر غذاهای پروبیوتیک، میتواند به کاهش بوی بد دهان کمک کنند.
جزئیات مطالعه
این متاآنالیز شامل هفت مطالعه بود که بر روی 278 فرد که بین 17 تا 70 سال سن داشتند انجام شد. هالیتوز (بوی بد دهان) بر اساس چهار معیارِ مورد بررسی قرار گرفت: امتیاز ارگانولپتیک (OLP)، سطوح ترکیب گوگرد فرار (VSC)، پوشش زبان (TCS) و شاخص پلاک (PI).
- OLP مقیاسی از 0 تا 5 است که سطح بو در تنفس را اندازه گیری میکند.
- سطوح VSC را میتوان با استفاده از دستگاههایی که سطح گوگرد بازدم را بررسی میکنند اندازهگیری کرد.
- TCS مقیاسی بین 0 تا 2 میباشد که در آن 0 به معنی نبودن پوشش زبان و 2 نشاندهنده پوشش زبان ضخیم با پاپیلاهای زبان غیرقابل مشاهده است.
- PI مقیاسی بین 0 تا 5 است که در آن 0 نشاندهنده عدم وجود پلاک و 5 نشاندهنده پلاکی است که بیش از سه چهارم تاج دندان را پوشانده است.
مشاهدات مطالعه
این مطالعه نشان داد که پروبیوتیکهایی مانند لاکتوباسیلوس سالیواریوس، لاکتوباسیلوس رویتری، استرپتوکوک سالیواریوس و ویسلا سیباریا ممکن است با کاهش غلظت VSC، به کاهش بوی بد دهان کمک کنند (در مدت 4 هفته). در درازمدت، مصرف پروبیوتیکها در دراز مدت، به کاهش امتیازات OLP کمک کرد.
این مطالعه نشان میدهد که پروبیوتیکها میتوانند از شکستن پروتئینها و آمینواسیدهای موجود در بقایای غذا توسط باکتریهای موجود در دهان جلوگیری کرده و باعث کاهش هالیتوز شوند.
کدام پروبیوتیکها بهترین راه حل برای رفع بوی بد دهان هستند؟
بر اساس یک مطالعه در سال 2021، لاکتوباسیلوس، استرپتوکوک و ویسلا سویههای پروبیوتیکی هستند که در درمان بوی بد دهان بسیار موثر میباشند. پروبیوتیکهای اصلی ماست، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوک ترموفیلوس هستند که این محصول لبنی را به یک انتخاب غذایی عالی برای مقابله با بوی بد دهان تبدیل کردهاند.
سایر غذاها و نوشیدنیهای غنی از پروبیوتیک که میتوانید مصرف کنید عبارتند از:
- کفیر
- نان خمیر مایه
- کومبوجا
غذاهایی که ممکن است با پروبیوتیکها غنی شده باشند نیز گزینههای خوبی برای جلوگیری از بوی بد دهان هستند.
نکات دیگری برای رفع بوی بد دهان
1. درک علت اصلی
به غیر از بهداشت ناکافی دهان، علل دیگری نیز میتوانند موجب بوی بد دهان شوند؛ درک علت اصلی، به یافتن راه حل مناسب برای حل این مشکل کمک میکند.
2. رعایت بهداشت دهان
مسواک زدن بعد از غذا، استفاده از نخ دندان و استفاده از دهانشویه به حفظ سلامت دندانها و لثهها کمک میکند. اگر بیماریهای لثهای دارید، درمان آنها بوی بد دهان را نیز درمان میکند.
3. تغییر رژیم غذایی
برخی غذاها مانند سیر یا پیاز میتوانند باعث بوی بد دهان شوند و محدود کردن مصرف این غذاها ممکن است کمککننده باشد.
4. نوشیدن مایعات
برای برخی افراد، بوی بد دهان ممکن است در نتیجه خشکی دهان ایجاد شده باشد. نوشیدن مایعات کافی در طول روز میتواند به رفع این مشکل کمک کند.
خلاصه
- بوی بد دهان که به آن هالیتوز نیز گفته میشود، باعث ایجاد بوی نامطبوع در بازدم میشود.
- بوی بد دهان عمدتا در اثر تجزیه آمینواسیدها و پروتئینهای موجود در بقایای مواد غذایی توسط باکتریهای مستقر در دهان ایجاد میشود.
- این تجزیه یک مخلوط گازی به نام ترکیب گوگرد فرّار(VSC) تولید میکند که بوی بدی دارد.
- یک متاآنالیز، که اخیرا انجام شده است، گزارش میدهد که مصرف پروبیوتیکها میتواند از تجزیه بقایای غذا توسط باکتریها جلوگیری کرده و بوی بد دهان را کنترل کند.
- ماست، کفیر، کومبوچا، نان خمیر ترش و سایر غذاها و نوشیدنیهای غنی از پروبیوتیک میتوانند به جلوگیری از هالیتوز کمک کنند.
- رعایت بهداشت دهان، نوشیدن مایعات کافی و تغییر رژیم غذایی از دیگر راههای جلوگیری از بوی بد دهان هستند.