آلرژی به آجیل چیست؟
آجیل، در واقع نوعی میوه است که با پوستهای غیرقابل خوردن و سخت پوشیده شده و درون آن دانههای خوراکی قرار دارد. آجیل منبع غذایی محبوبی است زیرا انرژیزا و سرشار از کالری است. آجیل کاج، گردو، فندق و آجیلهای درختی از جمله محبوبترین آجیلها در سراسر جهان هستند که اکثر مردم از خوردنشان لذت میبرند.
آلرژی به آجیل، یک بیماری جدی است که تقریبا 3 میلیون آمریکایی و 1.1٪ از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. آلرژی به آجیل در تمام عمر فرد وجود خواهد داشت و در صورت عدم درمان، میتواند منجر به عوارض جدی شود. 80 درصد از همه کودکانی که به این مشکل مبتلا هستند، در بزرگسالی نیز با آن دست و پنجه نرم خواهند کرد.
چه چیزی باعث ایجاد پاسخهای آلرژیک در افراد مبتلا به آلرژی به آجیل میشود؟
وقتی فرد مبتلا به این حساسیت، آجیل مصرف میکند، بدنش آن را به عنوان یک ماده خارجی مضر و خطرناک در نظر میگیرد. در این حالت، سیستم ایمنی فعال شده و برای کنترل مادهی خطرناک خارجی، هورمونی به نام هیستامین ترشح میکند. هیستامین قادر است پاسخهای مختلفی در بدن ایجاد کند که برخی از آنها میتوانند ناخوشایند و دردناک باشند.
علائم آلرژی به آجیل
- تورم لب و زبان
- سفت شدن گلو و راههای هوایی که تنفس را دشوار میکند
- بثورات در سراسر بدن
- سرفه و خسخس سینه
- خارش اطراف چشم، بینی و دهان
- خارش و آبریزش چشم
- کهیر (برجستگیهای قرمز روی پوست)
- مشکلات گوارشی مانند اسهال، استفراغ، گرفتگی عضلات و حالت تهوع
- آنافیلاکسی که یکی از شدیدترین علائم آلرژی است، بدن را در حالت شوک قرار میدهد و میتواند کشنده باشد. آنافیلاکسی به سرعت پیشرفت کرده و باعث تنگی نفس و ناتوانی در عملکرد طبیعی میشود.
آیا آلرژی به بادام زمینی و آلرژی به آجیل یکسان است؟
اکثر مردم تصور میکنند که بادام زمینی نوعی آجیل است اما این باور، درست نیست. بادام زمینی در گروه حبوبات قرار دارد و حساسیت به بادام زمینی با آلرژی به آجیل متفاوت است. با این حال، اگر به بادام زمینی حساسیت دارید، معمولا به یک یا چند نوع آجیل هم حساسیت خواهید داشت. همچنین، اگر به یک نوع آجیل حساسیت دارید، ممکن است به بقیه آجیلها نیز حساسیت داشته باشید. به همین دلیل است که پزشکان به افراد مبتلا به این آلرژی توصیه میکنند که از مصرف انواع آجیل اجتناب کنند.
چگونه ژنتیک بر آلرژی به آجیل تاثیر میگذارد؟
ژن STAT6
ژن STAT6 به تولید پروتئین مبدل سیگنال و فعالکنندهی رونویسی 6 کمک میکند. این پروتئین، واکنشهای بیولوژیکی التهابی که تحت تنظیم IL4 هستند را کنترل میکند. IL-4 باعث ایجاد شرایطی مانند آسم و التهابات آلرژیک در بدن میشود.
تغییرات rs324015 در ژن STAT6
مطالعهای که در بریتانیا انجام شد، اثرات پلیمورفیسم rs324015 ژن STAT6 را بر روی آلرژی به آجیل بررسی کرد. این مطالعه به این نتیجه رسید که در افراد مبتلا به آلرژی به آجیل، فراوانی آلل G در این پلیمورفیسم، بیشتر بود.
عوامل غیرژنتیکی موثر بر آلرژی به آجیل
سن: آلرژی به آجیل درختی در کودکان و بچههای نوپا در مقایسه با بزرگسالان شایعتر است. این علائم همچنین در کودکانی که سیستم گوارش آنها به اندازه بزرگسالان بالغ نیست هم، شدیدتر است.
سایر آلرژیهای مرتبط: اگر به نوعی آلرژی غذایی یا آلرژی به بادام زمینی مبتلا هستید، انتظار میرود که به آجیل نیز حساسیت داشته باشید.
آلودگی متقاطع: آلودگی متقاطع فرآیندی است که طی آن، آجیلهایی که به آنها حساسیت دارید، به طور ناخواسته وارد یک ماده غذایی دیگر میشوند. چنین آلودگیهایی میتوانند در طول فرآیند تولید یا بستهبندی اتفاق بیفتند. اگر به آجیل آلرژی دارید، این نوع آلودگیها میتوانند منجر به تشدید علائم شود.
درماتیت آتوپیک: حدود 20 تا 40 درصد از کودکان مبتلا به درماتیت آتوپیک، در نهایت به نوعی آلرژی غذایی، از جمله آلرژی به بادام زمینی و یا آجیل درختی دچار میشوند. اگر فرزندتان به درماتیت آتوپیک مبتلاست، مطمئن شوید که آجیل را با احتیاط بیشتری مصرف کند.
توصیههایی برای جلوگیری از شعلهور شدن آلرژی به آجیل
از مصرف آجیل اجتناب کنید: یکی از سادهترین راهحلها برای جلوگیری از تشدید حساسیت به آجیل، پرهیز از خوردن آجیل است. اگر به یک آجیل حساسیت دارید، توصیه میشود از همه آجیلها دوری کنید تا در برابر بروز واکنش آلرژیک ایمن باشید.
برچسبها را بررسی کنید: اگر به آجیل حساسیت دارید، حتما قبل از خرید مواد غذایی، برچسب روی آن را به طور کامل بررسی کنید. برندها موظفند در صورتی که محصولشان حاوی آجیل است، آن را با فونتهای پررنگ ذکر کنند.
هنگام انتخاب نوشیدنیهای الکلی مراقب باشید: ممکن است در طی فرایند تقطیرِ برخی از نوشیدنیهای الکلی، از آجیل استفاده شود. هنگامی که یک نوشیدنی الکلی با افزودنیهای «گیاهی» یا «طبیعی» دیدید، با سازندهی آن صحبت کنید تا مطمئن شوید که هیچ گونه آجیلی در آن وجود ندارد.
داروهایتان را همیشه همراه خود داشته باشید: افراد مبتلا به آلرژی بهتر است همیشه یک آمپول ضدآلرژی همراه خود داشته باشند تا حملات آلرژیک شدید را کنترل کنند. علاوه بر این، چنین افرادی باید به صورت روتین از داروهای آنتیهیستامین استفاده کنند تا از شدت واکنش آلرژیک خود بکاهند.
خانهی خود را ضدآجیل کنید: بهتر است چیزهایی که حاوی آجیل هستند را وارد خانه خود نکنید. اگر مهمان دارید، از قبل به آنها بگویید که غذاها و نوشیدنیهای آجیلی را به عنوان هدیه برایتان نیاورند.
آجیلها را از سنین پایین، وارد رژیم غذایی فرزند خود کنید: مطالعات نشان میدهند که وقتی آجیلها را به آرامی از ۶ ماهگی به رژیم نوزادان اضافه میکنید، تحمل آنها نسبت به آن افزایش یافته و احتمال ابتلا به آلرژی کمتر خواهد شد. با مقادیر بسیار کم شروع کنید و برای مشاهده واکنشهای آلرژیک، آجیلها را یکی یکی به برنامه غذایی اضافه کنید. اگر قصد شروع مصرف آجیل برای فرزندتان را دارید، پزشک اطفال را در جریان بگذارید.
خلاصه
- آلرژی به آجیل، یک واکنش آلرژیک به مصرف آجیل است. حدود 3 میلیون آمریکایی و 1٪ از جمعیت جهان به آجیل حساسیت دارند.
- آلرژی به آجیل باعث تولید هیستامین در بدن شده و علائمی مانند بثورات پوستی، آبریزش و پف کردن چشمها، تورم زبان و لبها، سرفه و خسخس سینه را ایجاد میکند.
- موارد شدید آلرژی به آجیل باعث آنافیلاکسی میشوند. این اتفاق موجب میشود که بدن دچار شوک شده و تنگی نفس و انقباض راههای هوایی رخ میدهد.
- تغییرات در ژن STAT6 منجر به افزایش خطر ابتلا به آلرژی به آجیل میشود.
- کودکان بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به این آلرژی هستند. داشتن انواع دیگر آلرژیهای غذایی نیز شما را در معرض خطر این وضعیت قرار میدهد.
- بررسی دقیق برچسبهای مواد غذایی و نوشیدنیها قبل از خرید غذا، ضدعفونی کردن خانه و نزدیک نگه داشتن داروهایتان، همگی به کاهش خطر تشدید حساسیت به آجیل کمک میکنند.