چگونه ژنتیک بر آلرژی به آجیل تاثیر می­­‌گذارد؟

  • منبع: xcode.life
  • شنبه 11 آذر 1402
  • 9 دقیقه مطالعه

آلرژی به آجیل چیست؟

 

آجیل، در واقع نوعی میوه است که با پوست‌ه­ای غیرقابل خوردن و سخت پوشیده شده و درون آن دانه‌های خوراکی قرار دارد. آجیل منبع غذایی محبوبی است زیرا انرژی‌زا و سرشار از کالری است. آجیل کاج، گردو، فندق و آجیل­‌های درختی از جمله محبوب‌ترین آجیل‌­ها در سراسر جهان هستند که اکثر مردم از خوردنشان لذت می­‌برند.

 

آلرژی به آجیل، یک بیماری جدی است که تقریبا 3 میلیون آمریکایی و 1.1٪ از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار می‌­دهد. آلرژی به آجیل در تمام عمر فرد وجود خواهد داشت و در صورت عدم درمان، می­‌تواند منجر به عوارض جدی شود. 80 درصد از همه کودکانی که به این مشکل مبتلا هستند، در بزرگسالی نیز با آن دست و پنجه نرم خواهند کرد.

 

چه چیزی باعث ایجاد پاسخ­‌های آلرژیک در افراد مبتلا به آلرژی به آجیل می‌­شود؟

 

وقتی فرد مبتلا به این حساسیت، آجیل مصرف می­‌کند، بدنش آن را به عنوان یک ماده خارجی مضر و خطرناک در نظر می­‌گیرد. در این حالت، سیستم ایمنی فعال شده و برای کنترل ماده‌ی خطرناک خارجی، هورمونی به نام هیستامین ترشح می­‌کند. هیستامین قادر است پاسخ­‌های مختلفی در بدن ایجاد کند که برخی از آن­‌ها می‌­توانند ناخوشایند و دردناک باشند.

 

علائم آلرژی به آجیل

 

  • تورم لب و زبان
  • سفت شدن گلو و راه­‌های هوایی که تنفس را دشوار می­‌کند
  • بثورات در سراسر بدن
  • سرفه و خس‌خس سینه
  • خارش اطراف چشم، بینی و دهان
  • خارش و آبریزش چشم
  • کهیر (برجستگی­‌های قرمز روی پوست)
  • مشکلات گوارشی مانند اسهال، استفراغ، گرفتگی عضلات و حالت تهوع
  • آنافیلاکسی که یکی از شدیدترین علائم آلرژی است، بدن را در حالت شوک قرار می­‌دهد و می­‌تواند کشنده باشد. آنافیلاکسی به سرعت پیشرفت کرده و باعث تنگی نفس و ناتوانی در عملکرد طبیعی می­‌شود.

 

آلرژی به بادام زمینی

 

آیا آلرژی به بادام زمینی و آلرژی به آجیل یکسان است؟

 

اکثر مردم تصور می­‌کنند که بادام زمینی نوعی آجیل است اما این باور، درست نیست. بادام زمینی در گروه حبوبات قرار دارد و حساسیت به بادام زمینی با آلرژی به آجیل متفاوت است. با این حال، اگر به بادام زمینی حساسیت دارید، معمولا به یک یا چند نوع آجیل هم حساسیت خواهید داشت. همچنین، اگر به یک نوع آجیل حساسیت دارید، ممکن است به بقیه آجیل­‌ها نیز حساسیت داشته باشید. به همین دلیل است که پزشکان به افراد مبتلا به این آلرژی توصیه می­‌‍کنند که از مصرف انواع آجیل اجتناب کنند.

 

چگونه ژنتیک بر آلرژی به آجیل تاثیر می­‌گذارد؟

 

ژن STAT6

 

ژن STAT6 به تولید پروتئین مبدل سیگنال و فعال­‌کننده‌ی رونویسی 6 کمک می‌­کند. این پروتئین، واکنش‌­های بیولوژیکی التهابی که تحت تنظیم IL4 هستند را کنترل می­‌کند. IL-4 باعث ایجاد شرایطی مانند آسم و التهابات آلرژیک در بدن می‌­شود.

 

تغییرات rs324015 در ژن STAT6

 

مطالعه‌ای که در بریتانیا انجام شد، اثرات پلی‌مورفیسم rs324015 ژن STAT6 را بر روی آلرژی به آجیل بررسی کرد. این مطالعه به این نتیجه رسید که در افراد مبتلا به آلرژی به آجیل، فراوانی آلل G در این پلی‌­مورفیسم، بیش‌تر بود.

 

عوامل غیرژنتیکی موثر بر آلرژی به آجیل

 

سن: آلرژی به آجیل درختی در کودکان و بچه­‌های نوپا در مقایسه با بزرگسالان شایع‌­تر است. این علائم همچنین در کودکانی که سیستم گوارش آن‌ها به اندازه بزرگسالان بالغ نیست هم، شدیدتر است.

 

سایر آلرژی­‌های مرتبط: اگر به نوعی آلرژی غذایی یا آلرژی به بادام زمینی مبتلا هستید، انتظار می­‌رود که به آجیل نیز حساسیت داشته باشید.

 

آلودگی متقاطع: آلودگی متقاطع فرآیندی است که طی آن، آجیل­‌هایی که به آن­‌ها حساسیت دارید، به طور ناخواسته وارد یک ماده غذایی دیگر می­‌شوند. چنین آلودگی­‌هایی می­‌توانند در طول فرآیند تولید یا بسته­‌بندی اتفاق بیفتند. اگر به آجیل آلرژی دارید، این نوع آلودگی­‌ها می­‌توانند منجر به تشدید علائم شود.

 

درماتیت آتوپیک: حدود 20 تا 40 درصد از کودکان مبتلا به درماتیت آتوپیک، در نهایت به نوعی آلرژی غذایی، از جمله آلرژی به بادام زمینی و یا آجیل درختی دچار می­‌شوند. اگر فرزندتان به درماتیت آتوپیک مبتلاست، مطمئن شوید که آجیل را با احتیاط بیشتری مصرف کند.

 

توصیه‌­هایی برای جلوگیری از شعله­‌ور شدن آلرژی به آجیل

 

از مصرف آجیل اجتناب کنید: یکی از ساده‌­ترین راه­‌حل­‌ها برای جلوگیری از تشدید حساسیت به آجیل، پرهیز از خوردن آجیل است. اگر به یک آجیل حساسیت دارید، توصیه می­‌شود از همه آجیل­‌ها دوری کنید تا در برابر بروز واکنش آلرژیک ایمن باشید.

 

برچسب­‌ها را بررسی کنید: اگر به آجیل حساسیت دارید، حتما قبل از خرید مواد غذایی، برچسب روی آن را به طور کامل بررسی کنید. برندها موظفند در صورتی که محصولشان حاوی آجیل است، آن را با فونت‌­های پررنگ ذکر کنند.

 

هنگام انتخاب نوشیدنی­‌های الکلی مراقب باشید: ممکن است در طی فرایند تقطیرِ برخی از نوشیدنی­‌های الکلی، از آجیل استفاده شود. هنگامی که یک نوشیدنی الکلی با افزودنی‌­های «گیاهی» یا «طبیعی» دیدید، با سازنده‌ی آن صحبت کنید تا مطمئن شوید که هیچ گونه آجیلی در آن وجود ندارد.

 

داروهایتان را همیشه همراه خود داشته باشید: افراد مبتلا به آلرژی بهتر است همیشه یک آمپول ضدآلرژی همراه خود داشته باشند تا حملات آلرژیک شدید را کنترل کنند. علاوه بر این، چنین افرادی باید به صورت روتین از داروهای آنتی­‌هیستامین استفاده کنند تا از شدت واکنش آلرژیک خود بکاهند.

 

خانه‌ی‌ خود را ضدآجیل کنید: بهتر است چیزهایی که حاوی آجیل هستند را وارد خانه خود نکنید. اگر مهمان دارید، از قبل به آن­ها بگویید که غذاها و نوشیدنی‌های آجیلی را به عنوان هدیه برایتان نیاورند.

 

آجیل‌ها را از سنین پایین، وارد رژیم غذایی فرزند خود کنید: مطالعات نشان می‌دهند که وقتی آجیل‌ها را به آرامی از ۶ ماهگی به رژیم نوزادان اضافه می‌کنید، تحمل آن‌ها نسبت به آن افزایش یافته و احتمال ابتلا به آلرژی کمتر خواهد شد. با مقادیر بسیار کم شروع کنید و برای مشاهده واکنش­‌های آلرژیک، آجیل­‌ها را یکی یکی به برنامه غذایی اضافه کنید. اگر قصد شروع مصرف آجیل برای فرزندتان را دارید، پزشک اطفال را در جریان بگذارید.

 

خلاصه

 

  • آلرژی به آجیل، یک واکنش آلرژیک به مصرف آجیل است. حدود 3 میلیون آمریکایی و 1٪ از جمعیت جهان به آجیل حساسیت دارند.
  • آلرژی به آجیل باعث تولید هیستامین در بدن شده و علائمی مانند بثورات پوستی، آبریزش و پف کردن چشم­‌ها، تورم زبان و لب‌­ها، سرفه و خس‌خس سینه را ایجاد می­‌کند.
  • موارد شدید آلرژی به آجیل باعث آنافیلاکسی می­‌شوند. این اتفاق موجب می­‌شود که بدن دچار شوک شده و تنگی نفس و انقباض راه‌­های هوایی رخ می‌دهد.
  • تغییرات در ژن STAT6 منجر به افزایش خطر ابتلا به آلرژی به آجیل می‌­شود.
  • کودکان بیشتر از بزرگسالان مستعد ابتلا به این آلرژی هستند. داشتن انواع دیگر آلرژی­‌های غذایی نیز شما را در معرض خطر این وضعیت قرار می­‌دهد.
  • بررسی دقیق برچسب‌های مواد غذایی و نوشیدنی‌ها قبل از خرید غذا، ضدعفونی کردن خانه‌ و نزدیک نگه داشتن داروهایتان، همگی به کاهش خطر تشدید حساسیت به آجیل کمک می‌کنند.

پست های مرتبط