این روزها با توجه به میزان چربی موجود در بستنی، طعمهای مختلف آن، بافت دلپذیری که در دهان آب میشود و همچنین تاپینگهای متنوعی مثل چیپس شکلات و انواع سیروپها، غیرممکن است که کسی به بستنی «نه» بگوید.
اگر از آن دسته افرادی هستید که به طعم مورد علاقه خود وفادارید و هیچگاه تاپینگ اضافهای برای بستنی خود انتخاب نمیکنید، ژنهایتان چیزهای زیادی برای گفتن درباره شما دارند. مثلا اینکه چه طعمی را ترجیح میدهید و به دلیل تمایل ژنتیکی به طعمهای تلخ یا شیرین، کدامیک از تاپینگها را انتخاب میکنید.
یک نکته جالب: تقریبا 86 درصد از مردم آمریکا حداقل یک بار در هفته بستنی میخورند و پیشبینی میشود که بازار بستنی تا سال 2021 به 10.5 میلیارد دلار رسیده باشد (این مقاله در سال 2020 نوشته شده است).
چگونه ژنهایتان طعمها را انتخاب میکنند؟
محققان، دو مطالعه مجزا درباره ترجیح طعم بستنی و واریانتهای ژنتیکی مرتبط با آن انجام دادهاند. در این مطالعات افراد بر اساس ترجیح خود، به دو گروه شکلات یا وانیل، تقسیم شدند. پس از بررسی ساختار ژنتیکی هر دو گروه، نزدیک به 740 نشانگر ژنتیکی متفاوت بین آنها شناسایی شد. این بدان معناست که این نشانگرها در انتخاب طعم بستنی نقش دارند. برخی از این نشانگرها در نزدیکی ژنهایی قرار داشتند که بر حس بویایی و چشایی هم تاثیر دارند.
مورد دیگری که این مطالعات نشان دادند این بود که حواس بویایی و چشایی با ژنها مرتبط هستند؛ یک مثال خوب این است که اگر ژنهایتان مستعد تمایل به طعم تلخ باشند، احتمالا شکلات تلخ را به شکلات وانیلی ساده ترجیح میدهید.
گیرندههای موجود در بینی و زبان که توسط ژنها کدگذاری میشوند، در ترجیح طعم و مزه از اهمیت زیادی دارند. برخی از انواع این ژنها در بینی یک بو را بر دیگری و در زبان یک طعم را بر دیگری ترجیح میدهند. سیگنالهای هر دو این مجموعه از گیرندهها برای تعیین طعم مهم هستند. در مطالعه دیگری در مورد ترجیح وانیل، شکلات یا توتفرنگی، واریانتهای ژنتیکی مشابهی شناسایی شدند.
برنده کیست؟ شکلات یا وانیل؟
یک نظرسنجی نشان داد که وانیل همچنان به عنوان محبوبترین طعم بستنی دنیا، در رتبه اول قرار دارد و پس از آن شکلات در رتبه دوم جای گرفته است. طعمهای دیگری مانند توتفرنگی، شکلات نعنایی، و بیسکوییتی نیز در ادامه این فهرست قرار گرفتند. مطالعه دیگری که توسط تیم تحقیقاتی 23andME انجام شد، نشان داد که به طور کلی، زنان شکلات را به وانیل ترجیح میدهند.
آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا، 58 شاخص ژنتیکی از جمله تمایل به ترجیح غذاهای شیرین، غذاهای چرب و غذاهای تلخ و تمایل به افزایش وزن را مورد بررسی قرار میدهد. نتایج این آزمایش به خودشناسی و تنظیم برنامه غذایی براساس تمایلات و نیازهای بدنتان کمک میکند.