نبرد بستنی‌ها یا تاثیر ژن‌ها بر انتخاب بستنی شکلاتی یا وانیلی

  • منبع: Xcode
  • یکشنبه 25 تیر 1402
  • 3 دقیقه مطالعه

این روزها با توجه به میزان چربی موجود در بستنی، طعم‌­های مختلف آن، بافت دلپذیری که در دهان آب می‌­شود و همچنین تاپینگ‌­های متنوعی مثل چیپس شکلات و انواع سیروپ‌­ها، غیرممکن است که کسی به بستنی «نه» بگوید.

 

اگر از آن دسته افرادی هستید که به طعم مورد علاقه خود وفادارید و هیچ‌گاه تاپینگ اضافه‌­ای برای بستنی خود انتخاب نمی­‌کنید، ژن­‌هایتان چیزهای زیادی برای گفتن درباره شما دارند. مثلا اینکه چه طعمی را ترجیح می­‌دهید و به دلیل تمایل ژنتیکی به طعم­‌های تلخ یا شیرین، کدامیک از تاپینگ‌­ها را انتخاب می‌­کنید.

 

یک نکته جالب: تقریبا 86 درصد از مردم آمریکا حداقل یک بار در هفته بستنی می‌خورند و پیش­بینی می‌­شود که بازار بستنی تا سال 2021 به 10.5 میلیارد دلار رسیده باشد (این مقاله در سال 2020 نوشته شده است).

 

چگونه ژن‌­هایتان طعم­‌ها را انتخاب می­‌کنند؟

 

محققان، دو مطالعه مجزا درباره ترجیح طعم بستنی و واریانت‌­های ژنتیکی مرتبط با آن انجام داده‌­اند. در این مطالعات افراد بر اساس ترجیح خود، به دو گروه شکلات یا وانیل، تقسیم شدند. پس از بررسی ساختار ژنتیکی هر دو گروه، نزدیک به 740 نشانگر ژنتیکی متفاوت بین آن­‌ها شناسایی شد. این بدان معناست که این نشانگرها در انتخاب طعم بستنی نقش دارند. برخی از این نشانگرها در نزدیکی ژن‌هایی قرار داشتند که بر حس بویایی و چشایی هم تاثیر دارند.

 

مورد دیگری که این مطالعات نشان دادند این بود که حواس بویایی و چشایی با ژن­‌ها مرتبط هستند؛ یک مثال خوب این است که اگر ژن­‌هایتان مستعد تمایل به طعم تلخ باشند، احتمالا شکلات تلخ را به شکلات وانیلی ساده ترجیح می­‌دهید.

 

گیرنده‌­های موجود در بینی و زبان که توسط ژن‌­ها کدگذاری می‌­شوند، در ترجیح طعم و مزه از اهمیت زیادی دارند. برخی از انواع این ژن‌­ها در بینی یک بو را بر دیگری و در زبان یک طعم را بر دیگری ترجیح می­‌دهند. سیگنال‌­های هر دو این مجموعه از گیرنده­‌ها برای تعیین طعم مهم هستند. در مطالعه دیگری در مورد ترجیح وانیل، شکلات یا توت‌فرنگی، واریانت­‌های ژنتیکی مشابهی شناسایی شدند.

 

برنده کیست؟ شکلات یا وانیل؟

 

یک نظرسنجی نشان داد که وانیل همچنان به عنوان محبوب‌­ترین طعم بستنی دنیا، در رتبه اول قرار دارد و پس از آن شکلات در رتبه دوم جای گرفته است. طعم‌های دیگری مانند توت‌فرنگی، شکلات نعنایی، و بیسکوییتی نیز در ادامه این فهرست قرار گرفتند. مطالعه دیگری که توسط تیم تحقیقاتی 23andME انجام شد، نشان داد که به طور کلی، زنان شکلات را به وانیل ترجیح می­‌دهند.

 

آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا، 58 شاخص ژنتیکی از جمله تمایل به ترجیح غذاهای شیرین، غذاهای چرب و غذاهای تلخ و تمایل به افزایش وزن را مورد بررسی قرار می‌دهد. نتایج این آزمایش به خودشناسی و تنظیم برنامه غذایی براساس تمایلات و نیازهای بدنتان کمک می‌کند.

 

سوالات شما