آیا روی می‌تواند باعث حالت تهوع شود؟

  • منبع: Xcode
  • یکشنبه 12 شهریور 1402
  • 15 دقیقه مطالعه

آیا می­‌دانستید که بدن شما قادر به تولید روی (زینک) نیست؟ به همین دلیل است که باید آن را از طریق غذا یا مکمل­‌ها به دست آورید. در حالی که روی برای عملکرد مناسب بدن ضروری است، مصرف بیش از حد آن می‌­تواند عوارض جانبی بالقوه­‌ای نیز داشته باشد. این مقاله یکی از این عوارض جانبی آن را بررسی می‌کند و به یکی از سوالات متداول در مورد مکمل روی پاسخ می‌دهد؛ آیا روی می‌تواند حالت تهوع ایجاد کند؟

 

آیا می‌­دانستید که ژن‌های شما بر میزان جذب و استفاده بدن از روی موجود در غذا تاثیر می‌گذارند؟ برخی تغییرات ژنی می‌­توانند خطر کمبود روی را افزایش دهند. به خواندن این مطلب ادامه دهید تا اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.

 

روی

 

روی یک ماده معدنی حیاتی است که برای سلامتی لازم است. این ماده در همه سلول‌­های بدن وجود دارد و از عملکردهای مختلف آن پشتیبانی می‌­کند. یکی از عملکردهای اصلی روی، تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به مبارزه با باکتری­‌ها و عفونت­‌های ویروسی است.

 

علاوه بر این، روی در تولید پروتئین و DNA نیز نقش دارد و به رشد و تقسیم سلول­‌ها کمک می‌­کند. نقش روی در زمان رشد سریع، از جمله دوران کودکی، بلوغ و بارداری نیز بسیار مهم است.

 

نقش روی در بدن

 

حال که تا حدودی با روی آشنا شدیم، اجازه دهید عملکردهای حیاتی آن در بدن را بررسی کنیم.

 

  • از سلامت سیستم ایمنی حمایت می­‌کند.
  • 300 آنزیم در بدن (مانند آلکالین فسفات) را تنظیم می­‌کند.
  • تقسیم و رشد سلولی را زیر نظر دارد.
  • نقش آنتی‌­اکسیدانی ایفا می‌کند و از سلول‌­ها در برابر آسیب اکسیداتیو ایجاد شده توسط رادیکال‌­های آزاد محافظت می‌­کند.
  • با ایفای نقش در متابولیسم ویتامین A، به حفظ بینایی کمک می­‌کند.
  • حس چشایی و بویایی را حفظ می‌­کند.
  • هورمون‌­هایی مانند انسولین، تستوسترون و هورمون رشد را تولید و ترشح می­‌کند.

 

میزان مصرف روزانه توصیه­‌شده (RDA) روی

 

میزان مصرف توصیه شده روی (RDA)، با توجه به سن، جنسیت و مرحله زندگی متفاوت است. مقادیر RDA برای گروه­‌های مختلف به شرح زیر است:

 

سن

مرد

زن

زنان باردار

زنان شیرده

نوزادان (6-0 ماهه)

2 میلی­‌گرم

2 میلی­‌گرم

 

 

نوزادان (12-7 ماهه)

3 میلی­‌گرم

3 میلی‌­گرم

 

 

کودکان (3-1 ساله)

3 میلی­‌گرم

3 میلی­‌گرم

 

 

کودکان (8-4 ساله)

5 میلی­‌گرم

5 میلی­‌گرم

 

 

کودکان (13-9 ساله)

8 میلی‌­گرم

8 میلی­‌گرم

 

 

نوجوانان (18-14 ساله)

11 میلی­‌گرم

9 میلی­‌گرم

12 میلی­‌گرم

13 میلی­‌گرم

بزرگسالان (19 سال به بالا)

11 میلی­‌گرم

8 میلی­‌گرم

11 میلی‌­گرم

12 میلی­‌گرم

 

کمبود روی: علل و علائم

 

مصرف ناکافی و یا عدم جذب روی، می­‌تواند منجر به کمبود این ماده معدنی در بدن شود که به عنوان کمبود روی شناخته می‌­شود. تخمین زده شده که بیش از 2 میلیارد نفر در سراسر جهان به دلیل رژیم غذایی نامناسب دچار کمبود روی هستند. اگرچه نارسایی شدید روی بیماری شایعی نیست، اما برخی از افراد، بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به آن هستند:

 

  • شیرخوارانی که مادرانشان کمبود روی دارند.
  • کسانی که به الکل اعتیاد دارند.
  • افرادی که از داروهای خاص سرکوب­‌کننده سیستم ایمنی استفاده می­‌کنند.

 

دریافت روی کافی برای برخی افراد سخت است. گیاه‌خواران، وگان‌­ها و افرادی که رژیم‌­های غذایی محدودکننده طولانی مدت دارند، در معرض خطر بیشتری هستند زیرا پروتئین به جذب روی در بدن کمک می­‌کند.

 

نوزادانی که بیش از شش ماه تنها با شیر مادر تغذیه می‌­شوند و کودکانی که رژیم غذایی محدود دارند نیز ممکن است از کمبود روی رنج ببرند. اگر نوزادی نارس یا به شدت بیمار باشند، ممکن است دچار کمبود روی شود.

 

برخی از علائم کمبود روی عبارتند از:

 

  • ریزش مو
  • مشکلات چشمی
  • تغییر در ناخن­‌ها
  • احساس تحریک‌­پذیری
  • اسهال
  • ناتوانی جنسی
  • کاهش وزن
  • زخم‌­هایی که بهبودشان به زمان طولانی نیاز دارد
  • نداشتن حس بویایی و چشایی

 

روی

 

مرور کلی بر منابع روی

 

بسیاری از افراد، به دلایل موجه، در هنگام بیمار شدن به قرص‌ها و مکمل‌های روی نیاز پیدا خواهند کرد. روی یکی از فراوان‌­ترین مواد معدنی بدن است که برای تمام جنبه‌­های سلامتی ضروری است.

 

علاوه بر این، برای دریافت میزان بیشتری از این ماده، می‌­توانید از غذاهای سرشار از روی استفاده کنید؛ برخی از این غذاها عبارتند از:

 

  • صدف
  • لوبیای پخته
  • ماست
  • گوشت گاو
  • نخود
  • بلغور جو دوسر فوری و ساده
  • غلات صبحانه غنی شده
  • شیر

 

انواع مکمل­‌های روی

 

هر کدام از مکمل­‌های روی موجود در بازار اثرات منحصر به فردی بر سلامت شما دارند. در اینجا برخی از رایج‌­ترین انواع مکمل­‌های روی به اختصار توضیح داده شده‌­اند:

 

  • گلوکونات روی: گلوکونات روی که به طور گسترده و بدون نسخه در دسترس است، معمولا در داروهای سرماخوردگی مانند قرص­‌ها و اسپری­‌های بینی یافت می‌­شود. این نوع از مکمل روی اغلب برای کاهش علائم سرماخوردگی استفاده می‌­شود.
  • استات روی: زینک استات یا استات روی، همچون گلوکونات روی، اغلب در قرص­‌های سرماخوردگی و برای کاهش علائم و بهبود سریع­‌تر آن گنجانده می‌­شود.
  • سولفات روی: زینک سولفات یا سولفات روی علاوه بر جلوگیری از کمبود روی، می‌­تواند شدت آکنه را کاهش دهد.
  • پیکولینات روی: تحقیقات نشان می‌دهد که پیکولینات روی، نسبت به اشکال دیگر این ماده معدنی، مانند گلوکونات روی و سیترات روی، می‌تواند به طور موثرتری جذب روی را افزایش دهد.
  • سیترات روی: سیترات روی به اندازه گلوکونات روی جذب می­‌شود اما طعم دلپذیرتر و تلخی کمتری دارد.

 

مکمل‌های روی در اشکال مختلفی مانند کپسول، قرص و قرص‌های ژله‌­ای وجود دارند. بر اساس نیاز روزانه خود به روی می‌­توانید تصمیم بگیرید که از کدام نوع آن­‌ها استفاده کنید. توجه به این نکته مهم است که استفاده از اسپری‌­های بینی حاوی روی می­‌تواند منجر به از دست رفتن بالقوه بویایی شود. بنابراین، قبل از استفاده از آن‌­ها با پزشک مشورت کنید.

 

آیا روی می‌­تواند حالت تهوع ایجاد کند؟

 

بله، مصرف زیاد روی گاهی اوقات باعث تهوع می‌­شود.

 

در حالی که روی یک ماده معدنی ضروری است اما مصرف بیش از حد آن می‌­تواند علائم گوارشی مانند تهوع، استفراغ و گرفتگی معده ایجاد کند. یک رژیم غذایی متعادل، برای برطرف کردن نیاز بیشتر افراد به روی کافی است.

 

اگر مصرف مکمل روی برای فرد ضروری است، حتما باید تحت نظارت یک پزشک متخصص باشد تا از مصرف بیش از حد و هرگونه عواقب منفی جلوگیری شود.

 

چرا بعد از مصرف روی دچار حالت تهوع می­شوم؟

 

حالت تهوع پس از مصرف مکمل­‌های روی می­‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود.

 

  • اختلالات گوارشی: هنگامی که روی با معده خالی مصرف شود ممکن است پوشش معده را تحریک کرده و منجر به ناراحتی گوارشی و حالت تهوع شود.
  • دوزهای بالاتر: بدن توانایی پردازش میزان بیش از حد روی را ندارد؛ بنابراین زمانی که بیش از میزان توصیه‌­شده مصرف شود، ممکن است منجر به علائم گوارشی شود.
  • حساسیت فردی: برخی از افراد، حتی زمانی که دوز توصیه شده روی را مصرف می­‌کنند، ممکن است بیشتر مستعد تهوع ناشی از مکمل روی باشند. این مساله می‌­تواند به دلیل معده حساس یا مشکلات گوارشی زمینه‌­ای رخ دهد.

 

تهوع

 

چگونه حالت تهوع هنگام مصرف روی را متوقف کنم؟

 

برای جلوگیری از حالت تهوع هنگام مصرف روی، می‌­توانید این مراحل کلیدی را دنبال کنید:

 

  • برای کاهش خطر تهوع، روی را با غذا و آبمیوه مصرف کنید.
  • از مصرف آن قبل از ورزش خودداری کنید.
  • به دوز توصیه شده پایبند باشید تا از فشار بیش از حد بر بدنتان جلوگیری کنید.
  • در صورت تداوم حالت تهوع، مصرف روی را کم کم افزایش دهید.
  • برای دریافت راهنمایی متناسب با ویژگی‌­های منحصر به فرد بدنتان، با یک متخصص مشورت کنید.

 

اجرای این اقدامات می­‌تواند به طور موثری حالت تهوع مرتبط با مکمل روی را کاهش دهد.

 

چقدر طول می‌­کشد تا تهوع ایجاد شود؟

 

مدت زمان بروز حالت تهوع پس از مصرف روی، در افراد مختلف متفاوت است. در برخی موارد، ممکن است پس از مصرف مکمل­‌های روی، سریعا حالت تهوع رخ دهد؛ این در حالیست که در دیگر افراد، ایجاد این حالت مدتی طول می­‌کشد.

 

عواملی مانند حساسیت، دوز مصرفی وخالی بودن معده، می‌توانند بر سرعت ایجاد حالت تهوع تاثیر بگذارد. توجه به پاسخ بدن به روی و نظارت بر علائمی که پس از مصرف آن ایجاد می‌­شوند، ضروری است.

 

اگر مدت کوتاهی پس از مصرف روی به طور مداوم یا شدید دچار حالت تهوع می‌شوید، دوز مصرفی خود را تنظیم کنید، آن را با غذا مصرف کنید یا برای راهنمایی بیشتر با یک متخصص مشورت کنید.

 

سایر عوارض جانبی روی

 

مصرف 150 تا 450 میلی­‌گرم بیشتر از حد مجاز روی در روز، می‌­تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد که در اینجا به برخی از آن‌­ها اشاره می­‌کنیم:

 

  • سطوح پایین مس
  • تغییر در عملکرد آهن
  • کاهش عملکرد سیستم ایمنی
  • کاهش سطح کلسترول «خوب»
  • مشکلات دستگاه ادراری-تناسلی

 

چگونه می­‌توان با خیال راحت روی مصرف کرد؟

 

برای مصرف ایمن و موثر روی، پیروی از دستورالعمل­‌های خاصی مهم است. از جمله:

 

  • از برندها و منابع شناخته‌­شده استفاده کنید تا از کیفیت و درست بودن محصول مطمئن باشید.
  • دریافت روی از یک رژیم غذایی سالم با غذاهای غنی از روی، از جمله گوشت، غذاهای دریایی، حبوبات، آجیل، دانه­‌ها و غلات کامل را در اولویت قرار دهید.
  • میزان کل دریافتی روی خود از مکمل‌­ها و منابع غذایی را در نظر داشته باشید.
  • اگر از داروهای خاصی استفاده می‌­کنید، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که تداخلی بین این دارو و مکمل­‌های روی وجود نداشته باشد.

 

آزمایش ژنتیک برای بررسی روی مورد نیاز بدن

 

آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا که 58 شاخص ژنتیکی مرتبط با تغذیه را در شما بررسی می­‌کند، چندین ژن دخیل در تعیین نیاز بدنتان به روی را نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار می­‌دهد.

 

برای انجام این آزمایش، یک نمونه ساده بزاق کافیست؛ DNA موجود در بزاق استخراج شده و در آزمایشگاه بررسی و آنالیز می‌­شود؛ در نهایت جواب این آزمایش در قالب دفترچه­‌های مدون در اختیار شما قرار خواهد گرفت و با کمک متخصصین مرکز خدمات تخصصی ژنتیک حنیفا می‌­توانید نتایج را تجزیه و تحلیل کنید. با اطلاع داشتن از ویژگی‌­های ژنتیکی مرتبط با تغذیه مانند واکنش بدن به مواد مختلف، میزان نیاز به ویتامین­‌ها و مواد معدنی همچون روی، حساسیت­‌های غذایی و احتمال افزایش وزن در اثر مصرف چربی، می‌­توانید تصمیمات آگاهانه‌­تری درباره رژیم غذایی خود بگیرید و سبک زندگی سالم‌تری را انتخاب کنید.

 

اگر به تازگی وارد دنیای تست‌های ژنتیکی شده­‌اید و احساس می­‌کنید که هنوز کاملا با آن آشنایی ندارید، نگران نباشید. با مشاوران ما تماس بگیرید و آزمایش مناسب با نیازها و دغدغه‌­های خود را انتخاب کنید.

 

خلاصه: آیا روی می­تواند حالت تهوع ایجاد کند؟

 

روی یک ماده معدنی مهم است که برای حفظ سلامت مورد نیاز است.

 

اگرچه روی فواید زیادی دارد، اما مصرف بیش از حد آن ممکن است عوارض جانبی نیز در پی داشته باشد. یکی از عوارض جانبی مصرف روی، حالت تهوع است.

 

برای جلوگیری از ایم مساله، دریافت دوز توصیه شده، مصرف روی همراه با وعده‌های غذایی، و در صورت نیاز، مشاوره پزشکی ضروری است.

 

سطوح پایین مس، تغییر در عملکرد آهن، کاهش عملکرد ایمنی، مقادیر کمتر کلسترول «خوب» و مشکلات دستگاه تناسلی از دیگر عوارض جانبی بالقوه استفاده بیش از حد روی هستند.