13 ماده غذایی سرشار از روی

  • منبع: circle Dna
  • دوشنبه 03 مهر 1402
  • 12 دقیقه مطالعه

روی یک عنصر کمیاب ضروری است که باید به طور منظم از طریق رژیم غذایی دریافت شود. روی مسئول بسیاری از فعالیت‌­های بدن بوده و بدون آن، بدن شما قادر به تولید بیش از 300 آنزیم که مسئول عملکرد عصبی، هضم، متابولیسم و غیره هستند، نخواهد بود. روی برای حفظ سیستم ایمنی و سیستم تولید مثلی سالم و در عین حال کاهش التهاب داخل بدن نیز اهمیت زیادی دارد و یک ماده مغذی معدنی و ضروری به حساب می‌­آید.

 

بدن انسان تنها به مقدار کمی روی در روز احتیاج دارد: زنان معمولا به حداقل 8 میلی‌­گرم در روز و مردان به حدود 11 میلی­‌گرم روی در روز نیاز دارند. چالش اصلی این است که بفهمید دوز روزانه روی خود را از کجا دریافت کنید؛ در اینجا قصد داریم که برخی از بهترین غذاهای حاوی روی را بررسی کرده و این چالش را برای شما حل کنیم.

 

توجه داشته باشید که شما نباید بیش از 40 میلی­‌گرم روی در روز مصرف کنید. از آنجایی که بزرگسالان، روزانه تنها به 8 تا 11 میلی‌­گرم از این ماده مغذی نیاز دارند، کمبود روی بسیار نادر است. با این حال، برخی افراد حامل جهش‌­های ژنتیکی هستند که نیاز آن­‌ها به روی را افزایش می‌­دهد. وقتی فردی کمبود روی داشته باشد، متوجه علائم خاصی می‌­شود. برخی از علائم کمبود روی عبارتند از: اختلال در حس چشایی و بویایی، مشکلات باروری، کاهش ایمنی، بدخلقی و احساس افسردگی، خشکی پوست، نازک شدن مو، اختلال در بهبود زخم و مشکلات سلامت پوست.

 

در ادامه ۱۳ غذای سرشار از روی آورده شده است که می‌توانید آن‌ها را به لیست مواد غذایی خود اضافه کنید:

 

1. گوشت

 

گیاه‌خواران ممکن است بیشتر با کمبود روی مواجه شوند زیرا گوشت یکی از بهترین و در دسترس­‌ترین منابع روی است. گوشت قرمز مانند گوشت گاو  سرشار از روی می­‌باشد. 100 گرم گوشت گاو خام حدود 4/8 میلی­‌گرم روی (44درصد از نیاز روزانه توصیه شده) را تامین می‌­کند. گوشت بره و خوک نیز حاوی مقادیر کمتری از روی هستند.

 

در هر 100 گرم گوشت دنده گاو، حدود 10 میلی­‌گرم روی وجود دارد. شانه بره نیز حاوی حدود 7 میلی­‌گرم روی در هر وعده 100 گرمی است.

 

در حالی که گوشت قرمز منبع عالی روی است، گوشت­‌های فرآوری‌­شده اغلب با ایجاد مشکلات سلامتی مانند بیماری‌­های قلبی مرتبط هستند. اگر مشخصات ژنتیکی‌تان شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری‌­های قلبی قرار می‌دهد، مهم است که منابع روی خود را به دقت انتخاب کنید. متعادل کردن مصرف گوشت قرمز با مقدار زیادی سبزیجات، میوه‌­ها و غذاهای کامل می­‌تواند به محافظت در برابر مشکلات سلامتی کمک کند.

 

2. صدف

 

1 صدف خام حاوی 4 تا 6 میلی­‌گرم روی است. 6 صدف متوسط حاوی تقریبا 32 میلی­‌گرم روی، معادل 291 درصد از مقدار توصیه‌­شده مصرف روزانه است. در واقع اگریک روز 6 صدف یا حتی فقط 2 عدد از آن­‌ها را بخورید، در طول روز دیگر به روی نیاز نخواهید داشت. صدف منبع عالی روی، آهن، منیزیم، سلنیوم، فسفر و ویتامین C است.

 

3. کره‌بادام زمینی

 

کره بادام‌زمینی یکی از از خوشمزه­‌ترین مواد خوراکی سرشار از روی است. راه­‌های زیادی برای خوردن کره بادام‌زمینی وجود دارد. مثلا می‌­توانید تکه‌­های سیب را در کره فرو ببرید و یا اینکه آن را با نان تست و مربا میل کنید. یک وعده  100 گرمی کره بادام‌زمینی حاوی حدود 3 میلی­‌گرم روی است.

 

4. میگو

 

میگو یکی از منابع کم‌­کالری و سالم روی است. در هر 100 گرم میگو، حدود 7/6 میلی­‌گرم روی وجود دارد. میگو حدود 14 درصد از میزان روی توصیه‌­شده روزانه شما را تامین می­‌کنند.

 

5. حبوبات

 

حبوباتی مانند لوبیا، عدس و نخود همگی مواد غذایی سرشار از روی هستند. 100 گرم عدس پخته­‌شده حدود 12 درصد از میزان روی مورد نیاز روزانه را تامین می‌کند. فقط به یاد داشته باشید که حبوبات می­‌توانند حاوی فیتات هم باشند که مانع از جذب مواد مغذی می­‌شود. گرم‌کردن و خیساندن منابع گیاهی روی می‌­تواند به دسترسی زیستی به این ماده معدنی را بیشتر کند.

 

این بدان معنی است که اگر عدس­‌های خود را چند ساعت قبل از پختن در آب خیس کنید، روی بیشتری از آن دریافت خواهید کرد.

 

6. دانه‌­ها

 

دانه­‌ها گزینه‌­ای عالی برای میان‌­وعده­‌های سالم هستند و برخی از آن­‌ها حاوی سطوح بالایی از روی می‌­باشند. دانه‌های کدوتنبل، کدوحلوایی و دانه­‌های کنجد همگی حاوی مقادیر کمی روی هستند. در این مورد، بذر شاهدانه بهترین گزینه hsj. حدود 30گرم شاهدانه 31درصد از میزان روزانه توصیه‌ ­شده را تامین می­‌کند.

 

دانه­‌ها همچنین حاوی چربی‌­های سالم، فیبر، مواد معدنی و ویتامین­‌ها هستند. برخی از دانشمندان بر این باورند که گنجاندن دانه‌­ها در رژیم غذایی می‌­تواند فشارخون و سطح کلسترول را نیز کاهش دهد.

 

7. آجیل

 

آجیل­‌های مختلف نه تنها سرشار از روی هستند، بلکه سایر ویتامین‌­ها و موادمعدنی نیز در آن‌­ها یافت می‌­شود. آجیل کاج، بادام‌زمینی و بادام، همگی منابع عالی روی هستند اما بادام‌هندی بهترین انتخاب است.

 

30گرم بادام‌هندی تا 15درصد از مقدار مصرف روزانه روی را تامین می­‌کند.

 

افزودن آجیل‌­ها به رژیم غذایی می‌­تواند طیف وسیعی از مزایای دیگر را نیز در بر گیرد. به عنوان مثال، برخی از متخصصان بر این باورند که خوردن آجیل می­‌تواند خطر بیماری‌های قلبی و سطح کلسترول را کاهش دهد.

 

8. شیر

 

اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا نباشید، لبنیات می­‌توانند بخش ارزشمندی از رژیم غذایی شما باشند. شیر حاوی سطوح بالایی از مواد مغذی مختلف از جمله روی، کلسیم، فسفر و ریبوفلاوین است. شیر منبع بسیار خوبی از روی با قابلیت زیستی بسیار بالا است. این بدان معناست که روی موجود در لبنیات به راحتی در بدن انسان جذب می‌­شود. یک فنجان شیر کم‌­چرب حاوی 1/02 میلی­‌گرم روی بوده و 9درصد از نیاز روزانه به روی را تامین می‌کند.

 

9. پنیر

 

پنیر منبع فوق­‌العاده‌­ای از کلسیم و روی است. باز هم، چون پنیر یک محصول لبنی است، راحت‌تر جذب بدن می‌شود. حدود 100 گرم پنیر چدار تا 28 درصد از روی مورد نیاز روزانه شما را تامین می‌کند.

 

در املت صبحانه خود پنیر بریزید یا یک تکه پنیر به ساندویچ ناهارتان اضافه کنید. تا زمانی که در مصرف پنیر افراط نکنید، گنجاندن پنیر در رژیم غذایی بسیار مفید است.

 

موادمغذی

 

10. تخم‌مرغ

 

تخم‌مرغ حاوی مقدار مناسبی از روی است. یک تخم‌مرغ بزرگ حاوی 5 درصد از مقدار توصیه‌­شده روزانه روی است. یک تخم‌مرغ آب­پز نیز حاوی 6 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامینA، و 5درصد نیاز روزانه فولات و 22درصد نیاز روزانه سلنیوم است. برخی از سوپرمارکت‌ها حتی تخم‌مرغ‌های غنی‌شده با ویتامین‌ها و موادمغذی اضافی مانند تخم‌مرغ با امگا 3 را نیز عرضه می‌کنند.

 

11. غلات کامل

 

غلات کامل مانند کینوا، نه تنها سرشار از روی هستند بلکه غنی از انواع موادمغذی دیگر نیز می­‌باشند. به عنوان مثال، یک فنجان کینوا پخته­‌شده تا 39/44درصد از نیاز روزانه به مس، 18/36درصد روی و 34/5درصد از نیاز روزانه به آهن را تامین می­‌کند.

 

غلات کامل حاوی بسیاری از موادمغذی از جمله ویتامین­‌های B، منیزیم، فیبر، منگنز و فسفرهستند. اما فیتات نیز دز آن‌ها وجود دارد، بنابراین تهیه غلات مناسب اهمیت زیادی دارد.

 

12.  سیب­‌زمینی

 

سبزیجات مختلف حاوی روی هستند، اما برخی از آن­‌ها ارزش غذایی بالاتری نسبت به بقیه دارند. سیب‌زمینی منبع عالی فیبر است که به شما کمک می­‌کند تا با سیر ماندن برای مدت طولانی‌­تری اشتهای خود را کنترل کنید. سیب‌زمینی همچنین حاوی حدود 1میلی­‌گرم روی است که معادل 9 درصد نیاز روزانه شما می‌­باشد.

 

سایر سبزیجات با مقادیر مناسب روی عبارتند از کلم بروکلی، سیر، کلم پیچ، اسفناج و قارچ. یک فنجان قارچ ورقه شده حدود 3درصد از نیاز روزانه به روی را تامین خواهد کرد.

 

13. شکلات تلخ

 

شکلات تلخ حاوی موادمغذی مفید زیادی است. در هر 100 گرم شکلات تلخ، تقریبا 3/3میلی­‌گرم روی (حدود 30درصد از نیاز روزانه) وجود دارد. اضافه کردن مقداری شکلات تلخ به گرانولای صبحانه، یا خوردن کاکائو به عنوان میان‌وعده، به افزایش مصرف روی کمک می‌­کند. شکلات­‌های تلخ حاوی 70درصد کاکائو یا کاکائوی خام، بهترین گزینه­‌ها برای دریافت روی از شکلات تلخ هستند.

 

یک رژیم غذایی متعادل با مواد مغذی حیاتی

 

خوردن غذاهای سرشار از روی، تنها چیزی نیست که باید در نظر داشته باشید؛ زمان خوردن این غذاها نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. وقتی عرق می­‌کنید روی از دست می‌دهید، بنابراین بعد از ورزش شدید، سعی کنید یکی از غذاهای حاوی روی که در این مقاله ذکر شده است را مصرف کنید. برای تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت مطلوب، روی را در ترکیب با ویتامین C استفاده کنید.

 

اگر از نظر ژنتیکی در معرض خطر پردازش ناکارآمد روی در بدنتان باشید، ممکن است در شما کمبود روی رخ دهد. بدن اکثر افراد روی را به طور موثر پردازش می­‌کند، اما برخی دیگر نیاز بیشتری به روی دارند زیرا بدنشان آن را جذب نمی­‌کند یا اینکه در پردازش آن مشکل دارد. برخی افراد حامل ساختارهای ژنتیکی هستند که نیاز آن‌­ها به روی را افزایش می‌­دهد. از طریق آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا، دریابید که آیا از نظر ژنتیکی به مواد مغذی، ویتامین­‌ها یا موادمعدنی خاصی نیاز دارید یا نه. این آزمایش، نوع رژیم غذایی بهینه، نیازهای تغذیه‌­ای و حساسیت­‌های غذایی احتمالی را در اختیارتان قرار خواهد داد.

پست های مرتبط