سرطان سینه، سرطانی است که از سلولهای سینه شروع میشود. در ایالات متحده، از هر 8 زن، 1 نفر در طول زندگی خود به این بیماری مبتلا میشود. در سرطان تخمدان، سلولهای بافت تخمدان دچار رشد و تکثیر غیرطبیعی میشوند. این سرطان، دهمین نوع سرطان شایعی است که در ایالات متحده، زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. سرطان، عامل شمارهی یک مرگ و میر در آمریکاییهاست. در زنان، هم سرطان سینه و هم سرطان تخمدان نرخ مرگ و میر را به میزان قابلتوجهی افزایش میدهند.
علائم سرطان سینه
- ایجاد توده در سینه یا زیر بغل
- تغییرات در پوست اطراف سینهها
- درد غیرطبیعی در سینهها و اطراف نوک سینهها
- ترشح از نوک سینهها
- تورم سینه
علائم سرطان تخمدان
سرطان تخمدان تا زمانی که شروع به گسترش نکند، علائمی از خود نشان نمیدهد که درمان آن را دشوارتر میکند. برخی از علائم مراحل پیشرفتهی سرطان تخمدان عبارتند از:
- درد شکم
- تغییر حرکات روده
- تکرر ادرار
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
سندرم ارثی سرطان سینه و تخمدان
سندرم ارثی سرطان سینه و تخمدان (HBOC) یک بیماری ژنتیکی است که خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان در زنان را افزایش میدهد. اگر فردی سابقهی شخصی یا خانوادگی موارد زیر را داشته باشد ممکن است به HBOC مشکوک باشد.
- بستگان درجه یک یا دو مبتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان: 10 تا 20 درصد از بیماران مبتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان، سابقهی خانوادگی هر دو نوع سرطان را دارند.
- جهش ژنتیکی (تغییر) در هر دو ژن BRCA1 و BRCA2
- تشخیص سرطان سینه قبل از 50 سالگی
- تشخیص سرطان سینه و نسب یهودی اشکنازی
ژنهای BRCA1 و BRCA2
ژنهای BRCA1 و BRCA2 حاوی دستورالعملهایی برای تولید پروتئینهای سرکوبگر تومور هستند. این پروتئینها از رشد و تقسیم غیرطبیعی سلولها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند. تغییرات در این ژنها ارتباط بسیار نزدیکی با سرطان سینه و سرطان تخمدان دارد. اما، این تغییرات ممکن است همیشه منجر به ابتلا به سرطان سینه و تخمدان نشوند. وجود جهشهای ژنتیکی، فقط به این معنی است که زنان حامل آنها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه و تخمدان هستند.
تغییرات ژنتیکی در هر یک از این ژنها باعث 60-85٪ خطر ابتلا به سرطان سینه و 15-40٪ خطر سرطان تخمدان میشود.
عوامل غیرژنتیکی که خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش میدهند:
سن
زنان بین 70 تا 74 سال، بیشترین خطر ابتلا به سرطان سینه را داشته و زنان بین 55 تا 64 سال، بیشترین خطر ابتلا به سرطان تخمدان را دارند.
قومیت
در ایالات متحده، زنان سفیدپوست و سیاهپوست نسبت به سرخپوستان آمریکایی، آسیاییها، ساکنان جزایر اقیانوس آرام و اسپانیاییها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند. سفیدپوستان و غیراسپانیاییها نسبت به آسیاییها، ساکنان جزایر اقیانوس آرام و اسپانیاییها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان هستند.
عادات سبک زندگی
زنان سیگاری بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان هستند.
چاقی
زنان چاق، پس از یائسگی به دلیل بالاتر بودن نشانگرهای التهابی در بدن، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه و تخمدان هستند.
سن در زمان اولین بارداری
زنانی که اولین فرزند خود را بعد از 35 سالگی به دنیا میآورند، 22 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. به طور مشابه، زنانی که هرگز بچهدار نشدهاند یا کسانی که بعد از 35 سالگی باردار میشوند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان هستند.
توصیههایی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان
آزمایش ژنتیک
آزمایش ژنتیکی BRCA میتواند به شما در شناسایی خطر ژنتیکی سرطان سینه و تخمدان کمک کند. اگر در گذشته، ابتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان یا هر دو در یکی از بستگان درجهی اول یا دوم شما تشخیص داده شده باشد، آزمایش ژنتیک به شدت توصیه میشود. آزمایش ژنتیک سرطان پستان حنیفا، میتواند اطلاعات زیادی دربارهی احتمال ژنتیکی ابتلای شما به سرطان سینه در اختیارتان قرار دهد. پزشک و یک مشاور ژنتیک میتوانند در درک ارزیابی خطر و پیامدهای این آزمایش، به شما کمک کند.
حفظ وزن سالم
از آنجایی که چاقی خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش میدهد، حفظ وزن سالم به کاهش این خطر کمک میکند.
فعالیت بدنی منظم
فعالیت بدنی، خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را کاهش داده و میزان بقا را بهبود میبخشد.
خلاصه
- سندرم ارثی سرطان سینه و تخمدان (HBOC) یک سندرم ژنتیکی است که خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را در زنان افزایش میدهد.
- تغییرات ژنتیکی در ژنهای BRCA1 و BRCA2 میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش دهند.
- داشتن بستگان اول و دوم مبتلا به سرطان سینه و تخمدان نیز میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- سایر عوامل خطر سرطان سینه و تخمدان عبارتند از: سیگار کشیدن، چاقی و اصل و نسب یهودی اشکنازی.
- انجام آزمایش ژنتیک BRCA برای زنان در معرض خطر توصیه میشود.
- حفظ وزن مناسب، ترک سیگار و برنامهریزی برای بارداری قبل از 35 سالگی میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان کمک کند.