آیا نوشیدن قهوه صبح انرژی‌زا است؟

  • منبع: Xcode
  • چهارشنبه 29 شهریور 1402
  • 15 دقیقه مطالعه

حدود 75درصد از آمریکایی‌­ها صبح­‌ها قهوه می‌­نوشند و تقریبا نیمی از آن­‌ها به طور منظم این کار را انجام می­‌دهند. یک فنجان قهوه (240 گرم) حاوی 95 میلی‌­گرم کافئین است. برای دهه­‌ها، مردم بر این باور بوده‌­اند که کافئین موجود در قهوه احساس هوشیاری و انرژی ایجاد می‌­کند. اکنون محققان به گونه‌­ای دیگر فکر می­‌کنند.

 

محققان پس از مقایسه اثرات عصبی قهوه در مقابل کافئین، گزارش دادند که در واقع این خود قهوه است که منجر به افزایش فعالیت مغز و عملکرد شناختی می‌­شود نه کافئین موجود در آن. اگر چنین است، پس نقش کافئین چیست؟ پاسخ این سوال را در ادامه این مقاله خواهید یافت.

 

رابطه بین ژن CYP1A2 و کافئین یک خیابان دو طرفه است. این ژن بر نحوه متابولیسم کافئین تاثیر گذاشته و در عین حال، عادت مصرف کافئین شما نیز بر فعالیت آن اثر دارد. دانستن وضعیت ژن CYP1A2 به شما کمک می­‌کند تا در مورد میزان مصرف ایده­‌آل کافئین خود مطلع شوید. تست ژنتیک تغذیه حنیفا با بررسی CYP1A2 و 9 ژن دیگر واکنش بدنتان به کافئین را ارزیابی می­‌کند.

 

کافئین موجود در قهوه صبح چگونه شما را سرحال می‌­کند؟

 

قهوه

 

کافئین یک ماده تلخ طبیعی است که در بیش از 60 نوع منبع گیاهی یافت می‌­شود. برخی از رایج­‌ترین منابع کافئین عبارتند از:

 

  • دانه­‌های قهوه
  • برگ­‌های چای
  • غلاف کاکائو
  • آجیل کولا

 

کافئین یک محرک شناخته شده سیستم عصبی مرکزی (CNS) است. این ماده نورون­‌های نورآدرنالین در CNS را فعال کرده و ترشح دوپامین را تحریک می‌­کند. دوپامین یک انتقال‌­دهنده عصبی است که افراد را متمرکز، شاد، پرانرژی و هوشیار می­‌کند. در واقع به همین دلیل است که اکثر افراد صبح‌­ها قهوه می‌­نوشند. آن­‌ها احساس می‌­کنند یک فنجان قهوه آن­‌ها را سرحال کرده و خواب را از سرشان می‌­پراند.

 

قهوه در مقابل کافئین: تفاوت آن‌­ها چیست؟

 

قهوه از بو دادن، آسیاب کردن و دم کردن دانه­‌های قهوه به دست می‌­آید. این ماده حاوی ترکیبات متعددی است که بر بدن و ذهن انسان تاثیر می­‌گذارد؛ برخی از این ترکیبات عبارتند از:

 

  • کافئین
  • اسیدکلروژنیک
  • تانن
  • تیامین
  • زانتین
  • اسید سیتریک

 

متوسط مصرف کافئین در ایالات متحده 200 میلی‌­گرم در روز است. بزرگسالان کافئین را به شکل قهوه و نوشیدنی‌­های کافئین‌­دار مصرف می­‌کنند. با اینکه مصرف کم تا متوسط کافئین بی­‌خطر و مفید است، دوزهای بسیار بالای آن ممکن است منجر به مشکلات قلبی-عروقی شوند. سوء مصرف کافئین می‌­تواند منجر به وضعیتی به نام سندرم وابستگی به کافئین شود. این مشکل با تغییرات رفتاری، روانی و شناختی در فرد مشخص می­‌شود.

 

نوشیدن قهوه در صبح چگونه بر مغز تاثیر می­‌گذارد: نتایج یک مطالعه

 

مدت‌ها اعتقاد بر این بود که کافئین موجود در قهوه باعث افزایش انرژی، تمرکز و سایر تغییرات ذهنی در افراد می‌­شود. با این حال، در سال 2023، مطالعه‌­ای در مجله Frontiers in Behavioral Neuroscience منتشر شد و نشان داد که برخی از این تغییرات می‌­توانند تنها یک اثر تلقینی ناشی از نوشیدن قهوه صبح باشند و ارتباطی با مصرف کافئین ندارند.

 

خلاصه مطالعه

 

  • قهوه تغییرات جسمی و روحی مختلفی را در بدن ایجاد می­‌کند.
  • همه این تغییرات ثبت یا توضیح داده نمی­‌شوند.
  • گروهی از محققان، بر روی افرادی که قهوه می‌نوشند تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) انجام دادند تا تاثیر نوروبیولوژیکی این نوشیدنی را درک کنند.

 

شرکت­‌کنندگان مطالعه

 

دو گروه از شرکت­‌کنندگان در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند:

  • گروه قهوه: 47 نفر با میانگین سنی 30 سال
  • گروه کافئین: 36 نفر با میانگین سنی 32.1 سال

 

مشاهدات مطالعه

 

fMRI، تغییرات ایجاد شده در شبکه حالت پیش‌فرض مغز (DMN)، شبکه بصری و شبکه کنترل اجرایی راست (RECN) در شرکت‌کنندگان را تجزیه و تحلیل کرد. DMN، نواحی از مغز است که زمانی که فرد بر آنچه که در اطرافش اتفاق می‌افتد تمرکز نداشته باشد، فعال می‌شوند. سیستم DMN با شرایط مختلف سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب مرتبط است.

 

RECN مسئول دستکاری اطلاعات، تصمیم‌­گیری و توانایی‌­های حل مسئله مغز است. شبکه‌­های بصری مغز، مناطقی هستند که با فرآیندهای واکنش بصری پیچیده مرتبط هستند. این مطالعه تفاوت­‌های جالبی را در fMRI گروه­‌های قهوه و کافئین مشاهده کرد.

 

داده­‌های fMRI گروه قهوه

 

داده­های fMRI مصرف­‌کنندگان قهوه موارد زیر را نشان می­‌دهد:

 

  1. ارتباط (connectivity) DMN خلفی، پس از مصرف قهوه در مقایسه با داده­‌های قبل از مصرف قهوه کاهش یافت.
  2. ارتباط گره‌ها در سیستم­‌های بصری و RECN بالاتر پس از مصرف قهوه در مقایسه با داده­‌های قبل از مصرف قهوه افزایش یافت.
  3. جالب توجه است که در مصرف­‌کنندگان کافئین، محققان متوجه کاهش ارتباط DMN خلفی شدند اما افزایش ارتباطی در سیستم‌­های بصری و RECN مشاهده نشد.

 

قهوه و کافئین چگونه بر DMN تاثیر می‌­گذارند

 

یکی از مشاهدات جالب این مطالعه، تاثیر کافئین و قهوه بر ارتباطات DMN خلفی، به ویژه در ناحیه پراکونئوس (Precuneus) بود. پراکونئوس با وظایفی مانند خودآگاهی، واکنش‌پذیری، ادغام اطلاعات و بازیابی حافظه مرتبط است. کاهش ارتباط گره‌ای در ناحیه پراکونئوس می‌تواند دلیل این باشد که افراد برای انتقال از حالت استراحت به حالت عمل، آمادگی بیشتری بدست می‌­آورند.

کاهش ارتباط عملکردی بین شبکه‌­های حرکتی و قشر جلوی مغز پس از مصرف قهوه و کافئین، یکی دیگر از مشاهدات جالبی‌ست که این مطالعه به آن دست یافته است. به گفته محققان، این روندِ ارتباط می‌­تواند دلیلی برای افزایش تمایل به قهوه، در مصرف­‌کنندگان قهوه باشد.

 

اثر قهوه با تجربه حسی مرتبط است

 

یک تفاوت فاحش در fMRI مصرف­‌کنندگان قهوه و کافئین این بود که فقط افرادی که قهوه می‌­نوشیدند افزایش ارتباط در شبکه­‌های بصری و RECN بالاتر را تجربه کردند. این افزایش در گروه کافئین مشاهده نشد. به گفته کارشناسان، سایر اجزای قهوه می‌توانند باعث ارتباط بیشتر در کنترل اجرایی و تصاویر بصری شوند. متخصصان بر این باورند که تلقین می‌تواند در مصرف‌کنندگان قهوه، واکنش‌های لذت‌بخشی را تحریک کند. این تلقین هیچ ارتباطی با پاسخ‌­های عصبی شیمیایی که از قبل ایجاد شده­‌اند، ندارد. و در عوض، با تجربیات حسی نوشیدن یک فنجان قهوه مرتبط است.

 

نتیجه­‌گیری مطالعه

 

این مطالعه نشان داد که اثرات قهوه، مانند هوشیاری نسبت به محرک‌های خارجی و سرحالی، می‌توانند ناشی از سایر ترکیبات پیچیده موجود در این نوشیدنی باشد و نه به دلیل کافئین. این محققان، دو واکنش متفاوت مغزی به قهوه را گزارش دادند: اثرات عصبی شیمیایی کافئین در بدن و مغز و تجربیات حسی حاصل از این نوشیدنی.

 

پاسخ­‌های عصبی شیمیایی را به می‌توان به کافئین نسبت داد اما لازم است که تجربیات حسی بیشتر مورد بررسی قرار گیرند. این تجربیات می­‌توانند یک تلقین، یا نتیجه سایر ترکیبات قهوه باشد.

 

محدودیت­‌های مطالعه

 

محققان اشاره می­‌کنند که fMRI برای برخی افراد استرس‌­زا بوده و این مساله ممکن است نتایج را تغییر داده باشد. عدم وجود یک نمونه کنترل غیرمصرف­‌کننده نیز یکی از محدودیت­‌های این مطالعه است. این گروه می‌­تواند به رد علائم ترک به عنوان دلیلی برای این تغییرات حسی کمک کند. در این مطالعه fMRIها، فقط اتصال مغز در حالت استراحت را تجزیه و تحلیل کردند. اندازه‌گیری اتصالات در حالت‌های وظیفه‌محور ممکن است نتایج دقیق‌تری ارائه دهد.

 

چگونه صبح‌­ها احساس هوشیاری بیشتری داشته باشیم؟

 

کافئین

 

مطمئنا قهوه برای احساس هوشیاری بیشتر در صبح مفید است، اما راه­‌های دیگری هم برای انتقال از حالت استراحت به آمادگی بدون وابستگی به کافئین وجود دارد.

 

1. قرار گرفتن در معرض نور خورشید

 

یکی از ساده‌­ترین راه‌­ها برای احساس هوشیاری بیشتر در صبح این است پرده‌­ها را کنار بزنید و اجازه دهید که نور خورشید وارد اتاق شود. علاوه بر این می‌­توانید یک پیاده‌­روی سریع در فضای باز داشته باشید تا نور خورشید را جذب کنید. نور خورشید به رفع کسالت صبحگاهی کمک می‌­کند.

 

2. خواب خوب شبانه

 

یکی از دلایل اصلی احساس خستگی و خواب‌­آلودگی افراد در صبح، نداشتن 7 تا 8 ساعت خواب آرام در شب است. خوابیدن و بیدار شدن در ساعات مشخص و داشتن یک خواب خوب شبانه می­‌تواند به هوشیاری و فعال ماندن در صبح کمک کند.

 

3. ورزش صبحگاهی

 

حتی 10 تا 15 دقیقه ورزش در صبح می‌­تواند به پمپاژ خون در سراسر بدن و مغز و رفع گیجی و کسل بودن کمک کند.

 

4. صبحانه سرشار از پروتئین

 

مصرف یک صبحانه غنی از پروتئین در صبح به بدن کمک می‌­کند تا انرژی لازم برای گذراندن روز و تمرکز بهتر را بدست آورد.

 

5. داروهایتان را بررسی کنید

 

برخی از داروهایی که مصرف می‌­کنید ممکن است باعث گیجی و خواب­‌آلودگی بیش از حد در طول روز شوند. در این مورد با پزشک خود صحبت کنید و سعی کنید این داروها را تغییر دهید و یا دوز آن را عوض کنید.

 

تست ژنتیک برای بررسی واکنش بدن به کافئین

 

تست ژنتیک تغذیه حنیفا که 58 شاخص ژنتیکی مرتبط با تغذیه را در شما بررسی می‌­کند، 10 ژن دخیل در واکنش بدنتان به کافئین را مورد تجزیه و تحلیل قرار می­‌دهد.

 

برای انجام این آزمایش، یک نمونه ساده بزاق کافیست؛ DNA موجود در بزاق استخراج شده و در آزمایشگاه بررسی و آنالیز می‌­شود؛ در نهایت جواب این آزمایش در قالب کتابچه‌هایی مدون در اختیار شما قرار خواهد گرفت و با کمک متخصصین مرکز خدمات تخصصی ژنتیک حنیفا می‌­توانید نتایج را تجزیه و تحلیل کنید. با اطلاع داشتن از ویژگی­‌های ژنتیکی مرتبط با تغذیه همچون واکنش بدن به کافئین، میزان نیاز به ویتامین­‌ها و مواد معدنی مختلف، حساسیت­‌های غذایی و احتمال کاهش وزن در اثر مصرف پروتئین، می‌­توانید تصمیماتی آگاهانه درباره رژیم غذایی خود بگیرید و سبک زندگی سالم‌­تری را انتخاب کنید.

 

اگر به تازگی وارد دنیای تست‌های ژنتیکی شده‌­اید و احساس می­‌کنید که هنوز کاملا با آن آشنا نشده‌­اید، نگران نباشید. با مشاوران ما تماس بگیرید و آزمایش مناسب با نیازها و دغدغه­‌های خود را انتخاب کنید.

 

خلاصه: آیا تاثیر نوشیدن قهوه در صبح، تلقین است؟

 

  1. حدود سه چهارم از جمعیت آمریکا قهوه می‌­نوشند. افراد بر این باورند که کافئین موجود در قهوه به آن­‌ها کمک می­‌کند فعال‌­تر، متمرکزتر و پرانرژی‌­تر باشند.
  2. اکنون محققان فکر می‌کنند که ممکن است اجزای دیگری به جز کافئین در قهوه وجود داشته باشد که تجربه حسی حاصل از نوشیدن این نوشیدنی را در افراد ایجاد می­‌کند.
  3. علاوه بر کافئین، قهوه حاوی ترکیبات مختلفی مانند اسید کلروژنیک، تانن، تیامین، گزانتین و اسیدسیتریک است. اثرات دقیق همه این اجزا هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است.
  4. در مقاله­‌ای که در Frontiers in Behavioral Neuroscience منتشر شد، محققان بر روی افرادی که قهوه و نوشیدنی‌­های کافئین‌­دار مصرف می­‌کردند مطالعات انجام دادند و تفاوت در ارتباط گره‌­های مغز را تجزیه و تحلیل کردند.
  5. بر اساس این مطالعه، نوشیدن قهوه باعث ایجاد تغییراتی در ارتباط گره‌ها در سیستم‌های بینایی می‌شد که این حالت در افرادی که کافئین مصرف می‌کردند مشاهده نشد.
  6. این تغییرات به افراد کمک می‌­کند تا آمادگی بالاتری برای انتقال از حالت استراحت به حرکت تجربه کنند. این تغییرات یک تجربه حسی نیز ایجاد می­‌کنند که کافئین چنین احساسی را به همراه نداشت.
  7. از این رو محققان بر این باورند که ممکن است ترکیبات دیگری در قهوه وجود داشته باشد که این اثرات را ایجاد کند.
  8. در حالی که قهوه به هوشیاری صبحگاهی کمک می‌­کند، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، ورزش صبحگاهی، لذت بردن از یک صبحانه غنی از پروتئین و داشتن یک خواب خوب در شب نیز می‌­توانند هوشیاری صبحگاهی را بهبود بخشد.