آیا هر بار که از یک فضای کم نور مانند سینما وارد نور روز میشوید، عطسه میکنید؟ اگر نور خورشید شما را وادار به عطسه کند، ممکن است یک بیماری ژنتیکی به نام سندرم آچو (ACHOO) داشته باشید.
چرا برخی از افراد در برابر نور عطسه میکنند؟
افراد مبتلا به سندرم ACHOO زمانی که در معرض نور خورشید قرار میگیرند شروع به عطسه کردن میکنند.
دانشمندان ایدهی روشنی از چگونگی و چرایی این اتفاق ندارند، اما یکی از فرضیات آنها این است که این سندرم به دلیل تحریک بیش از حد قشر بینایی در مواجهه با نور ایجاد میشود. قشر بینایی ناحیهای از مغز است که اطلاعات بصری ارسال شده از شبکیه را دریافت، ادغام و پردازش میکند. هنگامی که قشر بینایی برانگیخته میشود، نواحی حسی ثانویه مغز را به شدت فعال کرده و در نتیجه فرد عطسه میکند.
آیا ژنها باعث عطسه فوتیک میشوند؟
تحقیقات در ابتدا نشان دادند که عطسهی فوتیک احتمالا به دلیل یک تغییر واحد در یک ژن خاص است و به بررسی چگونگی انتقال این ویژگی از طریق خانوادهها پرداختند. با این حال، در طول سالها، تحقیقات بیشتر نشان دادند که چندین تغییر ژنتیکی در این وضعیت دخیل هستند.
یکی از این ژنها ZEB2 است. این ژن پروتئینی را تولید میکند که بسیاری از فرآیندهای رشدی مهم، به ویژه رشد عصبی را تنظیم میکند.
آیا میدانستید؟
انحراف تیغهی بینی (زمانی که دیوارهی بینی از محل اصلی خود جابهجا میشود) میتواند شما را در معرض خطر رفلکس عطسهی فوتیک قرار دهد!
عطسهی فوتیک را در ژنهایتان جست و جو کنید.
اگر در مورد وجود ساختار ژنتیکی مرتبط با عطسهی فوتیک در DNA خود کنجکاو هستید، میتوانید از آزمایش ژنتیک آلرژی حنیفا کمک بگیرید. این آزمایش علاوه بر عطسهی فوتیک، مواردی همچون آلرژی به گردهی گل، میزوفونیا و حساسیت به انواع مواد غذایی را نیز مورد بررسی قرار میدهد.