با وجود رژیمهای غذایی مد روز و نکات متعدد برای کاهش وزن، رمزگشایی اینکه چه چیزی واقعا به کاهش وزن شما کمک میکند، میتواند چالش برانگیز باشد. سوال مهمی که وجود دارد این است: آیا بهتر است کمتر غذا بخوریم یا تعداد دفعات غذا خوردن را کم کنیم؟ این مقاله هر دو استراتژی را از نظر علمی بررسی کرده و در مورد اینکه کدام یک برای اهداف کاهش وزن شما مناسبتر هستند، بحث میکند.
محدودیت کالری و کاهش وزن از دیدگاه علم
اصل اساسی کاهش وزن ساده است؛ بیشتر از آنچه که مصرف میکنید کالری بسوزانید. بنابراین، محدود کردن کالری دریافتی، اغلب یکی از رویکردهای اولیه برای کاهش وزن است.
تعادل انرژی، رابطه بین کالریهایی است که مصرف میکنید و کالریهایی که بدن شما میسوزاند. زمانی که کالری بیشتری نسبت به کالری مصرفیتان دریافت میکنید، کالری اضافی به صورت چربی ذخیره میشود و میتواند وزن شما را افزایش دهد. برعکس، زمانی که کالری کمتری نسبت به کالری که میسوزانید مصرف میکنید، بدن شما چربی ذخیره شده را میسوزاند و منجر به کاهش وزن میشود.
چندین مطالعه نشان دادهاند که محدودیت کالری یک استراتژی کاهش وزن موثر است. با این حال، حفظ رژیمهای محدودیت کالری برای مدتی طولانی میتواند چالش برانگیز باشد و محدودیت شدید کالری خطرناک بوده و بر سلامتی تاثیر منفی میگذارد. بنابراین، برای دستیابی به کاهش وزن پایدار، یافتن تعادلی که برای شما و بدنتان مناسب باشد بسیار مهم است.
حذف وعدههای غذایی و کاهش وزن
اخیرا فستینگ یا روزهداری متناوب، که به نوعی حذف وعدههای غذایی به حساب میآید، به عنوان یک ابزار کاهش وزن، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
روزهداری کوتاه مدت منجر به کتوز میشود، در طی این فرایند بدن گلوکز کافی برای سوزاندن و تولید انرژی ندارد، بنابراین به جای آن از چربی ذخیره شده استفاده میکند. این امر منجر به تولید کتون و در نتیجه کاهش وزن میشود. همچنین مطالعات نشان دادهاند که فستینگ متناوب میتواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد، که در کاهش وزن بسیار مهم است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که حذف وعدههای غذایی نمیتواند برای همه افراد یک راهحل طولانی مدت و پایدار برای کاهش وزن باشد و بسیاری از افراد پس از قطع روزهداری دوباره به وزن قبلی خود بازمیگردند. قبل از حذف هر گونه وعده غذایی، بهتر است که با یک پزشک مشورت کنید.
کم خوردن یا حذف وعدههای غذایی: کدام بهتر است؟
تحقیقات جدیدی که در مجله انجمن قلب آمریکا منتشر شده است، ارتباط بین زمان اولین وعده غذایی تا آخرین وعده غذایی را با تغییر وزن ارزیابی کردند.
جزئیات مطالعه
این مطالعه بر روی نزدیک به 550 بزرگسال از 3 مرکز بهداشتی مختلف انجام شد.
جزئیات مرتبط با شرکتکنندگان مطالعه
نژاد |
80% افراد، خود را بزرگسالان سفید پوست، 12% بزرگسالان سیاه پوست و حدود 3% بزرگسالان آسیایی معرفی کردند. |
میانگین سن |
51 سال |
میانگین BMI |
30.8 |
سطح تحصیلات |
کالج یا بیشتر (اکثر شرکتکنندگان) |
میانگین زمان پیگیری |
6.3 سال |
اپلیکیشن Daily24
این تیم، برای شرکتکنندگان یک برنامه تلفن همراه به نام Daily 24 طراحی کردند تا زمانهای خواب، غذا خوردن و بیداری خود در هر 24 ساعت را در آن وارد کنند. این برنامه در طول روز با ارسال نوتیفیکیشنهای متعدد، شرکتکنندگان را تشویق میکرد که تا حد امکان از آن استفاده کنند.
این اپلیکیشن محققین را قادر میسازد تا موارد زیر را اندازهگیری کنند:
- زمان سپری شده از اولین وعده غذایی تا آخرین وعده غذایی در هر روز
- فاصله زمانی از بیدار شدن تا اولین وعده غذایی
- فاصله بین آخرین وعده غذایی تا خواب
مشاهدات مطالعه
کسانی که BMI بالاتری داشتند بیشتر احتمال داشت:
- سیاه پوست باشند.
- پیرتر باشند.
- دیابت نوع 2 یا فشار خون بالا داشته باشند.
- سطح تحصیلات پایینتری داشته باشند.
- کمتر ورزش کنند.
- میوه و سبزیجات کمتری مصرف کنند.
- بین آخرین وعده غذایی و زمان خواب، مدت زمان طولانیتری سپری کنند.
- فاصله کوتاهتری بین اولین و آخرین وعده غذایی آنها وجود داشت.
در عوض افرادی که BMI کمتری داشتند:
- میانگین زمان از اولین تا آخرین وعده غذایی: 11.5 ساعت
- میانگین زمان از بیدارشدن از خواب تا اولین وعده غذایی: 1.6 ساعت
- میانگین زمان از آخرین وعده غذایی تا خواب: 4 ساعت
- میانگین مدت خواب: 7.5 ساعت
تجزیه و تحلیل دادهها در طی 6 سال نشان داد:
- هیچ ارتباطی بین زمان غذا خوردن و تغییر وزن در جمعیتی با طیف وسیعی از وزن بدن وجود نداشت. زمان بین اولین و آخرین وعده غذایی، بیدارشدن از خواب و اولین وعده غذایی، و آخرین وعده غذایی و زمان خواب از جمله این فاکتورها بود.
- تعداد کل وعدههای غذایی بزرگ و متوسط (به ترتیب بیش از 1000 کالری و 500-1000 کالری در وعده غذایی) با افزایش وزن همراه بود و وعدههای غذایی کمتر (کمتر از 500 کالری در وعده غذایی) با کاهش وزن مرتبط بود.
کاستیهای مطالعه
به گفتهی نویسندهی اصلی، «اگرچه این مطالعه نشان داد که تعداد وعدههای غذایی و کالری دریافتی کل، نسبت به زمانبندی وعدههای غذایی، عوامل تأثیرگذارتری برای تغییر وزن هستند، اما این یافتهها نتوانستند علت و معلول مستقیم را ثابت کنند».
محققان خاطرنشان کردند که آنها نمیتوانستند وجود یا تشدید انواع بیماریها در شرکتکنندگان را رد یا تایید کنند.
علاوه بر این، اکثر شرکتکنندگان در مطالعه، زنان سفیدپوست تحصیلکرده بودند. برای پوشش دادن جمعیتهای متنوعتر، لازم است که مطالعات بیشتری انجام شود.
روزهداری متناوب فواید دیگری نیز دارد.
فستینگ یا روزهداری متناوب اخیرا محبوبیت زیادی پیدا کرده است و این امر فقط به دلیل کاهش وزن نیست.
فواید متعددی در ارتباط با روزهداری متناوب وجود دارد.
- بهبود حساسیت به انسولین: ثابت شده است که روزهداری متناوب باعث بهبود حساسیت به انسولین میشود که میتواند به تنظیم سطح قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند.
- افزایش طول عمر: برخی مطالعات نشان میدهند که روزهداری متناوب میتواند با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با افزایش سن مانند سرطان، بیماریهای قلبی و اختلالات عصبی، طول عمر را افزایش دهد.
- کاهش التهاب: التهاب مزمن با چندین بیماری مرتبط است و ثابت شده است که روزهداری متناوب التهاب را در بدن کاهش میدهد.
- بهبود عملکرد مغز: روزهداری متناوب میتواند با تقویت رشد سلولهای جدید مغز و کاهش خطر اختلالات عصبی، عملکرد مغز را بهبود بخشد.
ذکر این نکته ضروری است که تحقیقات بیشتری برای تایید این فواید مورد نیاز است و روزهداری متناوب ممکن است برای همه مناسب نباشد. بنابراین، قبل از شروع هر رژیم غذایی جدید یا برنامه کاهش وزن با یک متخصص مشورت کنید.
راه درست محدودیت کالری
محدودیت کالری باید به طور ایمن و سالم انجام شود تا از اثرات نامطلوب آن بر بدن جلوگیری شود. در ادامه به این چند نکته برای محدود کردن ایمن کالری دریافتی، توجه کنید:
- یک هدف واقعی برای کالری روزانهی خود تعیین کنید: برای کاهش وزن، باید کالری کمتری نسبت به نیاز بدن خود مصرف کنید. با این حال، تعیین یک هدف واقعی که در دراز مدت بتوانید به آن پایبند باشید ضروری است. به عنوان مثال، اگر مصرف روزانه شما 2000 کالری است، به جای اینکه از همان روز اول 1000 کالری دریافت کنید، با کاهش آن به 1500 یا 1700 کالری شروع کنید.
- تمرکز بر غذاهای مغذی: هنگام محدود کردن کالری، بسیار مهم است که روی غذاهای غنی از مواد مغذی تمرکز کنید که ویتامینها و مواد معدنی ضروری بدن را تامین میکنند. نمونههایی از غذاهای غنی از مواد مغذی عبارتند از میوهها و سبزیجات، غلات کامل، محصولات لبنی، غذاهای دریایی، گوشت بدون چربی، تخم مرغ، نخود، لوبیا و آجیل.
- هیدراته بمانید: نوشیدن مقدار زیادی آب هنگام محدود کردن کالری بسیار مهم است. این کار میتواند به شما کمک کند که احساس سیری کنید و به طور کلی برای سلامتی نیز ضروری است.
- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید: ورزش میتواند به سوزاندن کالری بیشتر، افزایش توده عضلانی و بهبود سلامت کلی کمک کند. بنابراین، بسیار مهم است که فعالیت بدنی منظم را در برنامهی روزانه خود بگنجانید.
- به دنبال حمایت باشید: کاهش وزن میتواند چالش برانگیز باشد؛ برای حفظ انگیزه و ماندن در مسیر کاهش وزن، حمایت خانواده، دوستان یا یک متخصص مراقبتهای بهداشتی ضروری است.
خلاصه
محدودیت کالری یک اصل اساسی و پذیرفتهشده در کاهش وزن است که شامل دریافت کالری کمتر نسبت به کالری مصرفی است.
حذف وعدههای غذایی (که معمولا روزهداری متناوب نامیده میشود) اخیرا به دلیل چندین مزیت غیرمرتبط به کاهش وزن، محبوبیت پیدا کرده است.
یک مطالعه جدید که تاثیر زمانبندی وعدههای غذایی را بر کاهش وزن بررسی کرد، گزارش داد که زمانهایی که در آن غذا میخوریم احتمالا تاثیری بر وزن بدن ندارند. علاوه بر این، مشخص شد که خوردن وعدههای غذایی کمکالریتر و به دفعات کمتر (کمتر از ۵۰۰ کالری) میتواند به کاهش وزن کمک کند.