آیا زمانی که قلب یکی از عزیزان ما شکسته است، باید آن را به معنای واقعی کلمه در نظر بگیریم؟ با وجود ارتباط بالقوه بین سلامت روان منفی و بیماریهای قلبی، شاید این جمله آنقدرها هم خیالی نباشد!
افسردگی یک اختلال سلامت روان است که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. احساس مداوم غم، ناامیدی و از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که زمانی لذتبخش بودند، از جمله علائم این بیماری میباشد. با این حال، افسردگی، همراه با اضطراب و استرس، حتی ممکن است اثرات فیزیکی از جمله افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و نارسایی قلبی نیز داشته باشد.
سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که حدود 17.9 میلیون نفر در سال بر اثر بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند و با وجود این آمار قابل توجه، ارتباط احتمالی بین مشکلات سلامت روان و بیماریهای قلبی چیزی نیست که بتوانیم نادیده بگیریم. ما نمیخواهیم که عزیزان ما رنج بکشند، پس چه کاری میتوانیم انجام دهیم و چگونه میتوانیم این موضوع را بهتر درک کنیم؟
سلامت روان چگونه بر قلب تاثیر میگذارد؟
تحقیقات اخیر نشان داده است که افسردگی، اضطراب و استرس، بر سلامت قلب و عروق شما اثرات منفی دارند که همهی این اثرات میتوانند به مرور زمان منجر به ابتلا به بیماریهای قلبی شوند:
- افزایش ضربان قلب و فشار خون
- افزایش التهاب
- افزایش خطر لخته شدن خون
- سطوح بالاتر کورتیزول، هورمون استرس
- کاهش جریان خون به قلب
در بدترین حالت، این علائم میتوانند منجر به حوادث قلبی کشنده، مانند حملهی قلبی یا سکته شوند. طبق یک مطالعه، بزرگسالانی که از افسردگی یا علائم آن رنج میبرند، 64 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) هستند و بیماران مبتلا به CAD افسرده، 59 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به رویدادهای کشندهی قلبی هستند.
اما با وجود این همبستگی، اکثر دانشمندان هنوز نمیتوانند توافق کنند که آیا افسردگی علت مستقیم نارسایی قلبی است یا خیر. شواهد به یک رابطهی مثبت اشاره دارد، اما تحقیقات بیشتری برای درک کامل میزان ارتباط بین افسردگی و نارسایی قلبی مورد نیاز است. همچنین شایان ذکر است که افسردگی میتواند مدیریت بیماریهای قلبی، پیروی از درمانهای پزشکی و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی که سلامت قلب افراد را بهبود میبخشد را دشوارتر کند.
چگونه از سلامت قلب و روان خود مراقبت کنیم؟
اگر از خطرات احتمالی همراه با افسردگی احساس سنگینی میکنید، نگران نباشید. هم برای سلامت قلب و هم برای بیماریهای روانی، میتوانید انتخابهای پیشگیرانهای داشته باشید که شما را در مسیر بهبودی قرار داده و آیندهی شما را متحول میکند.
صحبت با یک دوست یا مشاور در مورد وضعیت سلامتی خود میتواند جهشی به سمت رفاه روانی باشد. با اینکه این مساله یک شبه حل نمیشود، اما گامی موثر در مسیر درست است.
در مورد سلامت قلب و عروق، با رعایت این چند نکتهی ساده در سبک زندگی خود میتوانید قلب سالمتری داشته باشید:
- از یک رژیم غذایی سالم برای قلب، غذاهای فرآوریشده کمتر و میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.
- فعال بمانید و از یک برنامهی ورزشی مداوم پیروی کنید.
- عادات ناسالم مانند سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل را ترک کنید.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- چکاپهای سالانهی سلامت را انجام دهید، زیرا پیشگیری بهتر از درمان است.
گفتنی است که شما میتوانید برای تجزیه و تحلیل DNA خود اقدام کنید تا خطر ابتلا به افسردگی و بیماری قلبی را به حداقل برسانید؛ میتوان گفت که 50 درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ناشی از ژنتیک است.
ممکن است پیچیده به نظر برسد، اما با گزارشهای ژنتیک حنیفا میتوانید انبوهی از بینشهای سلامت را تنها با یک نمونهی سواب گونه بهدست آورید. برخی از این گزارشهای ژنتیکی شامل خطرات ابتلا به بیماریهای قلبی و افسردگی میباشند. به علاوه، گزارشهای مربوط به استرس و پاسخ خواب بدن به همراه دانستن برنامههای غذایی بهینه و تناسب اندام به شما اجازه میدهد تا در مورد سلامت کلی خود حرف آخر را بزنید.
با درک عوامل خطر ژنتیکی، قادر خواهید بود که با تغییرات بهینهی شیوهی زندگی، اقداماتی را برای مدیریت خطر و بهبود سلامت قلب خود انجام دهید. علاوه بر این، این گزارشها میتوانند به پزشک کمک کنند تا مراقبتهای بهتر و آگاهانهتری به شما ارائه دهند.