یافتههای جدید یک کارآزمایی بالینی که اخیرا توسط دکتر دویونگ اوه، استاد بخش انکولوژی پزشکی در بیمارستان دانشگاه ملی سئول کره جنوبی انجام شده، شواهدی مبتنی بر تاثیرات ایمونوتراپی ارائه کرده است؛ طبق این یافتهها ایمونوتراپی میتواند برای بیماران سرطانی امیدبخش باشد.
گاهی اوقات، داروهای ایمونوتراپی همراه با شیمیدرمانی و پرتودرمانی برای درمان سرطان استفاده میشوند. ایمونوتراپی به دلیل هزینه بالا و همچنین نیاز به دارا بودن معیارهای خاص برای دریافت خدمات حمایتی خیریهها، به اندازه شیمیدرمانی در دسترس نیست. علاوه بر این، عوامل زیادی برای تعیین اینکه آیا یک بیمار سرطانی واجد شرایط دریافت داروهای ایمونوتراپی است یا خیر، در نظر گرفته میشود.
در حال حاضر، در صورتیکه بیمار سرطانی واجد شرایط درمان ایمونوتراپی باشد، اگر نتواند از حمایت خیریهها استفاده کند، باید هزینه بالای آنها را بپردازد. بیماران سرطانی و خانوادههایشان باید تصمیم بگیرند که آیا ارزشش را دارد که برای ایمونوتراپی هزینه کنند یا نه؛ انکولوژیست میتواند به آنها کمک کند تا بتوانند در این مورد بهتر تصمیم بگیرند.
ایمونوتراپی چیست؟
طبق تعریف موسسه تحقیقات سرطان، ایمونوتراپی سرطان که به عنوان ایمونوآنکولوژی نیز شناخته میشود، نوعی درمان سرطان است که از قدرت سیستم ایمنی بدن برای پیشگیری، کنترل و از بین بردن سرطان استفاده میکند.
ایمونوتراپی میتواند:
- سیستم ایمنی را برای شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی خاص، تعلیم دهد.
- سلولهای ایمنی را تقویت کرده و به آنها در از بین بردن سرطان کمک کند.
- اجزای مورد نیاز برای تقویت پاسخ ایمنی بدن را تامین کند.
یک شکل امیدوارکننده از ایمونوتراپی، ایمونوتراپی با مهارکنندههای نقاط بازرسی سیستم ایمنی است. به گفته موسسه ملی سرطان، مهارکنندههای نقاط بازرسی سیستم ایمنی، از اتصال پروتئینهای نقاط بازرسی به پروتئینهای هدفشان جلوگیری میکنند. این امر به سلولهای T اجازه میدهد که سلولهای سرطانی را بکشند.
ایمونوتراپی برای بیمارانی که به این درمان پاسخ مثبت نشان میدهند و گاهی برای بیماران مبتلا به سرطانهای پیشرفته و تومورهای غیرقابل جراحی انجام میشود.
نتایج امیدوارکننده کارآزمایی بالینی TOPAZ-1 در سال 2022
اخیرا، مطالعهای به نام TOPAZ-1، به سرپرستی دکتر دویونگ اوه، انجام شد؛ این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بر روی 685 فرد مبتلا به سرطان پیشرفته مجاری صفراوی غیرقابل عمل از جمله سرطان پیشرفته کیسه صفرا بود. TOPAZ-1 نشان داد که استفاده از داروی ایمونوتراپی دوروالوماب (Durvalumab)، در کنار شیمیدرمانی، عمر افراد مبتلا به سرطان پیشرفته مجرای صفراوی را افزایش میدهد.
دوروالوماب یک داروی ایمونوتراپی با یک مهارکننده بازرسی سیستم ایمنی است. کارآزمایی TOPAZ-1 توسط AstraZeneca، سازنده دوروالوماب تامین مالی شد.
دکتر دویونگ اوه، در ژانویه 2022 یافتههای مطالعه خود را در سمپوزیوم سرطانهای گوارشی انجمن سرطانشناسی بالینی آمریکا ارائه کرد.
همان طور که توسط موسسه ملی سرطان تایید شده است، «سرطان مجاری صفراوی، که شامل سرطان مجاری صفراوی و کیسه صفرا است، نادر بوده و تخمین زده شده است که در سال 2021، 11980 مورد جدید در ایالات متحده تشخیص داده شده است.»
با توجه به مقالهای با عنوان «دوروالوماب، بقا در سرطان پیشرفته مجاری صفراوی را تا حدی بهبود میبخشد» که توسط موسسه ملی سرطان (NCI) منتشر شده، حتی یک بهبود کوچک یا متوسط در بقا نیز قابل توجه است، زیرا پیشآگهی برای افراد مبتلا به این نوع سرطانِ نادر که پیشرفت سریعی هم دارد، بسیار ضعیف است. درمان سرطان مجاری صفراوی دشوار است و گزینههای درمانی آن محدود میباشد. کارکنان NCI اظهار داشتند که طی 2 سال پس از شروع کارآزمایی TOPAZ-1، «تقریبا 25 درصد از بیمارانی که شیمیدرمانی به همراه دوروالوماب دریافت کردند هنوز زنده بودند؛ این در حالیست که این میزان در بیمارانی که شیمیدرمانی به همراه دارونما دریافت کردند، 10 درصد بوده است.»
افراد مبتلا به سرطان مجرای صفراوی معمولا پیشآگهی بدی دارند و ایمونوتراپی میتواند امیدی برای بهبود اندک پیشآگهی آنها باشد. کارآزمایی TOPAZ-1 نشان داد که افزودن داروی ایمونوتراپی دوروالوماب به شیمیدرمانی استاندارد، در مقایسه با بیمارانی که شیمیدرمانی استاندارد به همراه دارونما دریافت کرده بودند، به طور متوسط حدود 6 هفته طول عمر بیماران سرطانی را افزایش داد.
شاید 6 هفته زمان زیادی به نظر نرسد، اما این واقعیت که درمان ایمونوتراپی توانسته پیشآگهی بیماران مبتلا به این سرطان صعبالعلاج را بهبود بخشد، قابل توجه است. اگر یک داروی آزمایشی موثر باشد، یک نتیجه مثبت به حساب میآید و این مطالعه میتواند برای کسانی که ایمونوتراپی میکنند امیدوارکننده باشد.
دکتر اوه در مصاحبهای با انجمن انکولوژی بالینی آمریکا، خاطرنشان کرد: «TOPAZ-1 اولین آزمایش فاز III است که نشان میدهد افزودن ایمونوتراپی به شیمیدرمانی استاندارد میتواند بقای بیماران مبتلا به سرطان مجاری صفراوی را افزایش دهد و مهمتر از همه، این کار را بدون ایجاد هر گونه عوارض جانبی جدی جدید انجام میدهد.»
چرا درمان سرطان مجاری صفراوی بسیار دشوار است؟
بسیاری از انواع سرطان مجاری صفراوی تا زمانی که سرطان در مراحل پیشرفته نباشد، هیچ علامتی از خود نشان نمیدهند. معمولا در این مرحله، سرطان غیرقابل عمل و غیرقابل درمان است.
به عنوان مثال، سرطان کیسه صفرا، نوعی سرطان مجرای صفراوی است که بسیار نادر بوده و به طور معمول تا زمانی که در مراحل پیشرفته نباشد علائم قابل توجهی نشان نمیدهد. زمانی که این سرطان تشخیص داده میشود، امید چندانی برای درمان وجود ندارد.
علائمی مانند رنگ زرد روشن ادرار، یا زردی چشم، اغلب مورد توجه قرار نمیگیرند. غیراختصاصی بودن علائم این بیماری کار را سختتر کرده است.
رنگ زرد در چشمها، ناشی از یرقان (یکی از علائم رایج سرطانای مجاری صفراوی مانند سرطان کیسه صفرا یا سرطان مجرای صفراوی) در نهایت به زردشدن رنگ پوست منجر میشود. در این مرحله است که در نهایت علائم توجه خود بیمار سرطانی و یا یکی از عزیزانش را جلب خواهد کرد. این مساله به این دلیل است که زردی پوست در مقایسه با رنگ زرد خفیف چشم، نشانه قابلتوجهتری میباشد. در این مرحله، باید سریعا عمل جراحی انجام شود تا سرطان بیش از این گسترش نیابد و هنوز امیدی برای درمان آن وجود داشته باشد.
اگر سرطان گسترش یافته باشد اما امکان عمل جراحی وجود داشته باشد، ممکن است بیمار با یک عمل جراحی 10 تا 12 ساعته که اغلب شامل روش ویپل نیز میشود، عمل شود. با این حال، یک جراحی موفقیتآمیز لزوما به این معنی نیست که بدن فرد کاملا از سرطان پاک شده است؛ احتمال عود زیاد است و در این مرحله، پیشآگهی معمولا بسیار ضعیف است. با این حال، یافتههای دکتر اوه در مطالعه TOPAZ 1 نشان میدهد که پیشآگهی با داروهای ایمونوتراپی در ترکیب با سایر درمانهای سرطان مانند شیمیدرمانی و پرتودرمانی، بهبود اندکی امکانپذیر است.
البته سرطان مجاری صفراوی تنها نوع سرطان پیشرفتهای نیست که داروهای ایمونوتراپی میتوانند به درمان آن کمک کنند. با این حال، مطالعه دکتر اوه یکی از آزمایشات اخیری است که با داروهای ایمونوتراپی انجام شده است.
همیشه پیشگیری بهتر از امید به درمان است
زمانی که صحبت از سرطان به میان میآید، همیشه پیشگیری بهتر از امید به درمان است. همه انواع سرطانها قابل درمان نیستند و ایمونوتراپی به احتمال زیاد جان بیمار را نجات نمیدهد، بلکه تنها به او زمان بیشتری برای زندگی کردن خواهد داد.
برخی از عادات سبکزندگی سالم میتوانند به پیشگیری از سرطان کمک کنند، اما برای جلوگیری از ابتلا به سرطان چه کارهای دیگری میتوان انجام داد؟
برای شروع، میتوانید یک آزمایش ژنتیک، مثل آزمایش سلامت پیشرفته حنیفا را انجام دهید. این آزمایش به شما کمک میکند تا متوجه شوید که آیا جهشهای ژنتیکی سرطانزایی که خطر ابتلا به سرطانهای خاص را افزایش میدهند در شما وجود دارند یا خیر.
توجه داشته باشید که اگر یکی از این جهشهای ژنی سرطانزا را دارید، لزوما به این معنی نیست که به سرطان مبتلا خواهید شد. اگرچه برخی جهشهای ژنتیکی میتوانند باعث سرطان شوند، اما همیشه اینطور نیست و بسیاری از آنها به اقدامات پیشگیرانه و عادات سبک زندگی مربوط میشوند.
آزمایش ژنتیک سلامت پیشرفته حنیفا، به شما کمک میکند تا متوجه شوید که آیا به دلیل ساختار ژنتیکی خود در معرض خطر بالاتر ابتلا به انواع سرطان هستید یا خیر.
دانش قدرت است، بنابراین دانستن این جهشهای ژنی میتواند به شما کمک کند تا انتخابهای آگاهانه داشته باشید، هوشیار باشید، اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید و علائم سرطان را نادیده نگیرید. مشاهده علائم سرطان حتی یک ماه زودتر میتواند زندگی شما را نجات دهد. گاهی اوقات، برای تبدیل شدن به فردی هوشیارتر، باید عوامل خطر ژنتیکی خود را درک کنید. علاوه بر این، شناخت عوامل خطر ژنتیکی، به شما کمک میکند تا عادات سبک زندگی سالم و پیشگیریکننده از سرطان را بیش از پیش دنبال کنید.