آیا سرطان پروستات ارثی است؟

  • منبع: xcode.life
  • دوشنبه 21 خرداد 1403
  • 10 دقیقه مطالعه

آیا می­‌دانستید که از هر هشت آمریکایی دارای پروستات، یک نفر در طول زندگی خود به سرطان پروستات مبتلا می­‌شود؟ اکثر سرطان­‌های پروستات خاموش هستند و در مراحل اولیه هیچ نشانه یا علامتی از خود نشان نمی­‌دهند. آزمایش‌­های غربالگری به طور گسترده‌­ای برای کمک به تشخیص زودهنگام سرطان پروستات توصیه و انجام می‌­شوند. در این صورت، اگر فردی به دلیل سابقه‌ی خانوادگی خود در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات باشد، چه؟ در ادامه با ارثی بودن یا نبودن این سرطان آشنا خواهیم شد.

 

سرطان پروستات چیست؟

 

پروستات غده‌­ای گردویی شکل است که در زیر مثانه و جلوی راست‌روده قرار گرفته است. این غده قسمتی از دستگاه تناسلی مردانه است که بخشی از منی که به صورت مایع می‌­باشد را تشکیل می­‌دهد.

 

هنگامی که سلول­ه‌ای پروستات شروع به تکثیر یا رشد غیرقابل کنترل می­‌کنند، تومور تشکیل می­‌شود. با رشد تومور، علائم و نشانه‌های این بیماری ظاهر می‌شوند.

 

در حالی که اکثر سرطان­‌های پروستات رشد آهسته دارند، برخی می­‌توانند تهاجمی و تهدیدکننده‌ی زندگی باشند. سرطان پروستات یک سرطان شایع در میان مردان میانسال و مسن است. درصد کمی از سرطان­‌های پروستات ارثی هستند و در خانواده‌ها ایجاد می‌­شوند.

 

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند؟

 

همه‌ی افراد دارای پروستات در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. چند عاملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد عبارتند از:

 

  • سن: هر چه سن بالاتر می­‌رود، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیشتر می­‌شود.

 

  • نژاد: کسانی که اجداد آفریقایی-آمریکایی دارند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند.

 

  • سابقه‌ی خانوادگی: داشتن اعضای درجه یک خانواده (پدر بیولوژیکی، برادر، پسر) یا بستگان نزدیک از طرف مادر یا پدر مبتلا به سرطان پروستات، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌­دهد.

 

5 علامت هشداردهنده‌ی سرطان پروستات

 

اگر سرطان پروستات به موقع تشخیص داده و درمان شود، پیش‌­آگهی خوبی دارد. با این حال، مانند بسیاری از بیماری­‌های دیگر، سرطان پروستات نیز در مراحل اولیه‌ی خود نشانه‌­ها یا علائمی ایجاد نمی­‌کند.

 

در زیر پنج علامت هشداردهنده‌ی سرطان پروستات که ممکن است به تشخیص زودهنگام و درمان سریع آن کمک کند آورده شده است:

 

  • احساس درد یا سوزش در هنگام ادرار یا انزال

 

  • مشکل در شروع یا توقف ادرار

 

  • وجود خون در ادرار یا منی

 

  • بروز ناگهانی اختلال نعوظ

 

  • تکرر ادرار به خصوص در شب

 

جریان ضعیف ادرار و درد غیرقابل توضیح در اطراف پروستات در هنگام نشستن، از دیگر علائمی هستند که ممکن است نشانه‌ی سرطان پروستات باشند. در مواردی که سرطان فراتر از پروستات گسترش یافته است، ممکن است در پشت، لگن و پایین بدن فرد تورم وجود داشته باشد. کاهش وزن غیرقابل توضیح با تغییر عادات روده و ادرار نیز از جمله علائم احتمالی این سرطان می‌­باشند.

 

سرطان پروستات

 

آیا سرطان پروستات ارثی است؟

 

علی­‌رغم اینکه سابقه‌ی خانوادگی یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان پروستات است، در بسیاری از موارد این بیماری به ژن­‌های فرد مربوط نمی‌شوند. این سرطان­‌ها به دلیل جهش (تغییرات غیرطبیعی) در سلول‌­های غده‌ی پروستات (تغییرات پیکری) رخ می­‌دهند.

 

زمانی که سرطان پروستات به جهش­‌های ارثی مرتبط باشد، الگوی وراثت آن به ژن درگیر بستگی دارد. شایع‌­ترین ژن­‌هایی که باعث سرطان پروستات می­‌شوند با الگوی اتوزومی غالب به ارث می‌­رسند. این بدان معناست که داشتن تنها یک نسخه از ژن تغییر یافته برای افزایش شانس ابتلا به سرطان پروستات در افراد کافی است.

 

چند درصد از سرطان­‌های پروستات ارثی است؟

 

سرطان پروستات ممکن است همیشه ارثی نباشد. با این حال، آیا می­‌دانستید سرطان پروستات ارثی­‌ترین سرطان در بین سرطان­‌های اصلی است؟

 

سرطان پروستات، 58% ناشی از ژنتیک است. مردانی که یکی از بستگان نزدیک آن‌ها مبتلا به سرطان پروستات هستند دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. 5 تا 10 درصد سرطان­‌های پروستات ارثی هستند.

 

ژن­‌های زمینه‌­ساز ابتلا به سرطان پروستات

 

بیشتر موارد ارثی سرطان پروستات ناشی از سه ژن BRCA1، BRCA2 و HOXB13 می‌­باشند. وجود برخی از انواع ژن‌­های BRCA2 و HOXB13 در مردان باعث می‌­شود که این افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انواع خطرناک سرطان پروستات قرار بگیرند.

 

BRCA1 و BRCA2

 

ژن‌های BRCA1 و BRCA2 پروتئین‌هایی تولید می‌کنند که DNA را محکم کرده و ثبات اطلاعات ژنتیکی سلول را تضمین می‌کنند. این ژن­‌ها، سرکوبگر تومور نامیده می­‌شوند زیرا از رشد و تکثیر سریع یا غیرقابل کنترل سلول­‌ها جلوگیری می­‌کنند. هنگامی که این سلول­‌ها دچار جهش می‌شوند، توانایی خود برای ترمیم DNA را از دست می‌­دهند و باعث ایجاد انواع سرطان مانند سرطان سینه و پروستات می­‌شوند.

 

HOXB13

 

ژن HOXB13 دستورالعمل­‌هایی را برای تولید یک پروتئین که به مناطق خاصی از DNA سلول متصل شده و فعالیت ژن­‌های دیگر را تنظیم می­‌کند، صادر می­‌نماید. پروتئین تولیدشده توسط ژن HOXB13 فاکتور رونویسی نامیده می­‌شود. HOXB13 مانند BRCA1 و BRCA2، سرکوب­‌کننده‌ی تومور است. بنابراین، هر گونه جهش در ژن HOXB13 ممکن است منجر به ابتلا به سرطان پروستات شود.

 

سایر ژن­‌هایی که با سرطان پروستات مرتبط هستند عبارتند از:

 

  • ATM

 

  • AR

 

  • CDH1

 

  • PTEN

 

  • IGF2

 

  • WRN

 

آزمایش ژنتیک برای سرطان پروستات

 

آزمایش آنتی­‌ژن اختصاصی پروستات (PSA) و معاینه‌ی مستقیم رکتوم (DRE) به طور معمول برای غربالگری سرطان پروستات توصیه می­‌شود. انجام آزمایشات ژنتیکی برای سرطان پروستات به دو گروه از مردان توصیه می‌شود:

 

  • کسانی که سرطان موضعی دارند و سابقه‌ی خانوادگی قوی سرطان سینه، روده‌ی بزرگ، تخمدان، پانکراس یا پروستات دارند.

 

  • افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته باید در مورد انجام آزمایش ژنتیکی با پزشک خود مشورت کنند، زیرا ممکن است به درمان آن‌­ها کمک کند.

 

به عنوان مثال، مهارکننده‌های PARP مانند اولاپاریب و روکاپاریب داروهای مورد تایید FDA برای افراد مبتلا به نوع خاصی از سرطان پروستات متاستاتیک هستند. انجام یک آزمایش ژنتیکی برای بررسی هر گونه جهشی که ممکن است منجر به سرطان پروستات شود می‌­تواند برای کل خانواده مفید باشد.

 

در غربالگری معمول سرطان پروستات، از سطح بالای PSA برای تعیین دوره‌ی بعدی مدیریت بیماری استفاده می‌­شود. با این حال، آزمایش ژنتیک به پزشک اجازه می­‌دهد تا تعیین کند که آیا فرد نیاز به بیوپسی دارد، یا نه؛ حتی اگر سطح PSA در این فرد پایین باشد.

 

خلاصه: آیا سرطان پروستات ارثی است؟

 

  • پروستات غده‌­ای گردویی شکل است که به تشکیل بخشی از مایع منی کمک می‌­کند.

 

  • سرطان پروستات یک سرطان شایع است که در سنین میانسالی یا بالاتر، مردان را تحت تاثیر قرار می­‌دهد.

 

  • اگرچه هر فرد مبتلا به پروستات می‌­تواند به سرطان پروستات مبتلا شود، اما سابقه‌ی خانوادگی این بیماری خطر ابتلا را افزایش می­‌دهد و برخی از موارد را ارثی می‌­کند.

 

  • سرطان پروستات ممکن است علائم هشداردهنده­‌ای مانند احساس درد یا سوزش در هنگام ادرار، وجود خون در ادرار یا مایع منی و مشکل در شروع یا توقف ادرار ایجاد کند.

 

  • بیشتر موارد ارثی سرطان پروستات به دلیل ژن­‌های BRCA1، BRCA2 و HOXB13 رخ می‌­دهند.

 

  • انجام یک آزمایش ژنتیکی برای بررسی هر گونه جهشی که ممکن است منجر به سرطان پروستات شود می­‌تواند برای کل خانواده مفید باشد.
سوالات شما