تاثیر طول مدت شیردهی بر خطر ابتلا به سرطان سینه

  • منبع: xcode
  • شنبه 15 مهر 1402
  • 9 دقیقه مطالعه

تاکنون فواید زیادی برای تغذیه با شیر مادر شناخته شده است. با این حال، یکی از مزایای بالقوه شیردهی که هنوز به خوبی شناخته نشده است، تاثیر آن بر کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در سنین بعدی زندگی زنان می­باشد. در واقع، طبق یک مطالعه در سال 2018، «شیر دادن به مدت 12 ماه یا بیشتر می­تواند خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان را تا 28 درصد در مقایسه با زنانی که هرگز شیر نداده­اند، کاهش دهد.»

 

مدت زمان توصیه‌­شده برای شیردهی

 

طبق آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، تغذیه انحصاری با شیر مادر برای نوزادان در حدود شش ماه اول و پس از شروع غذاهای جامد، ادامه شیردهی برای یک سال یا بیشتر توصیه می­‌شود.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای شش ماه اول زندگی نوزاد توصیه می­‌کند.

منظور از تغذیه انحصاری با شیر مادر این است که به نوزاد فقط شیر مادر بدهیم و برای تغذیه نوزاد از هیچ غذای جامد یا مایع دیگری استفاده نکنیم.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری­‌ها (CDC)، از هر چهار نوزاد تنها یک نوزاد در شش ماه اول به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می­‌شود.

 

فواید شیردهی چیست؟

 

شیردهی هم برای نوزاد و هم برای مادر مفید است. مزایای شیردهی عبارتند از:

 

  • مواد غذایی مورد نیاز برای نوزادان را فراهم می­‌کند
  • حاوی آنتی‌­بادی­‌های مورد نیاز برای ایمنی نوزاد است
  • با نمرات IQ بالاتر نوزاد مرتبط است
  • خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان در مادر را کاهش می­‌دهد
  • خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا در مادر را کاهش می‌­دهد
  • به پیوند بین نوزاد و مادر کمک می‌­کند
  • خطر ابتلا به بیماری­‌ها را کاهش می­‌دهد و به حفظ وزن سالم برای نوزادان و مادر کمک می­‌کند
  • خطر افسردگی پس از زایمان را در مادران کاهش می‌­دهد

 

سرطان سینه

 

آیا شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌­دهد؟

 

تحقیقات نشان می‌­دهد که مادران شیرده کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه، قبل و بعد از یائسگی هستند. این مزیت با افزایش مدت شیردهی به مدت بیش از 6 ماه، بیشتر خواهد شد. محققان برای ارتباط بین مدت شیردهی و خطر ابتلا به سرطان سینه، چندین توضیح ارائه کرده­‌اند. همه این توضیحات، حولِ قرار گرفتن در معرض یکی از هورمون­‌های جنسی زنانه، استروژن است. استروژن، رشد سلول­‌های سینه را تحریک می‌­کند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استروژن می‌­تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. زنان در دوران شیردهی سطوح کمتری از استروژن دارند. این مساله به این دلیل است که شیردهی، دوره­‌های قاعدگی را به تاخیر می­‌اندازد.

 

دوره شیردهی طولانی­‌تر باعث کاهش قرارگیری در معرض استروژن شده و خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌­دهد. یکی از دیگر دلایل این امر این است که سینه پس از شیردهی، بافت زیادی را از دست می‌­دهد. در طی این فرآیند، ممکن است سلول‌هایی که DNA آسیب‌دیده دارند و می­‌توانند منجر به رشد سلول­های سرطانی شود، از بین بروند. علاوه بر این ممکن است شیردهی منجر به تغییر در بیان ژن­‌ها در سلول‌­های پستان شود. این امر می­‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.

 

یک مطالعه متاآنالیز نشان داد که تغذیه با شیر مادر به کاهش 20 درصدی خطر ابتلا به سرطان سینه سه­‌گانه منفی و کاهش 10 درصدی خطر ابتلا به سرطان پستان گیرنده استروژن منفی کمک می­‌کند.

 

ژنتیک چگونه بر مدت شیردهی تاثیر می­ گذارد؟

 

مطالعات تخمین می‌­زنند که وراثت­‌پذیریِ مدت شیردهی بین 44 تا 54 درصد است. افرادی که ساختار ژنتیکی خاصی دارند ممکن است که فرزندان خود را برای مدت طولانی­‌تری نسبت به دیگران شیر دهند.

 

ژن XRCC2 و خطر ابتلا به سرطان سینه

 

ژن XRCC2 حاوی دستورالعمل­‌هایی برای تولید پروتئین ترمیم DNA است. این پروتئین به حفظ ثبات کروموزومی نیز کمک می‌­کند. تغییرات در این ژن با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه و کم­‌خونی فانکونی مرتبط است.  کم‌­خونی فانکونی یک اختلال خونی نادر اما جدی است که مغز استخوان شما را از تولید سلول‌­های خونی جدیدِ کافی برای بدن‌تان باز می­‌دارد. این بیماری در بین نسل­‌ها منتقل می‌­شود.

مطالعه‌­ای در سال 2010، به بررسی نقش نقص‌­های ترمیم DNA در ایجاد سرطان، به ویژه در سرطان سینه پرداخت. جامعه مورد مطالعه به دو دسته زنان شیرده و زنانی که هرگز شیردهی نکرده بودند تقسیم شد. این مطالعه نشان داد که در میان زنانی که هرگز شیر نداده بودند، آن‌هایی که یک ساختار خاص از این ژن را داشتند، نسبت به سایر ژنوتیپ‌ها در معرض خطر کمتری برای ابتلا به سرطان پستان بودند. پس از طبقه‌­بندی این گروه بر اساس وضعیت یائسگی، مشاهده شد که زنان یائسه با آلل A در مقایسه با زنان دارای آلل G، خطر کمتری برای ابتلا به سرطان سینه داشتند.

 

ژن MDM2 و خطر ابتلا به سرطان سینه

 

ژن MDM2 حاوی دستورالعمل­هایی برای تولید پروتئین MDM2 (Mouse double minute 2 homolog) است. این پروتئین به عنوان پروتئین E3 یوبیکوئیتین-پروتئین لیگاز Mdm2 نیز شناخته می‌­شود.

MDM2 به عنوان یک تنظیم­‌کننده منفی (فعالیت را سرکوب می‌­کند) برای پروتئین سرکوب­‌کننده تومور p53، عمل می­‌کند. طبق گزارشات یک تحقیق، به نظر می‌­رسد که فعالیت ژن MDM2 در سلول­‌های سرطان سینه تقویت می­‌شود. یک ساختار خاص از این ژن بر توانایی پروتئین MDM2 برای اتصال به پروتئین سرکوبگر تومور p53 تاثیر می­‌گذارد. آلل G این SNP با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه، به ویژه در زنانی که کمتر از 6 ماه شیر داده­‌اند و همچنین زنان چاق، مرتبط است.

 

سایر عوامل موثر بر طول مدت شیردهی

 

برخی از عوامل موثر بر مدت شیردهی عبارتند از:

 

  • احساسات فرد پس از زایمان: افسردگی پس از زایمان می­‌تواند بدست آوردن انرژی و روحیه لازم برای شیردهی را برای مادر سخت کند. افسردگی پس از زایمان به شدت بر مادر و انتخاب او برای مراقبت از نوزاد یا شیردهی تاثیر می‌­گذارد.
  • وضعیت اجتماعی-اقتصادی و اشتغال مادر: زنان با وضعیت اقتصادی-اجتماعی پایین‌­تر تمایل دارند که شیردهی را خیلی زود ترک یا قطع کنند. اگر مادر مجبور باشد زودتر به سر کار بازگردد، ممکن است شیردهی را متوقف کند یا وقت کافی برای دوشیدن شیر مادر نداشته باشد.
  • ماستیت: ماستیت یا ورم پستان، التهاب بافت پستان است که ممکن است نوعی عفونت باشد و در موارد خاص منجر به درد، تورم، قرمزی، تب یا لرز شود. ماستیت معمولا زنان شیرده را تحت تاثیر قرار می‌­دهد.
  • مسائل مربوط به چفت شدن دهان نوزاد با سینه
  • مصرف الکل یا سیگار کشیدن

 

خلاصه : آیا شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌­دهد؟

 

  1. شیردهی هم برای مادر و هم برای کودک فواید متعددی دارد. شیر مادر تمام مواد مغذی ضروری را برای نوزاد فراهم کرده و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری­‌ها از جمله سرطان سینه را در مادر کاهش می‌­دهد.
  2. تحقیقات نشان می­‌دهد که تغذیه با شیر مادر با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان مرتبط است. این مساله عمدتا به دلیل کاهش قرار گرفتن در معرض استروژن در دوران شیردهی می‌­باشد.
  3. ژنتیک هم بر مدت شیردهی و هم بر خطر سرطان سینه تاثیر می‌گذارد و مدت کوتاه‌تر (کمتر از 6 ماه) شیردهی با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است.
  4. عوامل موثر بر شیردهی عبارتند از افسردگی پس از زایمان، ترک خوردگی یا درد نوک سینه­‌ها، ورم پستان، مشکلات چفت شدن سینه با دهان نوزاد، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، اشتغال مادر، مصرف الکل و سیگار کشیدن.
  5. غربالگری منظم سرطان سینه با ماموگرافی یا MRI سینه می‌­تواند به تشخیص زودهنگام کمک کرده و از پیش‌‌آگهی خوب حمایت کند.

 

سوالات شما