ترس از عود مجدد در نجات یافتگان از سرطان سینه

  • منبع: circle Dna
  • چهارشنبه 17 خرداد 1402
  • 15 دقیقه مطالعه

احتمالا افرادی که از مبارزه با سرطان پیروز خارج شده‌اند بهتر می­‌تواند ترس از عود را درک کنند. از آنجایی که چهارمین روز ماه ژوئن به عنوان روز نجات یافتگان از سرطان نامگذاری شده است، تصمیم گرفتیم که اطلاعاتی را درباره ترس از عود در نجات یافتگان از سرطان سینه به اشتراک بگذاریم.

 

ترس از عود به این معنی است که حتی زمانی که آزمایش‌های شما به طور واضح نشان می‌­دهند که عاری از سرطان هستید، باز هم نتوانید مثل قبل از زندگی عادی خود لذت ببرید.

 

بعضی وقت­‌ها، ترس از عود مجدد در بازماندگان سرطان سینه هرگز از بین نمی­‌رود.

 

حقیقت تاسف‌بار این است که عود کردن سرطان سینه یک احتمال واقعی برای بسیاری از نجات‌یافتگان است، به طوری که تقریبا 7 تا 11 درصد از آن­ها طی پنج سال، عود را تجربه می­‌کنند.

 

با این وجود، در حالی که ممکن است خطر عود سرطان کم باشد، اما احتمال استرس، اضطراب و ترس از عود بسیار بیشتر است. دکتر کاتلین اشتون نشان می‌­دهد که تا 50 درصد از نجات یافتگان، علائم «بالینی مهم» ترس و اضطراب ناشی از عود سرطان را تجربه می­‌کنند.

 

برین بارال، مربی بهداشت جامع و پرستار، 14 سال است که از سرطان سینه نجات یافته است؛ او ترس از عود در بازماندگان سرطان سینه را از دیدگاهی کاملا شخصی توصیف می­‌کند و می­‌گوید:

 

«حتی پس از 14 سال، من هنوز هم از عود سرطان می‌­ترسم. ممکن است هفته‌­ها بگذرد که من به سرطان فکر نکرده باشم اما به محض بروز یک درد همیشه زمزمه‌ای کوچک به من می‌گوید که ممکن است دوباره به سرطان مبتلا شده باشم. با گذشت زمان، نگرانی شدید درباره عود کمتر می‌­شود، اما این ترس همیشه وجود دارد.»

 

چرا ترس از عود در بازماندگان سرطان سینه بسیار رایج است؟

 

ترس از عود یک نگرانی رایج برای همه انواع سرطان است. این ترس اغلب ارتباط چندانی با خطر واقعی عود ندارد، زیرا برخی افراد نسبت به دیگران مستعد احساس ترس و اضطراب بیشتری هستند. شاید تعجب‌­آور نباشد که اشخاصی که قبل از تشخیص سرطان از افسردگی و اضطراب رنج می‌­برند، به احتمال بیشتری در مورد عود بیماری دچار اضطراب و ترس می‌­شوند.

 

بر اساس یک مطالعه در سال 2012، افرادی که در سنین پایین‌­تر (بین 18 تا 45 سال) به سرطان سینه مبتلا می­‌شوند، نسبت به بیماران مسن­تر، بیشتر در معرض ترس از عود هستند. برخی از دانشمندان بر این باورند که در صورت مراجعه مکرر به پزشک یا ابتلا به بسیاری از بیماری‌­های رایج (سرماخوردگی و آنفولانزا)، ترس از عود فرد شاخص‌­تر است. مطالعات دیگر نشان داده است که مادران، بدون توجه به سن و سابقه‌شان، بالاترین سطح ترس از بازگشت سرطان را تجربه می‌کنند.

 

جینی دنت برانت، مشاور و حامی سلامتی که خود یک نجات‌­یافته است و کتابش با عنوان «شفای خدادادی خود را آزاد کنید: هشت گام برای پیشگیری و بقای سرطان» موفق به کسب جایزه شده است توضیح می­‌دهد که چگونه ترس از عود بیماری به او انگیزه می­‌دهد:

 

«عود کابوس هر بیمار سرطانی است. هنگامی که سفر سرطان را پشت سر گذاشتید، نمی‌خواهید دوباره به آن برگردید. ترس از عود همان چیزی است که من را به ایجاد تغییرات موثر در شیوه زندگیم تشویق می­‌کند؛ تغییراتی که سیستم ایمنی بدن من را تقویت کرده و خطر عود را کاهش می‌­دهد.»

 

به طور قابل توجه، یک جست‌وجو در انجمن آنلاین تحقیقات سرطان انگلستان نشان می‌­دهد که ترس از عود چقدر رایج است. در این انجمن اینترنتی، 952 پست در مورد نگرانی از بازگشت سرطان وجود دارد. بسیاری از بحث­‌ها در مورد عود احتمالی حول یک چیز ساده مانند احساس "توده‌­های ریز" در سینه یا مشاهده تغییر در وضعیت سلامتی می‌چرخد.

 

سرطان سینه

 

چه چیزی باعث ترس از عود می­‌شود؟

 

به گفته دکتر کاتلین اشتون، ترس از عود می­‌تواند از روزی که بیماری فرد تشخیص داده می­‌شود شروع شده و در زمانی که دیگر با یک متخصص پزشکی تماس منظم ندارد، تشدید شود. اشتون معتقد است که این ترس زمانی ایجاد می‌­شود که فرد در حال مبارزه با سرطان نیست. او در دوران بهبود خودش از سرطان می‌­نویسد:

 

«درمان زندگیتان را مختل می­کند. شما هر روز کاری در راستای شکست دادن سرطان انجام می‌دهید. وقتی درمان به پایان می­رسد، دیگر برای درمان فعال سرطان خود اقدامی نمی‌­کنید.»

 

پروفسور جرالد هامفریس از دانشگاه سنت اندروز می­‌گوید که ترس از عود در طول درمان نیز بسیار متفاوت است. احساس اضطراب شما ممکن است با چیزهایی مانند ملاقات با پزشکان یا محرک­‌های محیطی، مانند دیدن یک آگهی در مورد سرطان یا یک رویداد خانوادگی در آینده افزایش یابد.

 

علائم فیزیکی مانند توده‌های کوچک یا ناراحتی مرتبط با تشخیص قبلی سرطان سینه نیز می‌تواند باعث افزایش ترس شود. علاوه بر این، با گذشت زمان، برخی از افراد احساس می‌کنند ترس‌شان کاهش یافته است اما برخی دیگر بیشتر احساس خطر می‌کنند. همانطور که جرالد هامفریز می­‌گوید، برخی از مردم جرات ندارند تصور کنند که واقعا از سرطان رهایی یافته‌­اند:

 

«آن­ها احتمالا این باور را به عنوان یک استراتژی محافظتی در پیش می‌­گیرند تا در صورت بازگشت سرطان، از نظر عاطفی آسیب جدی نبینند.»

 

ترس و اضطراب طبیعی است

 

ترس از عود می‌­تواند یک مسئله آزاردهنده و ناتوان­‌کننده در زندگی یک نجات یافته از سرطان باشد. استرس ناشی از نگرانی در مورد عود سرطان می‌تواند مانند انتظار دائم برای در آمدن کفش از پایتان باشد! حتی زمانی که باید سالگرد یک سال دیگر «بدون سرطان» بودن را جشن بگیرید، ممکن است اضطراب به سراغتان بیاید. پستی از کاربر “Stormyseas” در وب سایت Breast Cancer Now این مساله را به خوبی عنوان می‌­کند:

 

«اگرچه سرطان من زود تشخیص داده شد و غدد لنفاوی درگیر نشدند، اما سختی‌هایی که در طول اولین جراحی کشیدم باعث شد متوجه شوم که چقدر سریع ممکن است کسی که دوست داری را از دست بدهی و به همین دلیل نسبت به نگرانی و استرسی که خانواده‌ام از آن رنج می‌برند احساس گناه می‌­کنم. سالگردهای رهایی از سرطان، همه این افکار را برمی­‌گرداند و با ذهن من بازی می‌­کند.»

 

برای بسیاری از بازماندگانی که با ترس از عود مواجه هستند، این اضطراب می‌­تواند باعث احساس گناه نیز شود. آن­‌ها با خود فکر می­‌کنند که چرا با اینکه دیگر به سرطان مبتلا نیستند اما حسی شگفت‌­انگیز ندارند. ممکن است برای برخی از اعضای خانواده نیز سخت باشد که درک کنند چرا زمانی که به نظر می‌­رسد مبارزه با سرطان به پایان رسیده است، فرد نجات یافته هنوز احساس عصبانیت، غم یا ترس می­‌کند.

 

در حالی که خانواده و دوستان قهرمانی را می­بینند که سرطان را شکست می­دهد، فرد نجات یافته اغلب در آینه نگاه می­کنند و چیزی جز عدم اطمینان نمی­بیند. همانطور که "Alone" در انجمن اینترنتی Breast Cancer Now می­گوید:

 

"دلم برای منِ قدیمی تنگ شده است. خیلی زیاد. حاضرم هر کاری انجام دهم که فقط یک روز دیگر مثل قبل از پیدا کردن توده، احساس شادی و عادی بودن داشته باشم و هر روز درگیر افکار وحشتناک و اضطراب در مورد آینده نباشم.»

 

برای بازماندگان سرطان سینه غیرعادی نیست که به طور منظم به پزشک مراجعه کنند تا مشکلات و دردهای معمولی را بررسی کنند، زیرا می‌­ترسند سرطان برگشته باشد.

 

چگونه با ترس از عود مقابله کنیم؟

 

هرکسی ترس از عود را به طور متفاوتی تجربه می­‌کند. کلید مدیریت اضطراب، یافتن یک استراتژی مقابل‌ه­ای کارآمد است. این کار را با یافتن دلیل اصلی حس اضطراب خود شروع کنید. برای اکثر مردم، نگرانی در مورد بازگشت سرطان اغلب با چیزهایی مانند سالگرد، اخبار تشخیص سرطان در فرد دیگر یا علائم فیزیکی مانند درد ایجاد می­‌شود.

 

هنگامی که محرک‌­های خود را شناختید، برای چگونگی خودتنظیمی و مدیریت احساسات خود برنامه­‌ریزی کنید. اگر نگران یک علامت فیزیکی هستید، برای دریافت پاسخ با جراح یا پزشک خود صحبت کنید. نگران پرسیدن سوالات زیاد نباشید؛ پزشک شما به این موضوع عادت خواهد کرد. اگر به خاطر چیزی که شنیده یا دیده‌­اید نگران هستید، سعی کنید راه­‌هایی پیدا کنید که حواس خود را از فکر کردن به سرطان منحرف کنید.

 

استراتژی‌­های دیگر عبارتند از:

 

سرطان پستان

 

  • دریافت حمایت از دوستان و خانواده: عزیزان شما حتی پس از اتمام دوره درمانی سرطان، همچنان در کنار شما خواهند بود تا از شما حمایت کنند. علاوه بر این می‌توانید در انجمن­‌ها با افراد دیگری که وضعیت شما را درک می­‌کنند صحبت کنید. اغلب، صحبت کردن با غریبه­‌ها آسان­‌تر است، زیرا نگران قضاوت شدن نیستید. همچنین صحبت کردن با سایر بازماندگان سرطان این اطمینان خاطر را می­‌دهد که بدانید شخص دیگری نیز می­‌داند که شما در حال تجربه چه چیزی هستید.
  • با سبک زندگی سالم، مراقب خود باشید: روی یافتن راه‌­هایی برای مراقبت از خود تمرکز کنید. ورزش کنید و خوب غذا بخورید. بر یادگیری نحوه طبخ وعده­‌های غذایی سالم تمرکز کنید و برنامه­ای برای ورزش منظم متناسب با سطح تناسب اندام خود تهیه کنید. تعیین اهداف جدید برای سلامتی و تمرکز بر آن می­تواند به چیزی در زندگی شما تبدیل شود که بخواهید در راستای آن فعالیت کنید، درست مانند روند درمان سرطان. کار بر روی سلامتی به شما کمک می­‌کند تا احساس کنید کنترل بیشتری بر زندگی خود دارید. می­‌توانید با دریافت مشخصات تغذیه و تناسب اندام خود بر اساس آزمایشات مجموعه سبک زندگی حنیفا، توانایی‌­های خود را افزایش دهید و سالم‌تر زندگی کنید.
  • مشاوره را در نظر داشته باشید: درمانگران، روانشناسان و مددکاران اجتماعی همگی می‌­توانند به افرادی که با بهبودی خود از سرطان و ترس از عود بیماری دست و پنجه نرم می­‌کنند، حمایت بیشتری ارائه دهند. این متخصصان ترس از عود را در نجات یافتگان از سرطان سینه و سایر بیماران سرطانی درک می­‌کنند. درمان رفتاری-شناختی می­‌تواند راهی عالی برای مدیریت افکار منفی و ناشی از ترس باشد تا بتوانید از زندگی روزمره خود لذت ببرید.
  • به یک گروه حمایتی بپیوندید: سایر بازماندگان سرطان با ترس مشابه از عود، اغلب گروه­‌های حمایتی تشکیل می­‌دهند. صحبت کردن با دیگرانی که ترس و اضطراب مشابه شما را تجربه می‌­کنند می‌­تواند راهی عالی برای کنار آمدن با احساسات و جلب حمایت باشد.
  • درباره این مساله در یوتیوب و دیگر پلتفرم‌­ها ویدیوهایی وجود دارد که تماشا کردن آن­‌ها خالی از لطف نیست.

 

مبارزه با ترس به زمان و ابزار مناسب نیاز دارد

 

اگر از ترس از عود سرطان رنج می‌­برید، مهم است که با خودتان صبوری کنید. این تجربه رایج‌­تر از آن چیزی است که فکرش را می­‌کنید، و طبیعی است که وقتی با چیزی به بزرگی سرطان سینه مواجه شده‌­اید، چنین حسی داشته باشید. وقتی متوجه شدید که از این مساله رنج می­‌برید، با خودتان صبور باشید. برای اکثر مردم، احساس ترس با گذشت زمان کاهش می‌­یابد.

 

مدیریت اضطراب به طور کلی به شما کمک می­‌کند تا با ترس از عود مجدد مقابله کنید. تکنیک­‌های کاهش اضطراب شامل فعالیت­‌هاییست که سیستم عصبی شما را تنظیم کرده و به کاهش استرس کمک می‌­کنند. برای برخی افراد، تمرینات تنفسی برای آرام کردن سیستم عصبی بسیار خوب عمل می­‌کنند. برای دیگران، هوای تازه و پیاده‌روی در طبیعت با یک دوست باعث کاهش اضطراب می­‌شود. به جای اینکه یک جا بنشینید و از ترس به خود بپیچید، یک فعالیت تسکین­‌دهنده­‌ی استرس انجام دهید. اگر برای مقابله با ترس‌­های خود به کمک حرفه ای نیاز دارید، از رزرو یک جلسه مشاوره دریغ نکنید.

 

آزمایش ژنتیک سرطان پستان حنیفا به شما کمک می‌کند تا از احتمال ابتلای خود به انواع مختلف سرطان پستان آگاه شوید.

پست های مرتبط