واژهی سرطان حتی بدون در نظر گرفتن نوع آن، سبب ایجاد حس ترس در افراد میشود. در رابطه با این امر، بیاعتنایی به معنای داشتن احساس بهتر نیست. حدود 30 تا 50 درصد تمام موارد ابتلا به سرطانها قابل پیشگیری هستند؛ بنابراین انجام اقدامات اولیه همراه با دانش صحیح میتواند در این زمینه اثرگذار باشد و تفاوت ایجاد کند.
در رابطه با سرطان تیروئید، با درک فرآیندها، علل و کارهایی که به طور روزانه میتوانید برای پیشگیری از آن انجام دهید، این امکان وجود دارد تا ترازو به نفع شما تغییر کند.
سرطان تیروئید چیست؟ این بیماری نوعی از سرطان است که در سلولهای غدهی تیروئید که یک غدهی پروانهای شکل کوچک در گردن بوده و هورمونهایی را تولید میکند که مسئول تنظیم متابولیسم در بدن هستند، ایجاد میگردد. در حالی که علت دقیق سرطان تیروئید به طور کامل شناخته نشده است، عوامل متعددی وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا به این نوع از سرطان را در افراد، افزایش دهند.
علائم و نشانههای سرطان تیروئید
در بسیاری موارد، سرطان تیروئید در مراحل اولیه، علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند. با ابن حال با پیشرفت سرطان، علائم و نشانهها به شکل واضختری قابل مشاهده خواهند بود. برخی از این موارد عبارتند از:
توده یا ندول در گردن: این مورد یکی از شایعترین نشانههای سرطان تیروئید است. توده یا ندول ایجاد شده، ممکن است بدون درد یا حساس به لمس باشد.
درد در گردن یا گلو: برخی از افراد مبتلا به سرطان تیروئید ممکن است دردی را در گردن یا گلوی خود به ویژه به هنگام بلع، تجربه کنند.
گرفتگی یا تغییرات دیگر در صدا: سرطان تیروئید با ایجاد شدن آن در گردن، همچنین میتواند سبب خشن شدن صدای فرد به مدت 3 هفته یا بیشتر شود. به علاوه این سرطان ممکن است باعث تغییراتی شود که به صورت طولانی مدت ادامه خواهند یافت.
مشکل در بلع: با پیشرفت سرطان، فرد مبتلا ممکن است شروع به اختلال در بلع کرده و این مورد خوردن یا نوشیدن را برای او دشوار کند.
توجه به این نکته ضروری است که این علائم میتوانند ناشی از سایر شرایط پزشکی مانند ابتلا به ویروس اوریون نیز باشند. مهم است که در صورت مشاهدهی هر یک از این نشانهها با پزشک مشورت کنید و اقدامات بعدی خود را به شکل صحیحی برنامهریزی نمایید تا از تشخیص اشتباه بیماری شما جلوگیری شود.
خطراتی که نمیتوانید آنها را کنترل کنید!
این امر که متوجه شوید آیا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان تیروئید هستید یا خیر، پیش از بروز هر یک از علائم این سرطان، به شما یاری خواهد رساند. این فرآیند میتواند ترسناک باشد اما اطلاع از خطراتی که قابل کنترل هستند و مواردی که نمیتوانید آنها را کنترل کنید، مزایای بسیاری دارد. در این صورت اگر احتمال بروز سرطان تیروئید وجود داشته باشد، بررسی این موارد میتواند به شما آگهی مناسبی دهد.
یکی از خطرات مهم برای ابتلا به سرطان تیروئید ژنتیک فرد است. جهشهای ژنتیکی ارثی مانند جهش در ژن RET، میتوانند خطر ابتلا به سرطان تیروئید را در فرد افزایش دهند. علاوه بر این، یرخی شرایط ژنتیکی ارثی مانند نئوپلازی غدد درونریز نوع 2 (MEN2) نیز میتوانند خطر ابتلا به این نوع از سرطان را بالاتر ببرند.
علاوه بر این، به دلیل نامشخصی، اخیرا مشاهده شده که سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان تشخیص داده میشود. تحقیقات زیادی برای بررسی علت تاثیر عامل مهم جنسیت بر ابتلا به سرطان تیروئید در حال انجام است.
مواردی که میتوانید کنترل آنها را در دست بگیرید!
با توجه به گفتهی انجمن سرطان آمریکا، قرار گرفتن در معرض تابش اشعه، یک عامل خطر ثابت شده برای ابتلا به سرطان تیروئید است. افرادی که، به ویژه در دوران کودکی، در معرض سطوح بالایی از تشعشعات قرار گرفته باشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند. این مورد میتواند شامل افرادی باشد که برای برخی شرایط پزشکی مانند لنفوم هوچکین یا برخی سرطانهای دوران کودکی، تحت پرتو درمانی قرار گرفته باشند.
در گذشته، کودکان اغلب حتی برای شرایطی که نیازی به اشعه نبود هم تحت پرتو درمانی قرار میگرفتند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی پزشکی، گزینههای درمانی بیشتری در دسترس است و کودکان بیش از حد لزوم در معرض تشعشعات قرار نمیگیرند.
با وجود موارد ذکر شده و در حالی که میتوانید در روند درمانهای پزشکی خود تصمیمات آگاهانه و پشگیرانه بگیرید، ممکن است دور شدن از مناطقی که دارای تشعشعات رادیواکتیو هستند و خطر حوادث نیروگاهی یا فجایع مشابه در آنها بیشتر است، دشوارتر باشد.
استفاده از آزمایش DNA برای پیشگیری از سرطان تیروئید
پیش از این اشاره شد که به ارث رسیدن جهشهای ژنتیکی خاصی میتوانند احتمال ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش دهند. بنابراین میخواهیم دریابیم که چگونه DNA به شما کمک میکند تا بر عملکردی متقابل داشته باشید و خطر ابتلا به سرطان تیروئید را به حداقل برسانید؟
پاسخ این مورد در آزمایش ژنتیک نهفته است. شما میتوانید با انجام یک نمونهگیری ساده از بزاق در حنیفا، به بینش گستردهای از ژنتیک خود در زمینههای مختلف شامل رژیم غذایی، ورزش، سلامت و غیره دست یابید. همچنین شما میتوانید با دریافت گزارش ژنتیک سرطان و اختلالات قلبی و عصبی حنیفا، از احتمال ژنتیکی خود برای ابتلا به سرطان تیروئید و 28 سرطان دیگر اطلاع یابید.
تمامی این موارد به فرد یاری میرسانند تا با انتخابهای مناسب برای سبک زندگی به ویژه اصلاح چاقی و عادات غذایی نادرست، خطر ابتلا به سرطان تیروئید را کاهش دهد. در دراز مدت، تقویت و بهبود انتخابهای روزمره به کمک بینشهای سلامتی، به شما این امکان را میدهند تا با خطرات احتمالی سلامتی از جمله سرطان تیروئید با اطمینان بیشتری مقابله کنید.