چگونه می‌توانید قبل از تولد فرزندتان آزمایش DNA انجام دهید؟

  • منبع: circledna
  • شنبه 04 آذر 1402
  • 13 دقیقه مطالعه

چگونه می­‌توان قبل از تولد نوزاد آزمایش DNA انجام داد و آیا این آزمایش بی­‌خطر است؟ ممکن است پزشک شما در حین بارداری، در طی یکی از معاینات، به دلایل مختلف، غربالگری ژنتیکی را پیشنهاد کند. آزمایش DNA در دوران بارداری به این معنی نیست که کودک شما قطعا مشکلی دارد. در واقع، ممکن است پزشک فقط بخواهد مطمئن شود که وضعیت سلامتی شما و فرزندتان خوب است و بارداری‌تان با آرامش پیش می­‌رود. یا اینکه آزمایش‌های پیشنهادی در دوران بارداری ممکن است به دلیل نتیجه یک آزمایش غربالگری قبلی باشد که باعث نگرانی پزشک شده است.

 

در ادامه با غربالگری‌ها و آزمایش‌های DNA رایج دوران بارداری و دلیل انجام آن­ها آشنا خواهیم شد:

 

آزمایش DNA قبل از تولد نوزاد: غربالگری­‌های سه ماهه اول

 

هنگامی که باردار می­‌شوید، ممکن است پزشکتان برای غربالگریِ خطر بروز یک مشکل پزشکی، انجام آزمایش ژنتیکی را پیشنهاد دهد. به طور کلی، آزمایش ژنتیک در دوران بارداری در سه ماهه اول کاملا بی­‌خطر است.

 

در زیر رایج‌­­ترین غربالگری­‌ها و آزمایش‌­های DNA در سه ماهه اول دوران بارداری آورده شده است:

 

  • آزمایش DNA جنین بدون سلول: به این آزمایش، آزمایش غیرتهاجمی قبل از تولد (NIPT) نیز گفته می­‌شود که در آن قطعات کوچکی از DNA جنین که به خون مادر وارد شده است، مورد بررسی قرار می­‌گیرد.

پس از 10 هفته، پزشک شما برای آزمایش DNA نوزاد، از شما نمونه خون می­‌گیرد، این DNA که از خون شما استخراج می‌­شود برای وجود علائم ناهنجاری­‌های ژنتیکی رایج از جمله سندرم داون، تریزومی 13، تریزومی 18 و مشکلات مربوط به کروموزوم­‌های جنسی (X و Y) چک می­‌شود.

 

  • غربالگری‌­های متوالی: به این روش، غربالگری سه ماهه اول نیز می­‌گویند که در آن برای بررسی خطر ابتلا به اسپینا بیفیدا و مشکلات مغزی، سندرم داون و تریزومی 18، آزمایش خون و سونوگرافی با یکدیگر ترکیب می‌­شوند. این آزمایش بین هفته‌­های 10 تا 13 بارداری انجام می­‌گیرد.

 

  • غربالگری یکپارچه: فرایند کلی این آزمایش مانند غربالگری متوالی است و خطرات مشابهی را آزمایش می­‌کند. با این حال، غربالگری یکپارچه جامع‌­تر است؛ زیرا شما آزمایش اولیه را در هفته 12 و آزمایش پیگیری را در سه ماهه دوم انجام می‌دهید.

 

سه ماهه دوم: آزمایش‌­های DNA سه ماهه دوم بارداری چگونه انجام می­‌شوند؟

 

برای سه ماهه دوم نیز آزمایشاتی وجود دارد که معمولا در غربالگری­‌ها انجام می‌شوند. برخی از آن­‌ها عبارتند از:

 

  • آزمایش AFP: این آزمایش برای ارزیابی خطر نقص لوله عصبی یا سندرم داون، سطح آلفا فتوپروتئین خون یک زن باردار را بررسی می­‌کند. این کار بین هفته 15 تا 21 انجام می­‌شود. اگر در خانواده شما سندرم داون وجود دارد، به احتمال زیاد پزشک انجام این آزمایش را به شما توصیه خواهد کرد. به طور معمول، پزشکان این آزمایش را بدون دلیل موجه تجویز نمی‌­کنند.

 

  • بخش دوم غربالگری یکپارچه: اگر در سه ماهه اول، این آزمایش را انتخاب کنید، زمانی که در هفته 16 تا 18 بارداری هستید، آزمایش خون دیگری نیز انجام می­‌شود که قسمت دوم این غربالگری به حساب می­‌آید.

 

  • غربالگری چهارگانه سرم مادر: این آزمایش که به عنوان غربالگری چهارگانه نیز شناخته می­‌شود، آزمایش خون دیگریست که به دنبال پروتئین­‌هایی می­‌گردد که مشخص می­‌کنند آیا فرزند شما در معرض خطر مشکلات ستون فقرات یا مغز، سندرم داون و تریزومی 18 هست یا خیر. این آزمایش بین هفته 15 تا 21 دوران بارداری انجام می­‌شود.

 

  • سونوگرافی غیرتهاجمی: سونوگرافی یک ابزار رایج در غربالگری سندرم‌­های ژنتیکی جنین است. در هفته 18 تا 20، متخصص سونوگرافی، برای گرفتن اسکن از رشد فرزند شما از تصویربرداری استفاده می­‌کند. پزشک به دنبال نقص­‌هایی‌ست که می‌­توانند نشان‌­دهنده تریپلوئیدی، سندرم ترنر و غیره باشد.

 

آزمایش‌­های DNA تشخیصی: آزمایش DNA کمی تهاجمی‌­تر که قبل از تولد نوزاد انجام می­‌شود.

 

دو آزمایش دیگر نیز وجود دارد که می‌­توانید در دوران بارداری انجام دهید. این آزمایش‌ها که کمی تهاجمی‌تر هستند، از DNA نوزاد نمونه‌­برداری می­‌کنند. این روش‌­ها به اندازه بقیه رویکردهای غربالگری بی‌خطر تلقی نمی‌شوند، زیرا در طی انجام آن­‌ها 1% خطر سقط جنین وجود دارد.

 

در صورت مثبت شدن نتایج شما برای هر یک از غربالگری­‌های بالا، ممکن است پزشک توصیه کند که آمنیوسنتز و نمونه­‌برداری از پرزهای کوریونی (CVS) را انجام دهید. این دو آزمایش تست‌­های تشخیصی قطعی­‌تری هستند که نقایص احتمالی و اختلالات ژنتیکی را تایید می­‌کنند. این نوع آزمایش DNA که قبل از تولد نوزاد انجام می­‌شود بسیار دقیق‌­تر از غربالگری­‌های ساده خون است، زیرا پزشک برای آمنیوسنتز مستقیما از مایع آمنیوتیک، و برای CVS از جفت نمونه می‌­گیرد. توجه داشته باشید که این آزمایشات مشکلات ژنتیکی احتمالی را در کودک شما مشخص می­‌کنند، اما هیچ اطلاعاتی در مورد شدت این بیماری ارائه نمی‌­دهد.

 

چگونه می‌­توان قبل از تولد نوزاد سالم آزمایش DNA انجام داد؟ مسئله این است که این آزمایش‌ها معمولا ایمن هستند، اما ممکن است خطراتی را نیز به همراه داشته باشند و به همین دلیل است که پزشکان این آزمایش‌ها را تنها در صورتی‌ که دلیل معتبری وجود داشته باشد، درخواست می‌­دهند.

 

از آن‌جایی که هر دو آزمایش تهاجمی هستند و نمونه‌­برداری آن­‌ها با استفاده از یک سوزن بلند و ظریف با هدایت سونوگرافی انجام می­‌شود، خطر سقط جنین یا مسائلی مانند خونریزی، گرفتگی یا عفونت وجود دارد. آزمایش CVS در 10 تا 13 هفتگی، نمونه کوچکی از جفت را می­‌گیرد. آمنیوسنتز هم آزمایشی است که در آن مایع آمنیوتیک اطراف نوزاد جمع‌آوری می‌شود. پس از آن، آزمایشگاه مایع را برای یافتن سلول‌ها و پروتئین‌ها بررسی می‌کند تا ناهنجاری‌های ژنتیکی را تایید یا رد کند. ایمن­‌ترین زمان انجام آمنیوسنتز بین 15 تا 20 هفتگی است. مزیت CVS نسبت به آمنیوسنتز این است که می‌­توان آن را زودتر انجام داد.

 

اگر در دوران بارداری سوال یا نگرانی در مورد آزمایش DNA دارید، بهترین منبع پزشک شماست. با پزشک متخصص زنان و زایمان خود در مورد مزایا و معایب انواع آزمایش‌­ها صحبت کنید و از او بخواهید که نتایج را برای شما تفسیر کند. اگر فرزند شما در معرض خطر تشخیص داده شود، پزشک می­‌تواند آزمایش‌­های خاص‌­تری را درخواست کرده و برای زمان تولد، شما را کاملا آماده کند.

 

غربالگری

 

برای حفظ سلامت خانواده، آزمایش‌­های DNA غیرتهاجمی قبل از بارداری را در نظر داشته باشید.

 

بهترین زمان برای انجام آزمایش DNA جهت اطمینان حاصل کردن از سلامت فرزندتان، قبل از بارداری است. آزمایش غربالگری ناقلین حنیفا یک آزمایش ساده DNA است که نمونه­‌گیری آن تنها با استفاده از یک سواپ ساده انجام می­‌گیرد. نمونه بزاق جهت بررسی جهش‌­های ژنتیکی که ممکن است به فرزند خود منتقل کنید ارزیابی خواهد شد و نتایج آن در قالب دفترچه‌­های مدون در اختیارتان قرار می­‌گیرد.

 

هم شما و هم همسرتان می‌توانید آزمایش غربالگری ناقلین حنیفا را انجام دهید تا متوجه شوید که آیا هر دو ناقل یک ژن یا جهش ژنتیکی، که خطر ابتلا به بیماری­‌های ارثی در فرزند متولد نشده‌تان را افزایش می‌دهد هستید یا نه. این آزمایش می­‌تواند به پزشک‌تان کمک کند تا در زمان بارداری، آزمایش‌­های مناسب‌تری را درخواست دهد. هنگامی که نتایج آزمایش خود و همسرتان را دریافت می­‌کنید، حتی اگر تنها یکی از شما ناقل یک جهش ژنتیکی باشد، این خطر همچنان برای فرزند آینده‌­تان افزایش می‌­یابد. این اطلاعات هنگام بحث با پزشک در مورد تنظیم خانواده مفید خواهد بود.

 

آزمایش‌های ژنتیک غربالگری ناقلین می‌توانند هم ژن‌های پدر و هم ژن‌های مادر را بررسی کنند. نتایج آزمایش نشان می‌دهد که آیا ممکن است فرزند شما یک اختلال ژنتیکی مانند بیماری سلول داسی شکل، فیبروز کیستیک، تالاسمی آلفا، بیماری تای­ساکس و غیره را به ارث ببرد؟ ممکن است بدون این که خودتان خبر داشته باشید ناقل یک بیماری ژنتیکی باشید ولی هیچ علائمی از خود نشان ندهید. با اینکه این جهش ژنتیکی برای شما مشکلی ایجاد نکرده است اما شاید بر فرزند آینده‌­تان تاثیر بگذارد.

 

آزمایش DNA در دوران بارداری و انجام غربالگری مشابه توسط همسرتان، اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار می‌­دهد زیرا ساختار ژنتیکی فرزند، از پدر و مادرش به ارث می­‌رسد. به یاد داشته باشید که این آزمایش جهش­‌های ژنتیکی شما و همسرتان را مشخص کرده و احتمال انتقال آن­ها به فرزندانتان را مورد بررسی قرار می­‌دهد. اگر مادر و پدر، هر دو دارای جهش ژنی یکسان و یا جهش ژنتیکی متفاوت در یک ژن باشند، 25 درصد احتمال دارد که فرزندشان تحت تاثیر این بیماری قرار بگیرد و علائم آن را نشان دهد (حتی اگر والدین هیچ علامتی نداشته باشند). به عنوان مثال، اگر ناقل تاییدشده بیماری ناتوان­‌کننده­‌ای مانند بیماری پمپه هستید، می‌­توانید از لقاح آزمایشگاهی (IVF) و غربالگری جنین یا آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی (PGT) استفاده کنید، با این روش، پزشک می­‌تواند جنینی که فاقد جهش‌های ژنتیکی والدین است را انتخاب کرده و در رحم مادر قرار دهد. این اطلاعات، اهمیت زیادی برای محافظت از سلامت فرزند آینده شما خواهد داشت.

 

اگر خطر ژنتیکی بالقوه بالاتری دارید، غربالگری را انجام دهید.

 

برخی از گروه­‌های قومی، بیشتر از دیگران ناقل اختلالات ژنتیکی خاص هستند. به عنوان مثال، اهالی اروپای شرقی یهودی‌­تبار، مستعد ابتلا به تای‌ساکس و فیبروز کیستیک هستند در حالی که آفریقایی­‌ها و اهالی جنوب شرق آسیا مستعد ابتلا به بیماری سلول داسی­‌شکل می­‌باشند. در مورد این اختلالات ژنتیکی رایج با پزشک خود صحبت کنید و اقدامات لازم را بررسی کنید، به خصوص اگر نگران احتمال انتقال این مشکلات به فرزند آینده خود هستید. آزمایش DNA غربالگری حنیفا همراه با برنامه‌­ریزی خانواده بهترین روشی است که می­‌توانید برای مراقبت از فرزند آینده خود، حتی قبل از بارداری به کار بگیرید.

سوالات شما