5 دلیل برای داشتن پزشک خانواده

  • منبع: circledna
  • چهارشنبه 31 مرداد 1403
  • 15 دقیقه مطالعه

ممکن است از خود بپرسید که پزشک خانواده چه کارهایی انجام می‌دهد و آیا لازم است برای خود، شریک زندگی و فرزندان یک پزشک خانواده تعیین کنید؟ پزشک خانواده، یک پزشک عمومی است که در طبابت برای یک خانواده تخصص داشته و افراد در هر گروه سنی را درمان می‌کند. اگر علائم و مشکلات سلامتی ناگهانی مانند علائم آنفولانزا، اضطراب یا بثورات خارش‌دار دارید، یک پزشک خانواده می‌تواند به شما کمک کند. از جمله کارهایی که این پزشک انجام می‌دهد این است که در صورت نیاز شما را به متخصصان ارجاع می‌دهد، مسئولانه دارو تجویز می‌کند و در درک علائم بیماری به شما کمک می‌کند.

 

داشتن یک رابطه‌ی شخصی نزدیک با یک پزشک خانواده که سابقه‌ی پزشکی شما را می‌داند بهترین راه حل برای اکثر مسائل سلامتی است. ایجاد یک رابطه‌ی نزدیک با دکتر مورد اعتماد خودتان، می‌تواند منجر به مراقبت شخصی‌سازی‌شده‌تر و بنابراین نتایج سلامتی بهتر شود. مطالعات نشان می‌دهند که تداوم مراقبت، درک بین پزشک و بیمار را افزایش داده و باعث می‌شود که فرد از دستورات پزشک خود بهتر پیروی کند و بنابراین از تشدید علائم جلوگیری کند. کمک گرفتن از پزشک عمومی نسبت به مراجعه به یک متخصص تصادفی در یک کلینیک که برای اولین بار ملاقات کرده‌اید مزایای بیشتری دارد.

 

با این حال، مسائل پزشکی اورژانسی مانند ضربه خوردن به سر در اثر زمین خوردن، حمله‌ی قلبی، سکته‌ی مغزی، خونریزی شدید ناشی از شکستگی باز یا واکنش آلرژیک جدی همراه با آنافیلاکسی (مشکل تنفس) موقعیت‌های بالقوه‌ی تهدیدکننده‌ای هستند که نیاز به مراجعه به اورژانس دارند. اورژانس برای موارد اضطراری لازم است ولی نباید منبع اصلی مراقبت شما برای مشکلات جزئی سلامتی باشد. بنابراین، مهم است بدانید که پزشک خانواده چه کاری انجام می‌دهد و دلایل نیاز داشتن به آن را درک کنید.

 

پزشک خانواده چه کارهایی انجام می‌دهد؟

 

پزشک خانواده طبابت خانواده را انجام می‌دهد و مسائل سلامتی بیماران را در هر سنی تشخیص داده و درمان می‌کند. آن‌ها پزشکان مراقبت‌های اولیه هستند که در همه‌ی زمینه‌های پزشکی آموزش‌های گسترده‌ای دیده‌اند، بنابراین واجد شرایط مراقبت از خانواده‌ها در تمام مراحل زندگی از نوزادی تا مراقبت‌های تسکینی در سنین پیری هستند.

 

پزشکان عمومی (پزشکان خانواده) با متخصصانی که به طور معمول بر روی یک ناحیه تمرکز می‌کنند، مانند متخصص قلب برای مسائل مرتبط با قلب و عروق، متخصص مغز و اعصاب برای موارد مرتبط با سلامت مغز، یا نفرولوژیست برای کلیه‌ها متفاوت هستند. از آنجایی که پزشکان خانواده آموزش کافی دارند، می‌توانند مشکلات اولیه را تشخیص داده و برای آن درمان ارائه دهند؛ در موارد پیچیده‌تر ممکن است پزشک خانواده شما را به متخصص ارجاع دهد.

 

به علاوه، پزشکان خانواده مراقبت‌های پیشگیرانه‌ای مانند بررسی فشار خون، بررسی سالانه‌ی سلامت از جمله آزمایش پاپ اسمیر برای زنان یا معاینه‌ی سالانه‌ی خون برای ارزیابی پروفایل چربی و سطح قند خون ناشتا را ارائه می‌دهند. آن‌ها می‌توانند اولین نقطه‌ی تماس شما با اکثر نیازهای مراقبت‌های بهداشتی باشند، زیرا باید تحت آموزش پزشکی مستمر قرار گیرند، هر چند سال یک بار گواهینامه دریافت کنند و از آخرین به روزرسانی‌های بهداشتی مطلع شوند.

 

پزشک خانواده

 

چرا باید با پزشک خانواده در ارتباط بود؟

 

اکنون که فهمیدید پزشک خانواده چه کاری انجام می‌دهد، ممکن است تمایل داشته باشید که برای خود و افرادی که دوستشان دارید، یک پزشک پیدا کنید. بهتر است تمام خانواده به یک پزشک مشترک مراجعه کنند. داشتن یک پزشک خانواده‌، واقعا کمک‌کننده خواهد بود زیرا آن‌ها معمولا با چندین دهه کار، بسیار باتجربه هستند. همچنین این پزشکان متعهد به پرورش روابط طولانی‌مدت با بیماران خود هستند. در ادامه پنج دلیل برای داشتن پزشک خانواده را بررسی خواهیم کرد:

 

پزشکان خانواده با بیمار خود یک رابطه‌ی قوی و قابل اعتماد ایجاد می‌کنند.

 

پزشک خانواده چه کاری انجام می‌دهد که او را از سایر پزشکان متمایز می‌کند؟ پزشکان خانواده معمولا سال‌ها با بیماران خود کار می‌کنند و اغلب همان بیماران را در طول مراحل زندگی خود ویزیت می‌کنند. آن‌ها می‌توانند فرزندان شما را در نوزادی و سپس در روند سنین نوجوانی، جوانی یا بزرگسالی که دیگر همسر و فرزند دارد ویزیت کنند. پزشکان خانواده تداوم مراقبت را ارائه می‌دهند، با شما روابط طولانی مدت برقرار کرده و طیف وسیعی از بیماری‌ها را درمان می‌کنند.

 

این به معنای ایجاد یک رابطه‌ی نزدیک و قابل اعتماد با پزشک خانواده است که در آن شما واقعا یکدیگر را می‌شناسید و به یکدیگر اهمیت می‌دهید. وقتی با پزشک خود راحت باشید، بحث در مورد نگرانی‌های ناخوشایند سلامتی، آسان‌تر می‌شود. آن‌ها همچنین با اطلاع از سابقه‌ی سلامت خانواده می‌توانند سایر اعضای خانواده‌ی شما را نیز به طور موثرتری درمان کنند.

 

پزشک خانواده، سابقه‌ی پزشکی شخصی و خانوادگی شما را می‌داند.

 

یکی از ماموریت‌های اصلی پزشک خانواده این است که شما و سابقه‌ی پزشکی خانواده را بشناسد. به عنوان مثال، آن‌ها می‌دانند که شما به چه داروهایی حساسیت دارید یا چه داروهایی را به طور روتین مصرف می‌کنید. پزشکان خانواده معمولا روابط پایداری با بیماران دارند، بنابراین از سابقه‌ی شخصی آن‌ها نیز آگاه هستند که اغلب می‌تواند بر سلامت روانی، عاطفی و جسمی فرد تاثیر بگذارد. آگاهی از همه‌ی این جزئیات بسیار مفید است زیرا در این حالت تشخیص پزشک آگاهانه‌تر و کارآمدتر خواهد بود.

 

هنگامی که پزشک عمومی شما از مشکلات بهداشتی خانواده در داخل و خارج مطلع باشد، می‌تواند تشخیص دقیق‌تری داشته باشد، مراقب خطوط قرمز پزشکی باشد و تغییرات در نمودار سلامتی شما را نظارت کند. علاوه بر این، یک پزشک که با چندین نسل از اعضای خانواده کار کرده است، می‌تواند توصیه‌های بهتری ارائه دهد. به عنوان مثال، اگر مادر، خاله یا مادربزرگ یک فرد سرطان سینه داشته باشند، پزشک خانواده چه می‌کند؟ پزشک عمومی ممکن است برای اعضای این خانواده، به منظور بررسی جهش‌های ژنتیکی، یک غربالگری ژنتیکی مانند انجام آزمایش ژنتیک سرطان پستان حنیفا را توصیه کند. این آزمایش که به راحتی و تنها با یک نمونه بزاق انجام می‌شود، گزارش‌هایی در مورد سلامتی و خطر ابتلا به سرطان پستان را ارائه می‌دهد.

 

پزشک خانواده می‌تواند برنامه‌های درمانی پیشگیرانه را به شما ارائه دهد.

 

مراقبت‌های پیشگیرانه برای حفظ سلامتی شما و اعضای خانواده حیاتی هستند. اما متاسفانه، بسیاری از مشکلات سبک زندگی مانند فشار خون بالا و دیابت، امروزه بسیار گسترش یافته‌اند. این شرایط بالقوه‌ی تهدیدکننده‌ی زندگی را می‌توان به راحتی با بررسی فشار و قند خون در مطب پزشک تشخیص داد.

 

اگر می‌پرسید که پزشک خانواده چه کاری انجام می‌دهد، آن‌ها در واقع می‌توانند از سلامت کلی شما محافظت کنند. مراجعه به پزشک عمومی برای معاینات سالانه می‌تواند آغاز مشکلات سلامتی پیچیده‌تر را به تعویق بیاندازد یا از تشدید بیماری‌های موجود جلوگیری کند. معاینه شدن منظم توسط شخصی که به او اعتماد دارید نقش مهمی در مدیریت سلامت کلی شما ایفا می‌کند.

 

پزشک خانواده به کنترل بیماری‌های مزمن کمک می‌کند.

 

جدا از مراقبت‌های پیشگیرانه، پزشک عمومی می‌تواند به شما در مدیریت مشکلات سلامت مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا، آرتریت یا رینیت آلرژیک کمک کند. می‌توانید به طور مرتب توسط پزشک خود معاینه شوید تا به شما کمک کند علائم بیماری خود را تحت کنترل داشته باشید. آن‌ها همچنین می‌توانند به شما در درمان انواع بیماری‌های حاد مانند آنفولانزا، عفونت‌های قارچی پوست، گلودرد استرپتوکوکی و غیره کمک کنند. پزشک خانواده قادر است آبسه را تخلیه کرده و زگیل‌های پوستی را بسوزاند. این متخصصان دلسوز بیشتر از آنچه که فکرش را می‌کنید به شما کمک خواهند کرد.

 

پزشک خانواده در پیدا کردن بهترین متخصصان به شما کمک می‌کند.

 

وقتی به مشکل پیچیده‌تری مانند سرطان، بیماری کلیوی یا بیماری قلبی-عروقی مبتلا می‌شوید، پزشک خانواده چه کاری انجام می‌دهد؟ آن‌ها شما را به یک متخصص ماهر که شخصا به او اعتماد دارند معرفی می‌کنند. پزشک عمومی به شما کمک می‌کند تا متخصصی را پیدا کنید که متناسب با نیازها و شخصیت شما باشد.

 

به عنوان مثال، اگر دچار بیماری قلبی شده‌اید و باید به یک متخصص قلب مراجعه کنید، پزشک عمومی می‌داند که برای مثال شما درمان‌های غیرتهاجمی را ترجیح می‌دهید، بنابراین به جای یک متخصص شناخته‌شده برای درمان‌های تهاجمی، به فردی با رویکرد غیرتهاجمی ارجاع داده خواهید شد. پزشک عمومی هنگام تطبیق شما با یک متخصص، خلق و خوی شما را در نظر می‌گیرد. پزشک خانواده نیز از نزدیک با متخصص همکاری خواهد کرد تا مطمئن شود که بیمار او بهترین مراقبت و درمان را دریافت می‌کند.

 

پزشک خانواده

 

پزشک خانواده در مقایسه با کلینیک‌ها

 

پزشکان خانواده متحدان سلامتی شما هستند. با این حال، مواقعی وجود دارد که ممکن است برای ملاقات فوری با شما در دسترس نباشند. وقتی پزشک خانواده وقت ویزیت ندارد و یا ساعات کار درمانگاه تمام می‌شود، چه باید کرد؟ آن‌ها می‌توانند شما را تشویق کنند که اگر دیگر نمی‌توانید منتظر بمانی، به دنبال درمان در یک کلینیک پزشکی باشید.

 

گاهی اوقات از کلینیک‌ها به عنوان یک مرکز مراقبت سریع یا مرکز مراقبت فوری نیز یاد می‌شود. این مراکز مشکلات عمده و موارد اضطراری را درمان نمی‌کنند. بین مراقبت «فوری» و «اورژانس» تفاوت وجود دارد. برای موارد بالقوه‌ی تهدیدکننده‌ی زندگی، تماس با امدادگران اورژانس یا مراجعه به اورژانس در بیمارستان، بهترین راه حل است.

 

کلینیک‌‌ها یا درمانگاه‌ها اکثرا در مراکز شهر و محله‌های شلوغ قرار دارند. آن‌ها معمولا ساعات طولانی‌تری خدمات ارائه می‌کنند، بنابراین می‌توانند شما را مدت‌ها پس از تعطیل شدن کلینیک پزشک خودتان در یک روز، ملاقات کنند. این امکانات زمانی که مورد شما اورژانسی نیست اما نگران وضعیت خود هستید و پزشک خانواده نیز در دسترس نمی‌باشد، بسیار مفید است. کلینیک‌ها معمولا با یک دستیار پزشک یا پرستار کار می‌کنند، بنابراین فقط نگرانی‌های سلامتی جزئی مانند موارد زیر را درمان می‌کنند:

 

  • علائم رایج سرماخوردگی و آنفولانزا

 

  • رگ به رگ شدن و شکستگی‌های ساده (غیرمرکب و پیچیده)

 

  • خراش‌های جزئی

 

  • عفونت‌های مجاری ادراری

 

  • چک‌آپ برای بیماری‌های مقاربتی

 

  • بثورات

 

  • استفراغ و حرکات شل روده

 

  • سوختگی‌ها و واکنش‌های آلرژیک غیرجدی

 

تفاوت اصلی بین پزشک خانواده‌ی شما و یک درمانگاه، دسترسی به پرونده و سابقه‌ی پزشکی شما می‌باشد. از این رو، ممکن است چون برای اولین بار ارائه‌دهنده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود را می‌بینید، هیچ ارتباط و اعتمادی بین شما وجود نداشته باشد. در اینجا مواردی وجود دارد که باید هنگام مراجعه به کلینیک‌ها در نظر بگیرید:

 

  • پزشک کلینیک را از تمام آلرژی‌ها، از دارو گرفته تا لوازم پزشکی (مانند لاتکس)، آگاه کنید.

 

  • اگر از داروی خاصی استفاده می‌کنید، برای جلوگیری از بروز واکنش‌های دارویی، حتما به آن‌ها اطلاع دهید.

 

  • بررسی کنید که آیا بیمه‌ی شما را قبول دارند یا خیر.

 

  • در مورد پرداخت هزینه بپرسید زیرا ممکن است در مقایسه با ویزیت معمولی پزشک مبلغ پرداختی بالاتر باشد.

 

  • کلینیک‌ها معمولا کوچک‌تر از مطب پزشک هستند، بنابراین ممکن است زمان انتظار شما بیشتر از چیزی باشد که به آن عادت کرده‌اید.

 

  • برخی از کلینیک‌ها ممکن است به تجهیزات و خدمات آزمایشگاهی دسترسی نداشته باشند.

 

به یاد داشته باشید، زمانی که شما یا اعضای خانواده احساس خوبی ندارید، رفتن به یک کلینیک می‌تواند آرامش خاطری را برای شما فراهم کند. با این حال، این کار هرگز نباید جایگزین مراقبت‌های پزشک خانواده شما شود. در صورت امکان، اگر پس از مراجعه به کلینیک هنوز علائم را احساس می‌کنید، بهتر است در اولین فرصت یک قرار ملاقات با پزشک خانواده‌ی خود تنظیم کنید.

پست های مرتبط