پس از یک دورهی طولانی ابتلا به بیماری، پاپ فرانسیس یک ماه بعد از ترخیص از بیمارستانی که 38 روز در آنجا بستری بود، در روز دوشنبهی عید پاک و در سن 88 سالگی، در شهر رم درگذشت. واتیکان اعلام کرده است که رهبر کلیسای کاتولیک رم به دلیل سکتهی مغزی که سبب کما و نارسایی قلبی در وی بوده، فوت کرده است.
سکتهی مغزی زمانی اتفاق میافتد که خونرسانی به بخشهایی از مغز مسدود شده و یا جریان خون در آن کاهش مییابد، که این رویداد سبب جلوگیری از دریافت اکسیژن و مواد مغذی توسط بافت مغز میگردد. سکتهی مغزی همچنین به دلیل نشتی یا ترکیدگی رگهای خونی مغز که سبب خونریزی در آن میشوند، روی میدهد.
پاپ فرانسیس از یک سکتهی مغزی کشنده در تاریخ 21 آپریل 2025 رنج میبرد. این سکته به دلیل ترکیبی از فاکتورهای سن بالا (88 سال) و پیش زمینهی جدی در رابطه با شرایط سلامتی اتفاق افتاد. او مبتلا به فشارخون بالا، دیابت نوع 2 و بیماری ریوی (برونشیت) بود.
همچنین به تازگی برای پاپ فرانسیس تشخیص پنومونی در هر دو ریه و نارسایی ریوی حاد داده شده بود. این عوامل به همراه مطالبات فیزیکی و عاطفی نقش او، ایشان را به شدت نسبت به سکتهی مغزی آسیبپذیر کرده بود. اطلاعیهای که در رابطه با مرگ پاپ منتشر شد، اشاره کرد که او به دیابت نوع 2 و فشارخون بالا مبتلا بود که این عوامل فاکتورهای خطر سکته هستند.
شرایط ریوی مزمن پاپ که برونشیت نامیده میشود، او را بیشتر مستعد عفونت ریه و پنومونی میکرد. دکتر بورتون دیکی، متخصص ریه و پزشک مراقبتهای ویژه در مرکز سرطان ام دی اندرسون در هیوستون آمریکا، به نیویورک تایمز گفت: "زمانی که یک عفونت در بیمار مبتلا به برونشیت رخ میدهد، شرایط از بد رو به وخامت میرود".
در چنین شرایطی حتی یک عفونت خفیف در راههای هوایی نیز میتواند تا کیسههای هوایی کوچک گسترش یابد و این رویداد سبب پنومونی میشود؛ در کیسههای هوایی، ریهها و خون تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن را انجام میدهند.
دکتر دیکی همچنین اضافه کرد که این امر به نوبهی خود سبب افزایش شکلگیری و تشکیل لختهی خون و بالا رفتن احتمال وقوع سکته میشود. یک سکتهی بزرگ میتواند سبب بروز کما در فرد شود که این همان اتفاقی بود که برای پاپ رخ داد. سکتهی مغزی در پاپ فرانسیس سبب فروپاشی قلب و گردش خون در بدن او شد. این شرایط زمانی روی میدهد که قلب و ریه دیگر عملکرد نداشته باشند.
کدام نشانههای سکته ممکن است در افراد کهنسال رخ دهند؟
در این بخش برخی از نشانههای سکته در مردان و زنان (شامل افراد کهنسال) آورده شده که چنین علائمی را نباید نادیده گرفت:
بیحسی ناگهانی: نداشتن هیچ حسی در اندامهای مختلف یا احساس سوزن سوزن شدن در صورت، دستها، پاها، بازوها یا سایر اندامها، میتواند یک علامت هشداردهنده برای سکته باشد. این رویداد همچنین میتواند سبب فقدان حس در یک سمت از بدن شود.
گیجی: افرادی که از احتمال بروز سکته رنج میبرند، ممکن است نتوانند موقعیت خود را به درستی درک کنند و یا توانایی تفکر صحیح را از دست بدهند. آنها ممکن است نگاهی متحیر در چهرهی خود و همچنین مشکل در تمرکز داشته باشند و به علاوه سختی زیادی را در تصمیمگیری تجربه کنند.
سردرد شدید: بسیاری افراد ممکن است سردردی ناگهانی و شدید را در ناحیهی سر تجربه کرده و یا درد بیدلیلی را در کف سر یا گردن خود احساس کنند. آنها ممکن است حساسیتی سبک و ناراحتی در ناحیهی سر داشته باشند.
فقدان تعادل: سکته، همچنین میتواند سبب بروز مشکلاتی در ایستادن، راه رفتن و یا به طور کلی حرکت کردن ایجاد کند. افرادی که تحت تاثیر این عارضه قرار دارند به تدریج شروع به لغزش میکنند و به شکل ناگهانی دست و پا چلفتی به نظر میرسند. این افراد ممکن است برای نگهداشتن وسایل به شکل مناسب با چالشهایی رو به رو باشند.
سرگیجه: تجربهی احساس سبکسری یا حس دوران در سر، میتواند یک علامت خطر برای سکته باشد.
تاری دید: افرادی که در معرض سکته هستند، ممکن است در بینایی با مشکل مواجه شوند، شروع به پرش پلک و یا مالیدن چشمهای خود بکنند و همچنین نتوانند مطالعه داشته باشند.
مشکل در صحبت کردن: ناتوانی در صحبت کردن، داشتن گفتار نامفهوم یا نامنسجم و استفادهی نادرست از کلمات.
ضعف: فقدان قدرت در صورت، بازوها و یا پاها میتواند نشاندهندهی سکته باشد.