چگونه بر وابستگی به قند غلبه کنیم؟

  • منبع: circledna
  • شنبه 19 اسفند 1402
  • 20 دقیقه مطالعه

اگر احساس می‌­کنید که به قند اعتیاد دارید و می­‌خواهید یاد بگیرید که چگونه آن را ترک کنید و تغذیه‌ی سالم‌­تری داشته باشید، مطلب درستی را برای خواندن انتخاب کرده‌­اید. اگر فکر می­‌کنید که به غذا خوردن معتاد شده‌­اید یا با اختلال خوردن دست و پنجه نرم می­‌کنید، ممکن است نیاز به کمک حرفه‌­ای داشته باشید. برای مثال، یادگیری چگونگی ترک وابستگی شدید به قند، بدون کمک خارجی، ممکن است دشوار باشد.

 

اگر در ابتدا می‌خواهید که تلاش کنید تا وابستگی را به تنهایی کنار بگذارید، برای مدیریت میل به شکر، مراحل زیر ممکن است به شما کمک کنند. برای شروع، بیایید در مورد غذاهای محرک و نقش آن‌­ها در اعتیاد به قند صحبت کنیم.

 

غلبه بر وابستگی به قند

 

غذاهایی که برای شما محرک هستند را شناسایی کنید.

 

همه‌ی ما با محرک­‌های غذایی مشابهی مبارزه نمی­‌کنیم. غذاهایی که برخی از ما با دیدن آن‌­ها کاملا کنترل خود را از دست می‌­دهیم، برای بعضی دیگر ناخوشایند هستند. در واقع، ژن­‌های شما در تعیین میزان وابستگی به قند نقش دارند. اگرچه آزمایش DNA می‌تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید که آیا بیش‌تر مستعد ابتلا به اعتیاد به قند هستید یا نه، اما راه ساده‌­تر این است که به عادات غذایی خود نیز توجه کنید.

 

اولین قدم برای ترک اعتیاد به قند این است که مشخص کنید با کدام غذاها تحریک می­‌شوید. داشتن یک دفترچه برای ثبت غذاهایی که در طول روز مصرف می­‌کنید می‌­تواند در این زمینه به شما کمک کند. آنچه که می­‌خورید، مقدار آن و مشکلات احتمالی در دست کشیدن از خوردن این ماده‌ی غذایی را بنویسید. این کار نیازی به شرح دقیق غذاها و کالری­‌ها نداشته و می‌­تواند به سادگی نوشتن یک گزارش از آنچه که می­‌خورید و دلیل خوردن آن باشد. داحساس خود را قبل، حین و بعد از خوردن غذاهای مختلف بنویسید. همچنین می‌­توانید در دفتر غذایی خود در مورد هر موقعیتی که در آن پرخوری کرده‌­اید نیز بنویسید؛ برای مثال زمانی که چیزی خورده­‌اید و نتوانسته‌­اید دست از خوردن آن بکشید را در این دفتر ثبت کنید.

 

با این کار می‌­توانید تصویر شفافی از این که کدام غذاها یا انواع مختلف آن‌ها بیش‌ترین دردسر را برای شما ایجاد می‌­کنند، دریافت کنید. به موقعیت‌ها، زمان‌ها، مکان‌ها، افکار و احساساتی که اغلب هنگام شروع هوس‌های شما وجود دارند، فکر کنید. بسیاری از ما برای حواس‌­پرتی، مدارا کردن با مشکلات، سرگرمی، تسکین استرس یا آرامش گرفتن، به غذا روی می­‌آوریم. با خود صادق باشید و برای پرورش حس خودآگاهی تلاش کنید. انجام این کار می‌­تواند به شما کمک کند تا کنترل کردن خود را تمرین کنید، اعتماد به نفس و عزت نفس بیش‌تری بدست آورید و تصمیمات بهتری بگیرید. هنگامی که محرک­‌های خود را شناسایی کردید، برای رسیدگی به آن‌­ها شروع به برنامه‌­ریزی کنید.

 

اعتدال یا پرهیز از خوردن برخی غذاها را در نظر بگیرید.

 

جمله‌ی «همه‌ی غذاها را در حد اعتدال بخورید»، یکی از توصیه‌­های رایج برای ایجاد تغییرات در رژیم غذایی است. برای برخی از ما، این کار یک رویکرد عالی به حساب می‌­آید. هنگامی که در عادات غذایی‌مان خیلی محدود می‌شویم، بیش‌تر احتمال دارد که پرخوری کنیم، بنابراین رعایت اعتدال می­‌تواند بسیار کمک‌­کننده باشد. با این حال، برخی از افراد در رعایت اعتدال عملکرد مناسبی ندارند! این افراد، صرفا «نه» گفتن را آسان‌تر و کمتر از خوردن «فقط کمی از یک غذا» می‌یابند. علاوه بر این، در زمینه‌ی اعتیاد به مواد غذایی، توصیه به «خوردن همه‌ی غذاها در حد اعتدال» می­‌تواند اثر معکوس داشته باشد. باید روشی را پیدا کنید که بهترین تاثیر را بر روی شما دارد.

 

اگر یکی از این روش‌ها را امتحان کرده‌اید و هنوز نتیجه‌­ای نگرفته­‌اید، راه دیگری را در پیش بگیرید. صرف نظر از اینکه کدام رویکرد را انتخاب می‌کنید، سعی کنید غذاهایی که برای شما محرک هستند را در خانه نگه ندارید. ایجاد مقداری اصطکاک بین خودتان و غذاهایی که برایتان مشکل­‌ساز هستند می‌­تواند مفید باشد.

 

در مرحله‌ی بعد، تغییراتی که باید در رژیم غذایی خود ایجاد کنید تا بتوانید گرسنگی و اشتها را مدیریت کنید را پوشش خواهیم داد.

 

غذا بخورید تا سیر بمانید.

 

گام دیگری که ممکن است به شما کمک کند این است که رژیم خود را طوری طراحی کنید که بتوانید اشتهای‌تان را کنترل کنید.

 

آهسته غذا بخورید.

 

بدون تغییر آنچه که می­‌خورید، تنها با تغییر نحوه‌ی غذا خوردن‌تان می­‌توانید اشتهای خود را کنترل کرده و وابستگی به قند را ترک کنید.

 

آهسته غذا بخورید، غذا را کاملا بجوید و به غذای خود توجه کنید. آهسته غذا خوردن می­‌تواند به شما کمک کند که بدون احساس گرسنگی، کمتر غذا بخورید. جویدن کامل نه تنها باعث می­‌شود که کمتر غذا بخورید، بلکه موجب ترشح هورمون­‌های گوارشی و سیری نیز می­‌شود. توجه به آنچه که می‌خورید و تامل در مورد چیزهایی که قبلا خورده‌اید، کمک می­‌کند تا در همان لحظه و همچنین بعدا، کمتر در روز غذا بخورید.

 

غلبه بر وابستگی به قند

 

پروتئین را به پایه‌ی اصلی وعده‌­های غذایی تبدیل کنید.

 

مصرف پروتئین بیش‌تر باعث افزایش متابولیسم، احساس سیری بیش‌تر و از دست دادن چربی افزون‌تر (و نه ماهیچه‌ها، اندام‌ها یا سایر بافت‌های توده‌ی بدون چربی) در هنگام کاهش وزن می‌شود. منابع حیوانی پروتئین مانند گوشت، لبنیات، ماهی و تخم‌ مرغ معمولا پروفایل‌های اسیدآمینه‌ی کامل‌تر و قابل هضم‌تر، زیست‌ در دسترس‌تر و طیف وسیعی از مواد مغذی که در منابع گیاهی یافت نمی‌شوند را ارائه می‌کنند.

 

احتمالا با حدود یک گرم پروتئین به ازای هر نیم کیلوگرم وزن بدن، ظاهر، احساس و بهترین عملکرد خود را خواهید داشت. این مقدار معمولا به اندازه‌ی یک یا دو وعده پروتئین به اندازه‌ی کف دست در هر وعده‌ی غذایی، با فرض سه یا چهار وعده در روز می‌­باشد.

 

از کربوهیدرات‌­ها و چربی‌­های کمتر فرآوری‌­شده استفاده کنید.

 

صرف نظر از اینکه چربی بیش‌تر و کربوهیدرات کمتر را ترجیح می‌­دهید یا برعکس، خوردن غذاهایی که کمتر فرآوری شده‌­اند به شما کمک می‌­کنند تا گرسنگی خود را کنترل کنید. به عنوان مثال، در یک کارآزمایی در سال 2019، شرکت‌کنندگانی که آزادانه غذاهای فوق‌فرآوری‌شده می‌خوردند، نسبت به افرادی که آزادانه غذاهای فرآوری‌نشده با همان مشخصات مواد مغذی را مصرف می‌کردند، 500 کالری بیش‌تر در روز دریافت کردند.

 

نمونه­‌هایی از منابع چربی با حداقل میزان فرآوری عبارتند از: گوشت گاو، بره، تخم مرغ، آجیل، دانه‌­ها، زیتون، آووکادو و ماهی­‌های چرب مانند سالمون. برای کربوهیدرات­‌ها، در صورت تحمل، ممکن است میوه، انواع توت‌­ها، سبزیجات ریشه‌­دار، غده‌ها و غلات و حبوباتی که به درستی آماده شده‌­اند را انتخاب کنید.

 

غلبه بر وابستگی به قند

 

آب، چای یا سایر نوشیدنی­‌های بدون کالری بیش‌تری بنوشید.

 

کالری به شکل مایع، برای مثال نوشیدنی‌های شیرین، مانند غذای جامد بر سیگنال‌های گرسنگی و سیری ما تاثیر نمی‌گذارد و می‌تواند باعث دریافت بیش از حد انرژی و افزایش وزن شود. سعی کنید هر روز پس از بیدار شدن، حدود یک لیتر آب بنوشید. پس از آن، گزینه­‌های بدون کالری مانند آب بیش‌تر، چای شیرین نشده، قهوه‌ی تلخ ساده یا نوشیدنی­‌های طعم‌­دار با جایگزین‌­های قند دیگر را در اولویت قرار دهید. آب‌های گازدار طعم‌دار هم می‌­توانند یک گزینه‌ی بدون کالری مناسب به حساب بیایند. اگر مواد شیرین‌تری را ترجیح می‌دهید، شاید از نوشیدنی­‌های شیرین‌شده با استویا لذت ببرید.

 

با وجود همه‌ی این چیزها، غذا و نوشیدنی تنها عوامل موثر بر اشتهای شما نیستند؛

 

خواب با کیفیت را در اولویت قرار دهید.

 

یکی از عوامل دیگری که ممکن است در هوس‌­های شما نقش داشته باشد، خواب ضعیف است. به نظر می­‌رسد که کمبود خواب بر سیستم عصبی ما تاثیر می‌­گذارد؛ این تاثیر به گونه­‌ای‌ست که اشتهای ما را برای غذاهای پرکالری تحریک می‌­کند. حتی یک شب کمبود خواب ممکن است باعث افزایش گرسنگی، هوس‌­های غذایی، پاداش غذایی و حجم غذا شود.

 

برای اطمینان از اینکه خواب ضعیف باعث افزایش میل شما به قند نمی­‌شود، مراحل زیر را انجام دهید:

 

  • آکادمی پزشکی خواب آمریکا توصیه می­‌کند که برنامه‌ی زندگی خود را طوری تنظیم کنید که 7 ساعت بخوابید؛ یک روتین خواب آرامش­­‌بخش ایجاد کنید، اتاق خواب خود را آرام، راحت و خنک نگه دارید و از تخت فقط برای خواب و رابطه‌ی جنسی استفاده کنید.
  • بهداشت خواب را رعایت کنید؛ برای این کار می­‌توانید ورزش منظم، مدیریت استرس، کاهش سر و صدا، تنظیم زمان خواب ثابت و اجتناب از کافئین، نیکوتین، الکل و چرت زدن در طول روز را در نظر داشته باشید.
  • در اوایل و در طول روز، نور زیادی دریافت کنید؛ در عین حال مدت زمان قرارگیری در معرض نور روشن، به ویژه نور مصنوعی، گوشی‌های هوشمند و صفحه‌نمایش را در طول شب به حداقل برسانید.
  • اگر مجبورید در شب از صفحه‌ی نمایش استفاده کنید، به مدت 2 ساعت قبل از رفتن به رخت‌خواب از عینک­‌های بلوکات (عینک کامپیوتر) استفاده کنید.
  • مطمئن شوید که به اندازه‌ی کافی غذا می­‌خورید؛ به طور ویژه، پروتئین، کربوهیدرات، مکمل ملاتونین، گابا یا گلیسین را در نظر بگیرید.

 

استرس خود را مدیریت کنید.

 

یکی دیگر از عواملی که ممکن است در سخت‌تر کردن ترک وابستگی به قند نقش داشته باشد، استرس است. یکی از محرک­‌های اولیه‌ی استرسی که باعث افزایش وزن می­‌شود، هوس‌­های غذایی می­‌باشد. حل این مشکل کمی چالش‌­برانگیز است، زیرا همیشه نمی‌توانیم منابع استرس خود را حذف کنیم. بنابراین، به جای اینکه همه چیز را رها کنیم و خود را از جامعه دور کنیم، می‌­توانیم قدم­‌های کوچکی برای مدیریت بهتر عوامل استرس‌­زا برداریم.

 

ذهن خود را تمرین دهید.

 

یکی از استراتژی‌­های مدیریت استرس، تمرین ذهن آگاهی است. توجه همراه با کنجکاوی و شفقت و بدون قضاوت به لحظه‌ی حال، ذهن آگاهی نامیده می‌­شود. یکی از زمینه‌هایی که تمرین منظم ذهن‌آگاهی در آن واقعا موثر است، توانایی آن در ارتقای خودکنترلی است. این خودکنترلی در هنگام ایجاد تغییرات در زندگی، به منظور بهبود سلامتی شما بسیار مفید خواهد بود.

 

در مورد ترک اعتیاد یا هوس‌های شما به شکر، ذهن آگاهی می­‌تواند پرخوری، پرخوری عصبی و خوردن محدودکننده را کاهش دهد. به نظر می‌رسد که یکی از تمرین‌­های رایج ذهن آگاهی، یعنی مدیتیشن، نه تنها استرس، بلکه اضطراب، افسردگی، درد و سایر جنبه‌های سلامت روان را نیز بهبود می­‌بخشد.

 

برخی از راه‌­های رایج برای تمرین ذهن آگاهی عبارتند از:

 

  • توجه به احساسات بدن (اسکن بدن).
  • تمرکز بر تنفس، صداها، افکار، احساسات و عواطف.
  • هنگام راه رفتن، ایستادن، یوگا، یا حتی مسواک زدن، دوش گرفتن و غذا خوردن، با احساسات و مشاهدات خود هماهنگ شوید.
  • تمرین جدایی از افکار (افکار من حقیقت نیستند یا من، افکارم نیستم).

 

نفس عمیق بکشید.

 

یکی دیگر از تکنیک‌­های مدیریت استرس که ممکن است برای شما مفید باشد، نفس عمیق کشیدن است.

طولانی کردن بازدم، تنفس آهسته و تنفس دیافراگمی می‌­تواند به شما کمک کند تا آرامش داشته باشید، استرس خود را کاهش دهید، ذهن آگاهی را افزایش دهید، خلق و خوی خود را بهبود بخشید و هورمون­‌های استرس را تنظیم کنید. احتمالا تنفس عمیق، استراتژی هیجان‌­انگیزی به نظر نرسد اما همین قدم‌­های کوچک می­‌توانند بسیار مفید باشند. اگر به طور مداوم قدم‌­های کوچکی برداریم، در نهایت به سمت جلو حرکت خواهیم کرد.

 

غلبه بر وابستگی به قند

 

به دنبال ثبات باشید، نه کمال

 

طبق شواهد متعدد، ثبات یکی از مهم‌­ترین عوامل بهبود سلامت از طریق تغییرات رژیم غذایی می­‌باشد. به عنوان مثال، آزمایشی که در سال 2018 انجام شد نشان داد که برای کاهش وزن، خوردن مداوم غذاهای کمتر فرآوری­‌شده عامل مهم‌­تری نسبت به محدود کردن کربوهیدرات‌­ها یا چربی­‌هاست. این مورد حتی در افرادی که به نظر می­‌رسید از نظر ژنتیکی یا متابولیکی مستعد اضافه وزن بودند نیز صادق بود. به طور مشابه، یک مطالعه در سال 2005 و دو مطالعه در سال 2009 نشان دادند که پایبندی به یک رژیم غذایی سالم برای بهبود سلامت و ترکیب بدن مهم‌­تر از میزان مصرف مقادیر نسبی کربوهیدرات، چربی و پروتئین است.

 

ثبات نه تنها عامل مهمی در موفقیت اولیه‌ی ما می‌­باشد، بلکه در حفظ آن نیز نقش به‌سزایی دارد. با این حال، به نظر می‌­رسد که برای برخی از افراد، ترک الکل، کوکائین، هروئین، سیگار کشیدن یا قمار، آسان‌­تر از حفظ عادت­‌های غذایی سالم است. خوشبختانه، می‌­توانید برای داشتن ثبات در تلاش‌­های خود، قدم‌­های موثری بردارید.

 

یکی از راه‌های افزایش ثبات، تمرکز بر ایجاد عادت‌هاست. به جای «رژیم گرفتن»، که یک طرز فکر کوتاه مدت و متکی بر اراده بوده و اغلب در درازمدت با شکست مواجه می‌­شود، سعی کنید عادت­‌هایی را ایجاد کنید که می‌توانید با تلاش آگاهانه‌­ی کمتر، آن­‌ها را به بخشی از سبک زندگی خود تبدیل کنید.

 

راهبردهای دیگری که به شما در ثبات طولانی‌­مدت کمک می­‌کند، داشتن یک مربی و راهنمای منظم، شناسایی و رسیدگی به چالش­‌های بالقوه در طول مسیر و کمک گرفتن از حمایت­‌های اجتماعی می­‌باشند. انعطاف‌­پذیر باشید و هر گونه عادات غذایی جدید را با ترجیحات شخصی خود هماهنگ کنید. وعده­‌های غذایی‌تان را با دقت برنامه‌­ریزی کنید و سعی کنید یک دفترچه‌ی ثبت غذا تهیه کنید.

 

نسبت به خودتان مهربان باشید.

 

در آخر، به خودتان سخت نگیرید. به یاد داشته باشید که شما کامل نیستید و هرگز نخواهید بود. این، بخشی از طبیعت انسان بودن است. در مورد آنچه که در مورد خود دوست دارید یا دوست ندارید، از جمله چالش‌­های شما در ترک وابستگی به شکر، بیش از حد فکر نکنید. تمرین شفقت با خود، می‌­تواند به طرق مختلفی به شما کمک کند:

 

  • انگیزه‌ی بیش‌تر برای پیگیری اهداف سلامتی
  • یاد گرفتن برخی از استراتژی­‌های مقابله‌­ای که به شما کمک می‌­کنند تا به سمت اهداف خود حرکت کنید.
  • مهربانی با خود که میل به مراقبت از بدن را افزایش می‌­دهد.
  • درک می‌­کنید که همه اشتباه می­‌کنند، در رسیدن به اهداف خود شکست می­‌خورند و بدشانسی را تجربه می­‌کنند.
  • انتقاد از خود، شرمساری و استرسی که ممکن است باعث تسلیم شدن یا کناره­‌گیری شما شود را کاهش دهید.

 

به یاد داشته باشید که انتخاب­‌های غذایی شما، ارزش شما را تعیین نمی­‌کنند. هیچ یک از این کارها را برای اینکه شایسته‌ی عشق باشید انجام ندهید. این کار را انجام دهید زیرا از قبل ارزش دوست داشته شدن را دارید. این کار را با دوست داشتن خود شروع کنید. خود را همان‌قدر که واقعا فوق‌­العاده هستید، ببینید.

 

این دوست داشتن، شامل دوست داشتن تمام عیب‌­ها و ضعف‌­های شما نیز می­‌شود. این عیب‌­ها بخشی از چیزی هستند که شما را به چیزی که هستید، تبدیل می­‌کند. هر فرد، انسانی پیچیده با تمایلات و خواسته‌­های متضاد است. شما می‌­توانید برای خود و سلامتی‌تان ارزش قائل شوید، اما در عین حال شکر را خوشمزه بدانید. فقط ممکن است کمی کار لازم باشد تا این دو بخش از شخصیت شما با هم هماهنگ شوند.

 

غلبه بر وابستگی به قند

 

آزمایش ژنتیک تغذیه‌ی حنیفا

 

آزمایش ژنتیک تغذیه‌ی حنیفا یک آزمایش DNA است که به شما کمک می­‌کند تا درباره‌ی ویژگی‌های مربوط به تغذیه‌ی خود اطلاعاتی مفید و کاربردی به‌دست آورید. خصوصیاتی همچون توانایی کنترل اشتها، نیازهای غذایی، توانایی بدن در هضم مواد غذایی مختلف و حساسیت‌­های غذایی در این آزمایش مورد بررسی قرار می­‌گیرند.

سوالات شما