دیابت و خطر ابتلا به سرطان تخمدان

  • منبع: Xcode
  • یکشنبه 19 شهریور 1402
  • 17 دقیقه مطالعه

زمانی که سخن از سرطان تخمدان به میان می­‌آید، شناسایی عوامل خطر برای تشخیص زودهنگام و استراتژی­‌های پیشگیرانه بسیار مهم است. در این مقاله با در نظر گرفتن شواهد علمی به شما خواهیم گفت که آیا دیابت می‌تواند بر توسعه سرطان تخمدان تاثیر بگذارد یا خیر.

 

آیا می‌­دانستید که مجموعه حنیفا بیش از 1100 صفت ژنتیکی را بررسی می‌کند؟ نتایج حاصل از ارزیابی این ویژگی­‌ها می‌­تواند اطلاعات ارزشمندی درباره خطر ابتلا به بیماری‌­ها، حساسیت­‌های دارویی، نیازهای تغذیه‌­ای، پارامترهای تناسب‌اندام و غیره را در اختیارتان قرار دهد.

 

دیابت چیست؟

دیابت یک بیماری متابولیک است که با سطح بالای قندخون مشخص می­‌شود. اگر سطح قندخون شما بالا باشد اما به اندازه‌­ای نباشد که بتوان گفت به دیابت مبتلا هستید، ممکن است پیش‌­دیابت داشته باشید. افراد مبتلا به پیش‌­دیابت در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت هستند. با این حال، با اصلاح شیوه زندگی، می‌­توان از پیشرفت پیش‌­دیابت جلوگیری کرد.

 

انواع دیابت

 

دیابت، بر اساس علت به سه دسته تقسیم می‌­شود:

 

1. دیابت نوع 1

 

در این نوع دیابت، بدن انسولین کمی تولید کرده و یا اصلا انسولین تولید نمی­‌کند، چون سلول­‌های ایمنی بدن، سلول­‌های پانکراس تولیدکننده انسولین را از بین می­‌برند. از آنجایی که دیابت نوع 1 معمولا در کودکان و بزرگسالان جوان تشخیص داده می‌­شود، به آن دیابت نوجوانان نیز می‌گویند. با این حال، ممکن است این بیماری در هر سنی رخ دهد.

 

به افراد مبتلا به دیابت نوع 1 توصیه می‌­شود که برای عملکرد طبیعی روزانه خود انسولین مصرف کنند.

 

2. دیابت نوع 2

 

دیابت نوع 2 شایع‌­ترین شکل دیابت است و زمانی رخ می­‌دهد که بدن قادر به استفاده موثر از انسولین تولیدشده توسط پانکراس نباشد و یا اینکه انسولین به میزان کافی تولید نشود. در نتیجه، افراد مبتلا به دیابت نوع 2 سطح قندخون بالایی دارند. برخلاف دیابت نوع 1، دیابت نوع 2 قابل پیشگیری است. با این حال، عواملی مانند اضافه‌وزن یا چاقی، سبک زندگی کم‌­تحرک، رژیم غذایی ناسالم و سابقه خانوادگی، می­‌تواند خطر ابتلا را افزایش دهد.

 

3. دیابت بارداری

 

این نوع دیابت در بارداری ایجاد می­‌شود و پس از زایمان از بین می‌­رود. اما زنانی که به دیابت بارداری مبتلا می­‌شوند، در آینده شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 دارند.

 

دیابت

 

دیابت چگونه بر بدن تاثیر می­‌گذارد؟

 

گلوکز منبع اصلی تامین انرژی بدن است و ما این گلوکز را از غذایی که می‌­خوریم دریافت می­‌کنیم. هورمون انسولین که توسط سلول‌های پانکراس ترشح می­‌شود به گلوکز کمک کند تا وارد سلول‌های بدن شود و انرژی تواید کند. در افراد مبتلا به دیابت، گلوکز در خون باقی می‌ماند و به یکی از دلایل زیر نمی‌­تواند به سلول­‌های بدن برسد:

 

1. بدن به اندازه کافی انسولین تولید نمی­‌کند

2. بدن قادر به استفاده صحیح از انسولین نیست

 

دیابت یک عامل خطر شناخته‌­شده برای بسیاری از بیماری­‌ها و عوارض مختلف می­‌باشد. این بیماری ممکن است خطر آسیب کلیه، چشم، عصب یا قلب را افزایش دهد. علاوه بر این، مطالعات اخیر دیابت را با برخی از انواع سرطان‌­ها مرتبط دانسته­‌اند.

 

سرطان تخمدان چیست؟

 

سرطان یک بیماری است که در اثر رشد غیرطبیعی سلول­‌های بدن ایجاد می‌­شود.‌ این سلول­ها تومور را تشکیل می­‌دهند. تخمدان­‌ها یک جفت اندام تولیدمثلی در زنان هستند که تخمک تولید می­‌کنند. زمانی که سرطان، تخمدان­‌ها را درگیر می‌­کند، سرطان تخمدان ایجاد می­‌شود. سرطان تخمدان هشتمین سرطان شایع در زنان است. احتمال ابتلای زنان به این نوع از سرطان 1 به 78 می­‌باشد.

سرطان تخمدان زمانی رخ می­‌دهد که در سلول­‌های فرد، تغییرات ژنتیکی غیرطبیعی (جهش) رخ دهد. دو ژن شناخته­‌شده­ مسئول ایجاد سرطان تخمدان، BRCA1 و BRCA2 هستند. جهش در این ژن‌­ها با سایر سرطان­‌های زنانه مانند سرطان سینه نیز مرتبط است.

 

انواع سرطان تخمدان

 

بسته به بافتی که آسیب دیده است، سرطان تخمدان به انواع مختلفی تقسیم می‌­شود. شایع‌­ترین نوع سرطان تخمدان، سرطان سلول­‌های اپیتلیال است که در سلول­‌هایی که تخمدان را می­‌پوشانند شروع می­‌شود.

دیگر انواع سرطان تخمدان که کمتر شایع هستند، تومورهای استرومایی و سلول­‌های زاینده هستند. تعداد کمی از سرطان­‌های تخمدان خوش‌خیم بوده و بقیه آن­‌ها بدخیم هستند.

 

عوامل خطر ابتلا به سرطان تخمدان

 

با اینکه هر فردی که تخمدان دارد، ممکن است به این سرطان مبتلا شود اما برخی از افراد در معرض خطر بیشتری قرار دارند.‌عوامل خطر ابتلا به سرطان تخمدان عبارتند از:

 

  • سابقه خانوادگی این بیماری (مادر، خواهر یا دختر بیولوژیکی مبتلا به این بیماری)
  • به ارث بردن جهش ژن BRCA1 یا BRCA2
  • وجود سایر اختلالات ژنتیکی مانند سندرم لینچ
  • اندومتریوز
  • سابقه درمان جایگزینی هورمون (HRT)
  • چاقی

 

سرطان تخمدان

 

دیابت به عنوان یک عامل خطر ابتلا به سرطان تخمدان

 

رابطه بین دیابت نوع 2 و سرطان، مدت‌هاست که شناخته شده است. چندین مطالعه، دیابت را با افزایش خطر ابتلا به سرطان‌های مختلف مانند تومورهای سینه و آندومتر مرتبط دانسته‌­اند.

 

علاوه بر این، زمانی که افراد مبتلا به دیابت، با این بیماری­‌ها مواجه می‌­شوند، اغلب پیامدهای شدیدتری را تجربه می­‌کنند. تاثیر سطح قندخون افزایش­‌یافته، فراتر از مدیریت دیابت است؛ زیرا منجر به تغییرات مولکولی می­‌شود که محیط مطلوب‌­تری برای رشد تومور ایجاد می­‌کند.

 

این تغییرات می‌­توانند ناشی از استرس اکسیداتیو، التهاب یا حتی تسهیل تشکیل رگ­‌های خونی جدید باشند که تغذیه سلول‌­های در حال تقسیم سریع را فراهم می‌­کنند. ناهنجاری‌­های متابولیک که با چاقی و دیابت همراه هستند، به طور قابل­‌توجهی در ایجاد و پیشرفت سرطان نقش دارند. این امر ممکن است به این دلیل این باشد که سطح بالای قندخون، مسیرهای سیگنالینگ مختلف بدن را مختل می­‌کند.

 

برخی از تغییرات ناشی از دیابت که باعث ایجاد سرطان می‌­شوند ممکن است به دلیل پدیده‌­ای به نام «حافظه متابولیک»، دائمی شوند و حتی پس از کنترل قندخون نیز ادامه پیدا کنند.

 

عوامل شایعی که زمینه‌­ساز دیابت و سرطان تخمدان هستند

 

تحقیقات اخیر، شواهد قوی مبنی بر ارتباط دیابت با افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان ارائه کرده­‌اند.

 

همچنین، این تحقیق نشان می­‌دهد که عوامل مشترکی بین دیابت نوع 2 و سرطان تخمدان وجود دارد که سرنخ‌­هایی در چگونگی نقش دیابت در ایجاد سرطان تخمدان، به ما خواهد داد.

 

  1. یکی از عواملی که در ابتلا به دیابت نوع 2 و سرطان تخمدان نقش دارد، چاقی یا اضافه وزن است.
  2. یکی دیگر از فاکتورهای رایج در این بیماری­‌ها، افزایش سطح انسولین است، هورمونی که توسط بدن تولید می‌­شود.
  3. التهاب مزمن که یک حالت التهاب طولانی مدت است نیز در هر دو بیماری دیده می‌­شود.
  4. علاوه بر این، فعالیت‌ برخی از مسیرهای بیوشیمیایی خاصی که متابولیسم و سطوح بالاتر هورمون‌های استروئیدی در تخمدان‌ها را تنظیم می‌کنند نیز افزایش می‌­یابد.

 

محققان کشف کرده‌­اند که یک مسیر بیوشیمیایی خاص به نام STAT3 که در دیابت نوع 2 فعال‌­تر است، در کمک به گسترش سرطان تخمدان نیز نقش دارد.

 

ارتباط دیگر در داده‌­های بالینی نهفته است، که نشان می‌­دهد دیابت نوع 2 با افزایش سطح هورمون­‌های تخمدانی، باعث التهاب مزمن می‌­شود. این التهاب مزمن می‌­تواند محیطی ایجاد کند که محرک تشکیل و پیشرفت تومورها باشد. علاوه بر این، اثرات بیوشیمیایی دیابت می‌­تواند مسیرهای سیگنالینگی را فعال کند که باعث گسترش سرطان تخمدان می‌­شود.

 

عوارض جانبی دیابت ممکن است سطح استروژن را افزایش دهد؛ تحقیقات نشان می‌­دهد که این مساله در سرطان تخمدان نقش دارد. درک این ارتباط بین دیابت نوع 2 و سرطان تخمدان به ما کمک می‌­کند تا در مورد عوامل خطر و مکانیسم­‌های زمینه‌­ای این بیماری بیشتر بدانیم.

 

آیا گلوکز باعث پیشرفت سرطان تخمدان می­‌شود؟

 

بر اساس یک بررسی در سال 2021، دیابت خطر ابتلا به سرطان­‌های مختلف از جمله سرطان تخمدان را افزایش می‌­دهد. سلول­‌های سرطانی و تومورها سلول‌­هایی هستند که به طور فعال تقسیم می­‌شوند و رشد غیرطبیعی دارند؛ به همین دلیل است که به انرژی بالایی نیاز دارند. از این رو، در افرادی که کنترل قندخون خوبی دارند، سلول­‌های سرطانی کندتر رشد می­‌کنند و اغلب خودمحدود شونده هستند.

 

اما در افراد مبتلا به دیابت، سطح قندخون بالا می‌­تواند سلول­‌های سرطانی را تغذیه کرده و در نتیجه رشد آن­‌ها را تقویت کند.‌ بنابراین رشد و پیشرفت سرطان تخمدان ممکن است به دلیل گلوکز بالا رخ دهد.

 

به طور معمول، گلوکز به پیروات تبدیل می‌­شود که در صورت وجود اکسیژن کافی، در نهایت به CO2، اکسید می‌­شود. تنها زمانی که کمبود اکسیژن وجود داشته باشد، پیرووات به لاکتات تبدیل می­‌شود. با این حال، در سلول­‌های سرطانی، حتی زمانی که اکسیژن کافی وجود داشته باشد پیرووات به لاکتات تبدیل شده که این اتفاق باعث رشد سرطان می­‌شود.

 

آیا دیابت درمان سرطان تخمدان را چالش ­برانگیزتر می‌­کند؟

 

دیابت می­‌تواند پیچیدگی­‌هایی در درمان سرطان به وجود آورد. در عین حال، برخی از درمان‌های جدیدتر، مانند درمان هدفمند، ممکن است باعث ایجاد دیابت شوند. این امر در بیمارانی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به دیابت هستند آشکار است.

 

دیابت درمان سرطان را چالش برانگیز می­کند زیرا:

 

  • اکثر افراد مبتلا به دیابت دارای مشکلات سلامت دیگری هستند که می‌­تواند درمان را پیچیده کند.
  • افراد مبتلا به این عارضه ایمنی ضعیف‌­تری دارند و مستعد ابتلا به عفونت­‌هایی هستند که بر درمان و پیش‌­آگهی کلی تاثیر می­‌گذارند.

 

چگونه برای کاهش خطر سرطان، سطح قندخون را حفظ کنیم؟

 

مدیریت دیابت در افراد مبتلا به سرطان نیازمند یک رویکرد چندزمینه­‌ای است.

 

بسته به درمان ضدسرطانی که استفاده می­‌شود، ممکن است فرد نیاز به مدیریت هیپرگلیسمی، مایعات و الکترولیت‌­ها، فشارخون بالا و عوارض قلبی عروقی داشته باشد. در اینجا  چند راه حل برای کنترل سطح قندخون و کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان آورده شده است:

 

1. غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند را انتخاب کنید: زیرا تاثیر کمتری بر سطح قندخون دارند. به عنوان مثال می­‌توان به غلات کامل مانند جو دوسر، جو و کینوا و سبزیجات غیرنشاسته‌­ای مانند سبزیجات برگ­دار، کلم بروکلی و گل‌کلم اشاره کرد.

2. مصرف کربوهیدرات را کنترل کنید: به جای مصرف قندهای ساده، بر مصرف کربوهیدرات­‌های پیچیده تمرکز کنید.

3. پروتئین و چربی­‌های سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید: منابع پروتئین بدون چربی مانند مرغ، ماهی، توفو و لوبیا را در وعده­‌های غذایی خود بگنجانید. پروتئین می­‌تواند به کاهش سرعت هضم کربوهیدرات­‌ها و جلوگیری از افزایش شدید سطح قندخون کمک کند.

4. مدیریت وزن: اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، کاهش وزن از طریق ترکیبی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می‌­تواند به طور قابل ­توجهی کنترل قندخون را بهبود بخشد. کاهش وزن می­‌تواند حساسیت به انسولین را افزایش داده و خطر ابتلا به عوارض مرتبط با دیابت از جمله سرطان را کاهش دهد.

5. مصرف الکل را محدود کنید: مصرف الکل را محدود کنید یا به طور کلی از آن اجتناب کنید، زیرا می‌­تواند سطح قندخون را افزایش داده و به افزایش وزن کمک کند. اگر نوشیدنی­‌های الکلی مصرف می­‌کنید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید و همیشه با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر دیابت دارید.

6. سطح قندخون‌تان را کنترل کنید: طبق توصیه پزشک، مرتبا سطح قندخون خود را بررسی کنید. این کار به شما کمک می­‌کند تا از سطح گلوکز خود آگاه باشید و در صورت نیاز، تغییرات لازم را در رژیم غذایی و داروهای خود اعمال کنید.

 

به یاد داشته باشید، این توصیه‌ها تنها دستورالعمل­‌هایی کلی هستند و باید برای مشاوره شخصی بر اساس نیازهای فردی و سابقه پزشکی خود با پزشک متخصص مشورت کنید.

 

خلاصه: آیا دیابت یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان تخمدان است؟

 

  1. دیابت می­‌تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد. عوامل خطر مشترک عبارتند از چاقی، سطوح بالای انسولین، التهاب مزمن، تغییر متابولیسم و افزایش هورمون­‌های استروئیدی در تخمدان­‌ها.
  2. افزایش سطح قندخون در دیابت، محیط مساعدی برای رشد تومور در سرطان تخمدان ایجاد می­‌کند. این مساله می­‌تواند به دلیل استرس اکسیداتیو، التهاب و تشکیل رگ‌­های خونی جدید اتفاق بیفتد.
  3. مدیریت سطح قندخون برای کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان مهم است. تغییرات سبک زندگی مانند انتخاب غذاهای با شاخص گلیسمی پایین، کنترل مصرف کربوهیدرات، فعال ماندن، حفظ وزن سالم و نظارت منظم بر سطح قندخون می­‌تواند به این امر کمک کند.
  4. مشاوره با متخصصان مراقبت­‌های بهداشتی برای دریافت مشاوره شخصی در مورد مدیریت دیابت و کاهش خطر سرطان تخمدان بسیار مهم است. با مدیریت موثر دیابت و تغییر شیوه زندگی در جهت سالم زندگی کردن، می‌­توان خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش داد.
سوالات شما