پسوریازیس و ژن‌ها

  • منبع: Xcode
  • شنبه 17 تیر 1402
  • 14 دقیقه مطالعه

پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن خودایمنی است که با قرمزی و خارش پوست و همچنین لکه­‌های پوسته پوسته شده مشخص می‌­شود. این لکه­‌ها، توسط سلول‌­های انباشته شده پوست ایجاد می­‌شوند.

 

انواع مختلف پسوریازیس عبارتند از:

 

  • پلاکی
  • پوسچولار
  • خالدار
  • ناخن
  • معکوس

 

علائم پسوریازیس چیست؟

 

علائم پسوریازیس از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

 

با این حال، علائم رایج آن عبارتند از:

 

1. لکه­‌های قرمز یا بثورات پوشیده شده با پوسته­‌های ضخیم، خشک و نقره‌­ای (لکه‌ها در برخی افراد، به هم می‌پیوندند و عارضه­‌های پوستی بزرگ‌تری را تشکیل می‌دهند).

2. خارش و درد و اغلب خونریزی پوست (خونریزی ممکن است در لکه­‌هایی رخ دهد که در آن فلس‌­ها محکم به پوست زیرین چسبیده‌­اند) .

3. خارش، سوزش و درد در لکه‌­ها.

4. تغییر رنگ انگشتان دست و پا (در موارد شدید، ناخن از بستر خود جدا می‌­شود).

 

نواحی شایع تحت تاثیر لکه­‌های پسوریازیس عبارتند از: پوست سر، بازوها، پاها، کف دست و تنه. علائم پسوریازیس به صورت دوره‌ای ظاهر می­شوند، یعنی لکه‌­ها در برخی از ماه­‌های سال بیشتر دیده شده و در ماه­‌های دیگر فروکش می­‌کنند. حدود 10 تا 30 درصد موارد، پسوریازیس با آرتریت پسوریاتیک همراه است که در آن بیمار مفاصل متورم و دردناک همراه با ضایعات پوستی دارد.

 

پسوریازیس

 

دلیل اصلی پسوریازیس چیست؟

 

علت دقیق پسوریازیس ناشناخته است. با این حال، محققان توانسته‌­­اند برخی از مکانیسم‌­های ایمنی که در این بیماری دچار اختلال شده­‌اند را شناسایی کنند.

 

1. سیستم ایمنی و ژن­‌ها

 

در موارد عادی، سیستم ایمنی با ورود یک جسم یا ذره خارجی به بدن فعال می‌­شود. در افراد مبتلا به پسوریازیس، برخی از ژن‌های جهش‌یافته در مواجهه با مواد خاص دچار التهاب شده و در نتیجه این التهاب، سلول‌های پوست شروع به تکثیر می‌کنند. تاکنون حدود 25 ژن دخیل در ابتلا به پسوریازیس شناسایی شده‌­اند.

 

استرس

 

2. استرس

 

استرس یکی از اصلی‌­ترین و مهم­ترین عوامل ایجادکننده بسیاری از بیماری­‌های پوستی از جمله پسوریازیس است. اگرچه استرس یک فشار روانی است، اما بدن به همان روشی که به فشار فیزیکی واکنش نشان می‌­دهد، به استرس روانی نیز پاسخ می­‌دهد. بنابراین، استرس مزمن و ناگهانی می‌­تواند باعث پسوریازیس شود.

 

3. تغییرات هورمونی

 

پسوریازیس می‌­تواند به دلیل تغییرات هورمونی در بدن، به ویژه در دوران بلوغ، یائسگی و بارداری، تشدید شود. در این سه موقعیت تغییرات شدیدی در سطوح هورمونی بدن به وجود می‌آید.

 

4. سیگارکشیدن

 

سیگارکشیدن یکی از دلایل پسوریازیس پوسچولار است. افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به پسوریازیس دارند، در صورت سیگارکشیدن احتمال ابتلای خود به این بیماری را دو برابر افزایش می‌دهند. در این مورد، ضایعات پوستی عمدتا در کف دست و کف پا ظاهر می‌­شوند.

 

5. برخی از داروها

 

برخی از داروها می‌­توانند باعث آغاز پسوریازیس و یا بدتر شدن علایم آن شوند. این داروها شامل داروهای ضدمالاریا مانند کلروکین، هیدروکسی کلروکین، کویناکرین، بتابلوکرها، مهارکننده‌های ACE، ایندومتاسین و لیتیوم می‌­باشد. برخی از بیماری‌ها مانند HIV و سایر عفونت‌­ها مانند عفونت‌­های تنفسی نیز می‌­توانند باعث تشدید پسوریازیس شوند.

 

پسوریازیس: ژنتیک چه نقشی در این بیماری دارد؟

 

محققان نشان داده‌­اند که عوامل ژنتیکی نقشی کلیدی در ایجاد پسوریازیس ایفا می­‌کنند. ژن­‌های زیادی با پسوریازیس مرتبط هستند که برخی از آن‌­ها عبارتند از:

 

FUBP1: این ژن، یک پروتئین متصل شونده به DNA تک­‌رشته‌­ای را کد می‌­کند و تصور می‌­شود که اتصال این پروتئین به RNA ویروسی در ایجاد بیماری­‌های ویروسی نقش دارد.

 

FASLG: آپوپتوز یا مرگ برنامه‌­ریزی‌­شده سلولی با پاتوژنز بسیاری از اختلالات التهابی پوست، از جمله پسوریازیس مرتبط است. ژن Fas یکی از شناخته‌شده‌ترین مکانیسم‌ها برای القای آپوپتوز است و در شروع پسوریازیس که توسط لنفوسیت‌های فعال‌­شده تحریک می‌­شود، حیاتی است. مرگ سلولی با واسطه Fas، سلول‌های T فعال که منجر به واکنش ایمنی می‌شوند را حذف کرده و از واکنش‌­های خودایمنی جلوگیری می‌کند. سطوح این پروتئین در بیماران مبتلا به پسوریازیس حائز اهمیت می‌­باشد.

 

IKBKE: این ژن بر روی کروموزوم 1q32.1 قرار دارد و به عنوان یک پروتئین مرتبط با پسوریازیس شناخته می‌­شود که برای تنظیم مسیرهای ضدویروسی و ضدالتهابی مورد نیاز است. در واقع، TNF-α که در مسیر بالادست IKBKE وجود دارد به عنوان هدف دارویی پسوریازیس استفاده می‌­شود.

 

ZNF365: ژن ZNF365 (انگشت روی 365) چندین ایزوفرم را کد می‌­کند که هر کدام الگوی بیان و عملکرد متفاوتی دارند.  این ژن همچنین با جلوگیری از اختلال عملکرد تلومر به پایداری ژنومی کمک می­‌کند.

 

PTEN: کاهش بیان ژن PTEN می‌­تواند در فعال شدن بیش از حد ضایعات پسوریازیس نقش داشته باشد و با تکثیر بیش از حد این ضایعات مرتبط باشد. آلل G پلی­مورفیسم تک نوکلئوتید rs76959677، با پسوریازیس مرتبط است.

 

CHUK: آنزیم CHUK در رونویسی NF-kB نقش داشته و می‌­تواند باعث مهار عملکرد آن گردد. به ارث بردن پلی­­‌مورفیسم تک­نوکلئوتیدی خاصی از این ژن با پاسخ افراد به اتانرسپت مرتبط است.

 

 وراثت پسوریازیس

 

پسوریازیس الگوی وراثتی چندعاملی دارد؛ یعنی، به دلیل تعامل پیچیده بین عوامل ژنتیکی و محیطی رخ می‌­دهد. ژن‌های والدین و عوامل محیطی تعیین می‌کنند که آیا فرد به این بیماری مبتلا می‌شود یا خیر. با این حال، گزارش­‌هایی مبنی بر این وجود دارد که این بیماری دارای الگوی توارث اتوزومال غالب یا اتوزومال مغلوب است.

 

یک مطالعه تحقیقاتی، خطر ابتلا به پسوریازیس در طول زندگی در افرادی که هیچ والدین مبتلا، یک والد مبتلا و یا هر دو والدین مبتلا به این بیماری دارند را محاسبه کرد. نتایج نشان داد که در افرادی که یک یا هر دو والدشان به پسوریازیس مبتلا هستند، حساسیت افزایش می‌یابد.

 

رژیم سالم

 

رژیم غذایی افراد مبتلا به پسوریازیس

 

پسوریازیس را نمی‌­توان به طور کامل درمان کرد. با این حال، می­‌توان علائم آن را مدیریت کرده و با استفاده از داروها، تغییر سبک‌زندگی و رژیم غذایی، بروز عارضه­‌های پوستی را کاهش داد. اگرچه از نظر علمی قطعی نیست، اما شواهد قابل‌­توجهی وجود دارد که نشان می‌دهد رژیم غذایی سالم‌تر می‌تواند به کاهش عود و مدیریت بهتر علائم پسوریازیس کمک کند. برخی از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا-3، آنتی‌­اکسیدان­‌ها و مواد ضدالتهاب، برای کاهش بروز عارضه­‌های پوستی و کمک به مدیریت بهتر این بیماری مفید هستند.

 

غذاهایی که به مدیریت پسوریازیس کمک می­کنند عبارتند از:

 

  • آجیل و دانه­‌ها
  • غذاهای دریایی، به ویژه ماهی­‌هایی که سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 هستند مانند سالمون، ماهی خال‌مخالی، قزل‌آلا وغیره.
  • زغال‌­اخته و توت‌فرنگی
  • ادویه­‌هایی مانند نعناع، دارچین و میخک
  • گیاهانی مانند پونه کوهی، آویشن و مریم‌گلی
  • غذاهای غنی از ویتامین D همچون پنیر، ماست و تخم‌مرغ
  • میوه‌­ها و سبزیجات تازه

 

تعداد زیادی از غذاها نیز وجود دارد که باید برای جلوگیری از ظهور علایم، از خوردن آن­‌ها اجتناب کنید:

 

  • غذاهای فرآوری‌شده
  • گیاهانی که دارای سولانین هستند، مثلا گوجه‌فرنگی، برنجال، فلفل و سیب‌زمینی
  • گوشت قرمز، به خصوص گوشت گاو و همچنین گوشت‌­های فرآوری‌شده
  • غذاهای سرخ‌شده
  • چربی­‌های ترانس و سایر چربی‌­های اشباع‌شده
  • مصرف بیش از حد قندها
  • مصرف الکل

 

درمان­‌های خانگی

 

راه‌­های متعددی برای کاهش علائم و جلوگیری از شدت علائم بیماری وجود دارد که بسیاری از آن‌­ها درمان‌­های خانگی هستند.

 

1. اجتناب از مصرف عطر و دئودورانت

 

از مصرف عطرها، صابون‌ها، دئودورانت‌ها، شامپوها و محصولات دیگری که به دلیل وجود رایحه خوشایند در آن‌­ها، حاوی مواد رنگی هستند، خودداری کنید. رنگ­‌های موجود در این محصولات معطر منجر به التهاب پوست و تشدید پسوریازیس می‌­شود. قبل از اینکه محصولی را انتخاب کنید، از وجود برچسب "حساس" بر روی آن اطمینان حاصل کنید و یا برای انتخاب محصولات مناسب با متخصص پوست خود مشورت کنید.

 

2. مرطوب نگه داشتن پوست

 

این کار به تسکین خارش ضایعات کمک می‌­کند. پوست افراد مبتلا به پسوریازیس هرگز نباید خشک شود زیرا می‌­تواند منجر به افزایش ضایعات شود. از قرارگرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید خودداری کنید زیرا می­‌تواند ضایعات پسوریازیس را تشدید کند.

 

3. دوری از استرس

 

فرد مبتلا به پسوریازیس باید از استرس، که یکی از دلایل اصلی شدت گرفتن علائم آن است، اجتناب کند. تمرین روش­‌های کاهش استرس می‌­تواند به مدیریت موثر پسوریازیس کمک کند.

 

4. اجتناب از مصرف الکل

 

الکل برای کسانی که از پسوریازیس رنج می­‌برند یک خطر بزرگ است و بنابراین فردی که این بیماری را دارد باید از مصرف آن اجتناب کند.

 

5. زردچوبه

 

روی ضایعات پوستی پسوریازیس زردچوبه بمالید، آن را به غذا اضافه کنید یا به صورت قرص مصرف کنید. مصرف حدود 1/5-3 گرم زردچوبه در روز برای مبتلایان به پسوریازیس مفید است. مصرف مقادیر کافی ویتامین و مواد معدنی نیز می‌­تواند برای کاهش ضایعات پسوریازیس موثر باشد. استعمال خارجی برخی از محصولات گیاهی بر روی ضایعات پوستی مفید است. این موارد عبارتند از آلوئه‌ورا، سرکه سیب، جو دوسر، روغن درخت چای و انگور.

 

آیا پسوریازیس مسری است؟

 

ممکن است این تصور غلط وجود داشته باشد که پسوریازیس یک بیماری عفونی است؛ اما این بیماری از فردی به فرد دیگر سرایت نمی‌­کند. با این حال، گسترش ضایعات پوستی به دیگر نقاط بدن خود فرد، اتفاقی شایع است. در بسیاری از موارد، ضایعات به هم می پیوندند و ضایعات بزرگتری را ایجاد می­‌کنند. راه‌­های زیادی برای جلوگیری از گسترش پسوریازیس در افراد وجود دارد، اما این به نوع پسوریازیس آن‌­ها نیز بستگی دارد.

 

پسوریازیس پلاکی، که شایع­‌ترین نوعی است که افراد را تحت تاثیر قرار می‌­دهد، به آرنج، زانو و پوست سر گسترش می­‌یابد. یک نوع نادر پسوریازیس که به نام پسوریازیس اریترودرمیک شناخته شده است، شکل خطرناک­تری است و به تمام قسمت­‌های بدن گسترش می‌یابد. در بسیاری از موارد، افراد مبتلا به یک نوع پسوریازیس ممکن است به نوع دیگری از این بیماری نیز مبتلا شوند. در صورت عدم درمان، ضایعات پسوریازیس می‌­توانند گسترش یافته و شدیدتر شوند.

 

آزمایش ژنتیک پوست حنیفا ساختارهای ژنتیکی مرتبط با مواردی همچون پسوریازیس، آکنه، پوست خشک، کک و مک، درماتیت تماسی و بسیاری ویژگی از این قبیل را تجزیه و تحلیل می‌کند.

 

 

 

پست های مرتبط