مقدمهای بر آلرژی به هلو
هلو میوهای هستهدار است که در انواع مختلف با گوشت سفید، زرد یا قرمز موجود است. هلو، بسیار مغذی و سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C بوده و گنجاندن آن در رژیم غذایی افرادی که به آن حساسیت ندارند ضروری است.
آلرژی به هلو شایع است و ممکن است در افراد به عنوان یک آلرژی واقعی به میوه یا آلرژی به گرده غان ایجاد شود. بسیاری از کسانی که به گرده غان حساسیت دارند ممکن است به دلیل شباهت پروتئین موجود در هر دو، با خوردن هلو نیز دچار علائم آلرژیک شوند. آلرژی واقعی به هلو از پروتئین Pru p 3 ناشی میشود که با گرده درخت توس واکنش متقابل نشان میدهد. واکنش متقابل زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی فرد، دو یا چند غذای غیرمرتبط را به عنوان مواد بیولوژیکی یا ساختاریهای مشابه شناسایی کرده و نسبت به آنها حساسیت ایجاد میکند.
اگر مستعد واکنش آلرژیک به هلو یا سایر میوهها و سبزیجات مرتبط هستید، ممکن است به سندرم آلرژی دهانی (OAS) یا علائم آلرژی غذایی گرده (PFAS) مبتلا باشید.
این وضعیت در حدود 25 درصد از کودکان مبتلا به رینیت آلرژیک متداول است.
اگر به هلو حساسیت دارم، آیا ممکن است به سایر میوههای هستهدار هم حساسیت داشته باشم؟
میوههای هستهدار در مرکز خود یک دانه یا گودال سخت دارند که توسط قسمت آبدار یا گوشتی میوه احاطه شده است. به این میوهها دروپه نیز گفته میشود و عبارتند از:
- زردآلو
- آلو
- گیلاس
- شلیل
- هلو
واکنش آلرژیک به این نوع میوهها زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن، پروتئینها یا سایر اجزای آنها را به عنوان مواد مضر شناسایی کرده و به آن حمله میکند. در طی این پاسخ ایمنی، هیستامینی که آزاد میشود، مسئول علائم آلرژی است. اگر به هلو آلرژی دارید، این احتمال وجود دارد که به تمام اعضای خانواده گل سرخ یا میوههای هستهدار حساسیت داشته باشید.
آیا مصرف هلو پخته شده بیخطر است؟
هلو حاوی پروتئینهای مختلفی است که هر کدام میتوانند باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک با درجات مختلف شوند. برخی از افراد به هلو خام آلرژی دارند اما میتوانند این میوه را در دمای بالا بخورند زیرا حرارت باعث تجزیه پروتئینهای آلرژیک آن میشود. اگر به پروتئینهای موجود در پوست هلو حساسیت دارید، پوست کندن به شما این امکان را میدهد که بدون تجربه واکنشهای آلرژیک از خوردن آن لذت ببرید.
دانستن اینکه چه بخشی از هلو باعث حساسیت شما میشود میتواند در جلوگیری از واکنش آلرژیک کمک کند. انجام آزمایش IgE به شما کمک میکند تا در مورد آلرژی به هلو خود بیشتر بدانید.
علائم آلرژی به هلو
علائم آلرژی به هلو مشابه آلرژی به سایر غذاها است و ممکن است این افراد موارد زیر را تجربه کنند:
- احساس سوزن سوزن شدن در دهان به محض خوردن میوه
- خارش در گلو، زبان، لبها، صورت و حتی سایر قسمتهای بدن
- کهیر
- خس خس سینه
- تهوع و استفراغ
- گرفتگی بینی
- سرگیجه
- سبکی سر
- مشکل تنفس
اگر واکنش آلرژیک شدیدی به هلو داشته باشید، ممکن است دچار شوک آنافیلاکسی شوید که با کاهش سریع فشار خون، انقباض راههای هوایی که تنفس را دشوار میکند و از دست دادن هوشیاری مشخص میشود.
شوک آنافیلاکسی نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
ژنتیک آلرژی به هلو: خانواده HLA
دلیل اینکه چرا ما به برخی غذاها آلرژی پیدا میکنیم ناشناخته است. با این حال، گفته میشود که ژنتیک در ایجاد آلرژی به هلو نقش دارد.
سیستم ژنهای آنتیژن لکوسیت انسانی (HLA) بر روی کروموزوم 6 قرار دارند و برای تولید پروتئینهایی که سیستم ایمنی را تنظیم میکنند، دستورالعملهایی را ارائه میدهند. سه دسته از ژنهای HLA به نام های HLA-DR، HLA-DQ و HLA-DP وجود دارد.
مدیریت آلرژی به هلو
اگر آلرژی به هلو در شما تشخیص داده شده باشد، پزشک برنامهای برای کمک به مدیریت بهتر علائم و جلوگیری از تشدید آن تنظیم میکند.
این برنامه شامل انجام کارهای زیر میباشد:
- اجتناب از عامل حساسیتزا
- همیشه برچسب محصولات را بخوانید تا از هر نوع آلرژن هلو اجتناب کنید.
- اگر شما یا شخص دیگری در آشپزی خود از هلو استفاده میکنید، برای جلوگیری از آلودگی به مواد آلرژیزای میوه، از دو ظرف جداگانه استفاده کنید.
- قبل از صرف غذا در رستوران، حساسیت خود را به سرآشپز یا کارکنان رستوران ذکر کنید.
- یک کپی از تمام موادی که به آنها حساسیت دارید را همواره به همراه داشته باشید.
- همیشه داروهای اورژانسی به همراه داشته باشید که در صورت مصرف تصادفی هلو بتوانید از آن استفاده کنید.
- گزینههای تسکین علائم را در نظر بگیرید
اگر به هلو حساسیت دارید، ممکن است پزشک یکی از گزینههای زیر را برای تسکین علائم توصیه کند:
- آنتیهیستامینها به عنوان مکمل، به تسکین علائم آلرژیک خفیف مانند خارش یا بثورات کمک میکنند. با این حال، این داروها از پیشرفت واکنش آلرژیک جلوگیری نمیکنند.
- برونکودیلاتورهای حاوی آلبوترول میتوانند به عنوان یک درمان مکمل برای تسکین علائم تنفسی در افراد با سابقه آسم استفاده شوند.
- در صورت واکنش آلرژیک حاد و شدید به هلو، تزریق خودکار اپینفرین بسیار مفید است. اعضای خانواده شما باید بدانند که چگونه این دارو را در مواقع اضطراری استفاده کنند.
آیا برای آلرژی هلو، درمانی وجود دارد؟
مانند اکثر آلرژیهای دیگر، هیچ درمانی برای آلرژیهای غذایی وجود ندارد. درمان آلرژی به هلو، به علائم و نشانههای ارائه شده بستگی دارد.
بهترین راه برای جلوگیری از آلرژی به هلو این است که از مصرف هلو به هر شکل یا غذاهایی که ممکن است حاوی هلو یا سایر میوههای هستهدار باشد خودداری کنید.
خلاصه
- آلرژی به هلو شایعتر از آن چیزی است که ما فکر میکنیم و به دلیل پروتئین موجود در این میوه رخ میدهد.
- افرادی که به هلو حساسیت دارند ممکن است به سایر میوههای هستهدار نیز حساسیت داشته باشند.
- ممکن است برخی از افراد به هلو خام حساسیت داشته باشند اما وقتی این میوه، پخته یا پوستکنده میشود، هیچ علامت یا واکنشی نشان نمیدهند.
- علائم آلرژی به هلو مشابه هر نوع حساسیت غذایی دیگری است؛ خارش، بثورات پوستی، سرگیجه، گرفتگی بینی؛ خس خس سینه و غیره از جمله این علائم میباشند.
- ژنهای خانواده HLA که در پاسخ ایمنی نقش دارند در ایجاد آلرژی به هلو دخیل هستند.
- آنتیهیستامینها، برونکودیلاتورها و تزریقکنندههای اپینفرین معمولا برای تسکین علائم در افراد مبتلا به آلرژی به هلو استفاده میشوند.
- بهترین راه برای جلوگیری از آلرژی به هلو، پرهیز از مصرف این میوه یا خانواده آن است.