آیا غذاهای منجمد مضر هستند و بهتر است که با محصولات تازه آشپزی کنید؟ آیا باید از غذاهای منجمد که فقط با چند دقیقه گرم کردن، آماده خوردن میشوند اجتناب کنید؟ ممکن است این سوالها را بارها پرسیده باشید زیرا داستانهای زیادی درباره مواد غذایی منجمد وجود دارد.
سبک زندگی پر مشغله، تهیه وعدههای غذایی مفصل و تازه را برای بسیاری از ما غیرممکن میسازد، بنابراین چارهای جز استفاده از غذاهای منجمدی که سریع در مایکروویو گرم میشوند، نداریم. این سبک زندگی زمان لازم برای تهیه غذا از مواد اولیه تازه را محدود میکند.
از آنجایی که غذاهای منجمد تازه نیستند، همواره آوازهی بدی داشتهاند. علاوه بر این، تصور بر آن است که این نوع غذاها حاوی سدیم، مقدار زیادی چربی و مواد نگهدارنده هستند. با در نظر گرفتن این موارد، جای تعجب نیست که چرا مردم همواره در مورد مضر بودن یا نبودن غذاهای یخزده سوال دارند.
اقلام منجمد میتوانند انتخاب سالمی باشند، اما به یاد داشته باشید، اینکه چه نوع ماده غذایی منجمدی را انتخاب میکنید میتواند تفاوت زیادی در سلامتیتان ایجاد کند. شما میتوانید فریزر خود را به محلی برای نگهداری غذاها و میانوعدههای سالمی تبدیل کنید که در عرض چند دقیق آماده مصرف خواهند بود.
آیا غذای منجمد مضر است: نظر علم درباره غذاهای منجمد
زمانی که پرسش «آیا غذاهای منجمد مضر هستند؟» مطرح میشود، جواب همیشه یک بله قطعی نیست. در واقع پاسخ این سوال بستگی به چیزیهایی دارد که در فریزر خود نگهداری میکنید. برای مثال زمانی که عجله دارید احتمالا ترجیح میدهید به جای آن که وقت خود را صرف خورد کردن سبزیجات کنید، یک بسته سبزی خردشده از فریزر برداشته و سرخ کنید.
مطالعات نشان میدهند که محصولات منجمد در اوج تازگی، مواد مغذی خود را حفظ میکنند. به طور کلی، ویتامین موجود در سبزیجات و میوههای یخزده تفاوت چندانی با شکل تازه آنها ندارد. با اینکه مواد غذایی یخنزده به نظرتان تازهتر میرسد اما این بدان معنی نیست که مواد منجمد تازه نیستند.
به خاطر داشته باشید که میوهها و سبزیجات منجمد تحت انجماد ناگهانی قرار میگیرند. این روش طراوت و عطر و طعم محصول و در نتیجه، کیفیت آن را حفظ کرده و تازگی آن با محصولات یخنزده قابل مقایسه است. همچنین محصولات منجمد نسبت به محصولات تازه ماندگاری بیشتری داشته و میتوانند از به هدر رفتن غذا جلوگیری کنند.
با این حال، باید انتظارات خود در مورد میوهها و سبزیجات منجمد را مدیریت کنید. به عنوان مثال، هویج، ذرت، کلمبروکلی، نخودفرنگی، لوبیا و گلکلم به خوبی منجمد میشوند. سرآشپزها توصیه میکنند که مقداری از این سبزیجات را در فریزر خود نگهداری کنید زیرا به شما در برنامهریزی برای وعدههای غذایی کمک میکند. در مقابل، بافت و قوام برخی از اقلام مانند زغالاخته و توتفرنگی پس از منجمد شدن تغییر یافته و بهتر است که برای درست کردن اسموتی و یا ماست میوهای استفاده شوند.
شایعه رایج: همه غذاهای منجمد حاوی مواد نگهدارنده هستند
بسیاری از افراد ناآگاهانه معتقدند که غذاهای منجمد حاوی مواد نگهدارنده هستند، به همین دلیل هنگامی که از آنها درباره مضر بودن مواد غذایی منجمد بپرسید جواب آنها قطعا مثبت است. این یک تصور اشتباه است که تمام مواد غذایی منجمد حاوی مواد نگهدارنده، رنگهای مصنوعی و رنگهای غذایی هستند. در واقع، این مواد افزودنی برای منجمد کردن غذا اصلا ضروری نیستند.
به خاطر داشته باشید که انجماد یک روش نگهداری قدیمی است که نسبت به روشهای دیگر مانند نمکزدن یا پختن، برای حفظ ارزش غذایی، طعم و بافت غذا بهتر است. همچنین دمای پایین از رشد میکروارگانیسمها جلوگیری میکند، واکنشهای شیمیایی را کاهش میدهد و واکنشهای متابولیک را به تاخیر میاندازد. بنابراین بسیاری از غذاهای آماده یخزده در یخچال سوپرمارکتها لزوما حاوی افزودنیهای مضر نیستند زیرا خود فرایند انجماد، یک نگهدارنده طبیعی است.
شاید باورتان نشود اما بسیاری از غذاهای یخزده از مواد با کیفیت تهیه میشوند. اگر میخواهید مطمئن شوید که بهترین غذای آماده منجمد را خریداری میکنید، باید به برچسب موجود بر روی آن دقت کنید. برخی دارای برچسبهایی مانند موارد زیر هستند:
- پنیر 100% واقعی
- گندم کامل
- ارگانیک
- کمسدیم
- کمچرب
- مناسب رژیم کتو
- قند کم
- بدون مواد افزودنی
بنابراین بهتر است که برای انتخاب غذاهایی که در فریزر خود قرار میدهید کمی وقت صرف کنید و مغذیترینها را برگزینید. اگر هنوز هم به مضر بودن غذاهای یخزده شک دارید به یاد داشته باشید که همه غذاهای بستهبندی لزوما برای سلامت شما مضر نیستند.
غذای منجمدی که با دقت و با توجه به نیازهای فردی انتخاب شده است برای افرادی که به دلایل مختلف، زمانی برای غذا پختن ندارند انتخابی عالی است. برخی از افراد نیز به دلیل نداشتن مهارت آشپزی و یا عدم علاقه به آن به وعدههای غذایی آماده متوسل میشوند. البته برخی از وعدههای غذایی منجمد هرگز نمیتوانند جایگزین غذاهای تازه شوند. مثلا یک پیتزای یخزده پس از گرمشدن میتواند بسیار خوشمزه باشد اما غذایی مانند استیک با پوره سیبزمینی وقتی تازه درست شده باشد طعم بهتری دارد.
اشتباه: همه غذاهای منجمد با نمک فراوان فرآوری شدهاند
برخی از مواد غذایی منجمد فرآوریشده و سرشار از سدیم هستند زیرا نمک اغلب برای حفظ بافت و طعم استفاده میشود. با این حال، امروزه به دلیل تغییر دیدگاههای مردم درباره سلامتی، تولیدکنندگان کمتر از این روشها استفاده میکنند. تکامل فرهنگ تناسب اندام و سلامت، برندهای مواد غذایی را وادار کرد که غذاهایی سالمتر و با سدیم کمتر را تولید کنند.
بهترین راه این است که برچسب و لیست مواد تشکیلدهنده مواد غذایی بستهبندی شدهای که خریداری میکنید را بخوانید. این نکات میتوانند کمککننده باشند:
- به چند ماده اول فهرست توجه بیشتری داشته باشید زیرا مواد تشکیلدهنده از بیشترین به کمترین مقدار مرتب شدهاند.
- به دنبال محصولاتی با فهرست کوتاهتر بروید، زیرا فهرست طولانیتر شانس داشتن مواد افزودنی را افزایش میدهد.
- اقلامی را انتخاب کنید که سدیم کمتر از 600 میلیگرم داشته باشند.
- چربی محصولات را براساس نتایج آزمایش ژنتیک تغذیه خود انتخاب کنید.
- تعداد کالری و اجزای غذایی در هر وعده را بخوانید.
مزایا و معایب استفاده از محصولات و مواد غذایی منجمد
خرید محصولات و غذاهای منجمد این امکان را به شما میدهد که از انواع میوههای تابستانی مورد علاقه خود، حتی در فصل زمستان نیز لذت ببرید یا پس از یک روز پرمشغله، در حداقل زمان ممکن، از یک وعده غذایی خوشمزه لذت ببرید.
به گفته متخصصان آشپزی، انجماد بهترین راه نگهداری و حفظ مواد مغذی است. بنابراین اگر توانایی خرید مواد تازه را ندارید، غذاهای منجمد جایگزین مناسبی هستند.
با این وجود مواد غذایی منجمد فقط یک جایگزین برای غذاهای تازه هستند و به هیچ عنوان نباید تنها وعدههای غذایی زندگی شما باشند. برای دستیابی به سلامتی مطلوب، باید میزان متعادلی از غذاهای تازه و منجمد را مصرف کنید تا بدنتان پنج گروه اصلی غذایی را دریافت کند. در اینجا بخشی از مزایا و معایب محصولات منجمد آورده شده است.
معایب |
مزایا |
برخی از اقلام حاوی مواد نگهدارنده هستند بنابراین برچسبها را بخوانید. |
باعث صرفهجویی در وقت میشود چرا که نیاز به خرد کردن مواد اولیه ندارید. |
برخی از برندها کیفیت پایینتری دارند. |
میتوانید از محصولات فصلی لذت ببرید. |
اگر از روش انجماد سریع استفاده نشده باشد ممکن است بخشی از مواد مغذی از دست بروند. |
میتوانند از نوع تازه آن ارزانتر باشند. |
برخی از غذاهای منجمد طعم و بافت متفاوتی نسبت به غذای تازه دارند. |
در روزهایی که استرس دارید و تحت فشار هستید گزینهی مناسبی هستند. |
ممکن است وجود غذای منجمد در فریزر خود را فراموش کنید و غذا به هدر برود. |
ماندگاری زیادی دارند. |
سوختگی فریزر میتواند مشکلساز شود. |
خودتان نیز میتوانید سبزیجات و پیشغذاهای یخزده درست کنید. |
تنظیم نادرست دمای فریزر میتواند کیفیت این نوع از غذاها را به خطر بیاندازد. |
منجمد کردن جلوی رشد باکتریهای مضر را میگیرد. |
انتخابهایتان محدود خواهند بود. |
میتواند ضایعات مواد غذایی را کاهش دهد. |
باید تاریخ انقضا را در نظر داشته باشید. |
به شما در برنامهریزی غذایی آزادی عمل میدهد. |
اگر میپرسید که آیا غذای منجمد مضر است یا نه، پاسخ این است که به خودتان بستگی دارد. همانطور که در بالا گفته شد، خرید محصولات و مواد غذایی منجمد مزایا و معایب زیادی دارد.
اگر انرژی یا زمان لازم برای تهیه و طبخ غذا را ندارید، غذای منجمد میتواند جایگزین خوبی باشد. به عنوان مثال، یک کاسه اسموتی توت و موز یخزده یک میانوعده غذایی سریع و سالم است که وقت زیادی از شما نمیگیرد.
آیا باید استفاده از غذاهای منجمد را در برنامه زندگیمان قرار دهیم؟
زمانی که سرتان شلوغ است و وقت غذا پختن ندارید، غذاهای منجمدشده بهترین گزینه هستند. نکته اصلی خواندن برچسبها و انتخاب بهترین محصولات با مواد اولیه با کیفیت بالا است. برای پرهیز از افزودنیها و سدیم و چربی بیش از حد، زمانی را برای مطالعه لیست مواد تشکیل دهنده و محتوای غذایی اختصاص دهید.
اگر انتخابهای سالمتری داشته باشید، غذاهای منجمد میتوانند گزینه مناسبی برای وعدههای غذایی شما باشد. زمانی که برای تهیه غذای خانگی عجله دارید و برای پوستکندن و خردکردن سبزیجات وقت ندارید، مواد غذایی منجمد یک موهبت هستند. مواردی مانند گوشت مرغ ارگانیک که میتوانید در سرخ کن بدون روغن بریزید، نیازهای پروتئینی شما را برآورده کرده و لذت یک غذای خوشمزه را به شما میدهد.
از طرف دیگر، اگر وقت دارید، میتوانید خودتان غذاهای منجمد درست کنید. به عنوان مثال، هویج به خوبی یخ میزند. اگر غذاهای آماده فریز شده را خودتان درست کنید، حداقل، مواد تشکیل دهندهای که در وعدههای غذایی شما وجود دارد را میدانید. به عنوان مثال، خورشتها، سوپها و سسها به خوبی یخ میزنند. اگر غذا را به درستی ذخیره کنید، پس از ذوب شدن میتوان آن را با خیال راحت مصرف کرد.
برای تصمیمگیری درباره نیازهای غذایی خود آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا را نیز در نظر بگیرید. این آزمایش جامع میتواند اطلاعاتی در مورد حساسیتهای غذایی احتمالی و رژیم غذایی مناسبتان را به شما ارائه دهد تا بتوانید بر اساس ساختار ژنتیکی منحصر به فردتان، مواد مغذی ضروری را در برنامه غذایی خود وارد کنید.