سرطان کلیه زمانی اتفاق میافتد که سلولهای یک یا هر دو کلیه شروع به رشد خارج از کنترل میکنند. این سلولها در نهایت تودهای به نام تومور را تشکیل میدهند. با پیشرفت سرطان، این سلولها میتوانند به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش یابند. در ادامه به انواع، علائم، علل و همچنین چگونگی تشخیص و درمان سرطان کلیه خواهیم پرداخت.
آناتومی و عملکرد کلیه
کلیهها دو اندام لوبیایی شکل هستند که هر کدام به اندازهی یک مشت کوچک میباشند. کلیهها در پشت اندامهای شکمی و در دو طرف ستون فقرات قرار دارند. برخی از افراد فقط یک کلیه دارند؛ این مساله میتواند در نتیجهی یک نقص مادرزادی یا بیماری رخ دهد. تا زمانی که کلیه عملکرد خود را انجام دهد، فقط با یک کلیه هم میتوان به خوبی زندگی کرد.
کلیههای شما مواد معدنی، نمک و آب اضافی را به شکل ادرار از خون خارج میکنند. این اندامها هر روز تقریبا 50 گالن خون را فیلتر کرده و حدود دو لیتر ادرار تولید میکنند. ادرار از لولههایی به نام لولهی حالب به مثانه، جایی که تا زمانی که ادرار کنید در آنجا نگهداری میشود، منتقل میگردد.
واحدهای فیلترکننده در کلیهها نفرون نامیده میشوند. در هر یک از کلیهها بیش از یک میلیون نفرون وجود دارد. در داخل نفرون، ساختاری به نام گلومرول به عنوان فیلتر عمل میکند. ساختار دیگری به نام توبول مواد زائد را حذف کرده و مواد مهم را به جریان خون شما باز میگرداند.
انواع سرطان کلیه
انواع مختلفی از سرطان کلیه وجود دارد، از جمله:
- کارسینوم سلول کلیه: این نوع، شایعترین شکل سرطان کلیه بوده و حدود 85 درصد موارد را تشکیل میدهد.
- کارسینوم سلول انتقالی: حدود 5 تا 10 درصد از سرطانهای کلیه را کارسینومهای سلول انتقالی تشکیل میدهند. این سرطان از همان نوع سلولهایی که در سرطان مثانه درگیر هستند به وجود میآیند. کارسینوم سلول انتقالی بیشتر شبیه سرطان مثانه است تا کارسینوم سلول کلیوی.
- تومور ویلم: تومور ویلم سرطانی است که معمولا در دوران کودکی ایجاد میشود. این نوع سرطان، در میان سرطانهای دوران کودکی، نسبتا شایع است.
- سارکوم کلیه: سارکوم کلیه یک تومور نادر است و اغلب در بافت همبند کلیه شروع میشود.
از آنجایی که کارسینوم سلول کلیه شایعترین نوع سرطان کلیه است، بیشتر اطلاعات زیر به این نوع مربوط میشود. تصور میشود که کارسینوم سلول کلیه از لولههای نفرون ناشی شود.
علائم سرطان کلیه
علائم سرطان کلیه معمولا تا زمانی که بیماری پیشرفت نکرده است ظاهر نمیشوند. هنگامی که علائم ظاهر میشوند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- وجود خون در ادرار که بعد از ادرار یا در آزمایشات دیده میشود.
- خستگی
- یک توده در پهلو یا پایین کمر (تودهی پهلو)
- درد در پهلو یا پایین کمر (ناحیهی پهلو)
- تب
- فشار خون بالا
- کاهش وزن ناخواسته
چه چیزی باعث سرطان کلیه میشود؟
علل دقیق سرطان کلیه هنوز شناخته نشده است. با این حال، محققان چندین عامل خطر برای آن را شناسایی کردهاند. برخی از این موارد عبارتند از:
- سن: خطر ابتلا به سرطان کلیه با بالا رفتن سن افزایش مییابد. بیشتر کارسینومهای سلول کلیوی در افراد بالای 40 سال رخ میدهد. تومور ویلم در کودکان شایعتر است.
- جنسیت: سرطان کلیه در مردان بیشتر از زنان است.
- نژاد: سرطان کلیه در سیاه پوستان و بومیان آمریکا کمی شایعتر است.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهد.
- شغل: قرار گرفتن در محل کار با مواد خاصی مانند آزبست و بنزن خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
- چاقی
- سابقهی خانوادگی: سابقهی خانوادگی سرطان کلیه یا برخی از سندرمهای ژنتیکی خطر را افزایش میدهد.
- داروها: استفاده از برخی داروها، مانند مسدودکنندههای کانال کلسیم، میتواند خطر سرطان کلیه را افزایش دهد.
سرطان کلیه چگونه تشخیص داده میشود؟
شایعترین علائم سرطان کلیه عبارتند از:
- درد پهلو (درد در پهلو و کمر)
- یک تودهی شکمی
- وجود خون در ادرار
- کمخونی
سرطان کلیه اغلب در طی آزمایشات تصویربرداری مانند اشعهی ایکس، سی تی اسکن یا MRI که به منظور تشخیص بیماریهای دیگر انجام میشود، کشف میگردد.
هنگامی که پزشک به سرطان کلیه مشکوک است، میتوان از سیتیاسکن برای بررسی کلیهها استفاده کرد. این آزمایش چندین تصویر اشعهی ایکس را در یک تصویر سهبعدی از ساختارهای داخلی بدن ترکیب میکند. برای گرفتن تصویر سیتیاسکن ممکن است از یک مادهی حاجب داخل وریدی نیز استفاده شود. این مادهی رنگی است که ساختارهای داخلی بدن را در تصاویر بهتر نشان میدهد. همچنین میتواند به تفکیک سرطان از کیستهای غیرسرطانی هم کمک کند.
سیتیاسکن میتواند هم برای تشخیص و هم برای مرحلهبندی سرطان کلیه استفاده شود. مرحلهبندی فرآیند تعیین اندازهی تومور و گسترش آن است. برخی افراد نمیتوانند سیتیاسکن انجام دهند؛ حساسیت به مواد حاجب یا عملکرد ضعیف کلیه از جمله دلایل این امر میباشد. افرادی که نمیتوانند سیتیاسکن انجام دهند ممکن است در عوض MRI دریافت کنند. MRI به جای اشعهی ایکس، از تصویربرداری مغناطیسی استفاده میکند. اگر تصور شود که تومور به وریدهای نزدیک کلیهها گسترش یافته است، MRI میتواند مفید باشد.
بیوپسی به آسیبشناسان اجازه میدهد تا سلولهای سرطانی را زیر میکروسکوپ جستجو کنند. این روش میتواند در هدایت درمان با درمانهای هدفمند بسیار مفید باشد. نمونهها معمولا در طول عمل جراحی برای درمان سرطان به دست میآیند. برخلاف بسیاری از تومورها، بیوپسی همیشه برای تشخیص سرطان کلیه لازم نیست.
مرحلهبندی
در صورتی که وجود سرطان کلیه در فرد تشخیص داده شود، ممکن است به انجام آزمایشهای بیشتری برای تعیین سرایت آن به بافتها یا اندامهای مجاور نیاز باشد. سرطان کلیه، با اندازهگیری تومور در ساختارهای کلیه مرحله بندی میشود. علاوه بر این پزشک به دنبال شواهدی مبنی بر انتشار سلولهای سرطانی به بافتهای نزدیک یا مناطق دوردست بدن خواهد بود.
مراحل سرطان کلیه
- تومورهای مرحله I کمتر از 7 سانتیمتر عرض دارند و به کلیه محدود میشوند.
- تومورهای مرحله II بزرگتر هستند اما همچنان در کلیه محصور هستند.
- تومورهای مرحله III به بافتها یا رگهای خونی مجاور گسترش یافتهاند.
- تومورهای مرحله IV به خارج از پوشش خارجی کلیه گسترش یافتهاند و همچنین میتوانند به اندامهای مجاور سرایت کنند.
درمان سرطان کلیه
سرطان کلیه تا حدودی منحصر به فرد است، زیرا ممکن است حتی با وجود پیشرفته بودن تومور، جراحی انجام شود. همچنین ممکن است از درمانهای هدفمند و داروهای ایمونوتراپی نیز استفاده شود. در درمان سرطان کلیه، شیمی درمانی و پرتودرمانی نقش کمتری نسبت به برخی سرطانهای دیگر دارد.
درمان سرطان کلیه به مرحلهی بیماری و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد. به عنوان مثال، سلامت عمومی فرد و محل تومور در کلیه به تصمیمگیری در مورد درمان کمک میکند. اکثر افراد مبتلا به سرطان کلیه نوعی جراحی را انجام میدهند. کسانی که سرطان کلیه در مراحل اولیه دارند بهترین کاندید برای جراحی هستند. با این حال سرطان کلیه یکی از معدود تومورهای جامد است که در آن حتی با وجود بیماری متاستاتیک پیشرفته (مرحلهی 4)، جراحی میتواند مفید باشد.
با اینکه جراحی درمان انتخابی برای اکثر سرطانهای کلیه است، اما برای برخی از بیماران، ممکن است دشوار باشد. افراد بسیار مسن یا کسانی که دارای چندین بیماری جدی هستند احتمالا نتوانند جراحی را تحمل کنند. در این موارد، درمانهایی مانند کرایوسرجری (انجماد) یا فرسایش با فرکانس رادیویی (سوزاندن)، ممکن است گزینههای پیشنهادی پزشک باشند.
چندین داروی درمانی هدفمند برای استفاده در برخی از افراد مبتلا به سرطان کلیه پیشرفته تایید شده است. این داروها مانع رشد و گسترش سلولهای بدخیم میشوند. این روش درمانی تاثیر خود را با دخالت مستقیم در مسیری که در رشد سرطان نقش دارد، میگذارد. همچنین این داروها میتوانند از رشد عروق خونی مورد نیاز برای تامین مواد مغذی تومور جلوگیری کنند. عوارض جانبی این داروها با عوارض شیمیدرمانی متفاوت است و اغلب بهتر تحمل میشوند.
ایمونوتراپی که به عنوان درمان بیولوژیک نیز شناخته میشود، با تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلولهای سرطانی عمل میکند. چند دستهی مختلف از این داروها برای سرطان کلیه موثر هستند. پرتودرمانی معمولا به عنوان درمان سرطان کلیه استفاده نمیشود اما ممکن است به عنوان درمان تسکیندهنده برای تسکین ناراحتی که ممکن است هنگام گسترش سرطان رخ دهد استفاده شود. شیمی درمانی تنها اثر محدودی بر روی برخی از سرطانهای کلیه دارد، اگرچه در برابر سرطان سلولهای انتقالی و تومور ویلم موثرتر است.
خلاصه
انواع مختلفی از سرطان کلیه وجود دارد. شایعترین نوع آن کارسینوم سلول کلیه است. علائم سرطان کلیه میتواند شامل خون در ادرار، درد در پهلو یا کمر و کاهش وزن ناخواسته باشد. سرطان کلیه گاهی اوقات در طول اسکن تصویربرداری برای بیماریهای دیگر یافت میشود. معمولترین روش درمانی سرطان کلیه جراحی بوده و حتی در مراحل پیشرفته تومور هم مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین ممکن است با داروهای درمانی هدفمند نیز درمان شود.
شما میتوانید با انجام تست سرطان و اختلالات قلبی و عصبی مرکز خدمات تخصصی ژنتیک حنیفا، احتمال ژنتیکی ابتلا به سرطانها و بیماریهای قلبی و عصبی مختلف را با انجام یک تست بزاق ساده، مورد بررسی قرار دهید.