رژیم غذایی وگان در دوران بارداری

  • منبع: circle Dna
  • دوشنبه 23 مرداد 1402
  • 15 دقیقه مطالعه

پیروی از یک برنامه غذایی وگان در دوران بارداری می‌­تواند چالش­‌برانگیز باشد. در این دوران، بدن شما برای رشد سالم جنین، به مقدار بسیار خاصی از ویتامین‌­ها، مواد معدنی و مواد مغذی نیاز دارد. در حالی که وگانیسم می­‌تواند مزایای زیادی برای سلامتی داشته باشد و یک رژیم غذایی اخلاقی است، اما ممکن است باعث دسترسی محدود به مواد مغذی حیاتی مانند پروتئین و ویتامین B12 شود.

 

وگان‌ها به دلیل حذف تمام محصولات حیوانی از رژیم غذایی خود، در واقع از یک سبک زندگی دوست‌دار محیط زیست­ و اخلاقی­ پیروی می‌کنند. علاوه بر این، بسیاری از وگان‌­ها از طیف وسیعی از مزایای سلامتی، از جمله کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری‌های قلبی و سایر بیماری­‌های مرتبط با مصرف گوشت بهره‌­مند می­‌شوند.

 

با این حال، وگان­‌ها بیشتر در معرض خطر کمبودهای تغذیه‌­ای قرار دارند؛ بنابراین، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و حاوی غذاهای تازه و مکمل­‌ها خصوصا در دوران بارداری، برای این افراد ضروری است.

 

مزایا و معایب رژیم وگان در دوران بارداری

 

رژیم‌­های وگان اغلب به دلیل کمبود برخی مواد مغذی ضروری مورد انتقاد قرار می‌گیرند، اما وگانیسم لزوما یک رژیم غذایی خطرناک برای دوران بارداری نیست. نکته کلیدی برای اطمینان از اینکه شما و فرزندتان در طول دوره بارداری به خوبی تغذیه می‌شوید این است که بدانید با رژیم وگان کمبود کدام مواد مغذی را دارید و برای افزودن آن­‌ها به رژیم غذایی‌تان راه‌­های دیگری پیدا کنید.

 

شایع‌­ترین نگرانی­‌هایی که وگان‌ها در دوران بارداری با آن سر و کار دارند عبارتند از کمبود ویتامین B12، آهن، کلسیم، روی و چربی­‌های امگا 3. اگر مراقب نباشید، کاهش مصرف این مواد مغذی می‌­تواند منجر به عوارضی شود. به عنوان مثال، سطح ناکافی B12 در دوران بارداری با افزایش خطر سقط جنین و زایمان زودرس مرتبط است.

 

اگرچه وگانیسم در دوران بارداری خطراتی دارد، اما مزایای بالقوه­‌ای نیز در این رژیم غذایی وجود دارد. بر اساس برخی مطالعات، احتمال افسردگی بعد از زایمان در زنان وگان  کمتر بوده و همچنین خطر مرگ‌ومیر در بین این زنان و نوزادان آن‌ها نیز کمتر است. رژیم­ وگان اغلب سرشار از انواع ویتامین‌­ها و مواد معدنی است که از سلامت جسمی و روانی مادر و کودک حمایت می­‌کند.

 

وگان

 

مهم­‌ترین مواد مغذی در برنامه غذایی وگان در دوران بارداری

 

غذاهای وگان اغلب غنی از مواد مغذی هستند اما ممکن است سطوح پایین­‌تری از برخی از مواد ضروری دوران بارداری را داشته باشند. مهم­ترین مواد مغذی که باید مراقب آن­‌ها بود عبارتند از:

 

  • ویتامین B12: همان‌طور که در بالا ذکر شد، رژیم‌­های وگان اغلب ویتامین B12 کمی دارند، زیرا این ماده اکثرا از محصولات حیوانی به دست می­‌آید. برای رفع این مشکل، مادران وگان باید شیرهای گیاهی غنی‌شده، مخمرهای غذایی و مکمل­‌های B12 را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

 

  • ویتامین D: بسیاری از زنان در دوران بارداری، ممکن است از سطوح پایین ویتامین D رنج ببرند. سطوح ناکافی ویتامین D می‌­تواند خطر سقط جنین و پره­‌اکلامپسی را افزایش دهد. بهترین راه برای افزایش ویتامین D در دوران بارداری، دریافت مقدار زیاد نور طبیعی خورشید و مصرف شیرهای گیاهی غنی شده است.

 

  • آهن: توانایی بدن انسان برای جذب آهن از غذاهای گیاهی به اندازه توانایی آن در جذب آهن از محصولات حیوانی نیست. کمبود آهن می‌­تواند منجر به زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد شود. بنابراین مصرف مکمل آهن اهمیت زیادی دارد. علاوه براین وگان‌­ها می‌توانند آهن را با سبزی­‌ها با برگ‌­های تیره، عدس، غلات صبحانه غنی­‌شده و حبوبات مختلف تامین کنند.

 

  • کلسیم: کلسیم برای سلامتی کودک و مادر ضروری است و مصرف ناکافی آن می­‌تواند خطر شکستگی و آسیب استخوان را افزایش دهد. بسیاری از منابع کلسیم از محصولات حیوانی به دست می‌­آیند؛ بنابراین جایگزین­‌های گیاهی آن همچون شیر غنی‌­شده، توفو تهیه شده از سولفات کلسیم و سبزیجات با بر­گ­‌های تیره مانند کلم پیچ و اسفناج را در برنامه غذایی خود قرار دهید.

 

  • اسیدهای چرب امگا-3: اسیدهای چرب امگا-3 با سلامت مغز و تکامل روانی مرتبط هستند. EPA و DHA به ویژه برای رشد چشم، مغز و سیستم عصبی جنین حائز اهمیت می‌باشند. در صورت امکان، برای مصرف بیشتر امگا-3، روغن کتان، دانه­‌های چیا، روغن سویا و مکمل­‌ها را امتحان کنید.

 

  • پروتئین: تامین پروتئین، به ویژه در دوران بارداری، برای گیاه‌خواران یک نگرانی رایج است. کمبود پروتئین می‌­تواند سرعت رشد و تکامل کودک را کم کند. برای بهبود مصرف پروتئین، مواردی از جمله آجیل، دانه­‌ها، لوبیا و سایر حبوبات مناسب هستند. همچنین مصرف شیر سویا و غلات کامل نیز توصیه می‌شود.

 

  • ید: رژیم­‌های غذایی وگان به ندرت حاوی ید هستند و کمبود ید می‌­تواند منجر به اختلال در عملکرد تیروئید و رشد ذهنی شود. مکمل­‌های ید یک گزینه بالقوه برای زنان باردار هستند. با این حال، می‌­توانید ید را در محصولاتی مانند انواع جلبک دریایی پیدا کنید. غلات کامل، لوبیا سبز و کلم‌پیچ نیز دارای این ماده مغذی هستند.

 

  • روی: کمبود روی  برای زن باردار یک مشکل بزرگ است، زیرا می­‌تواند منجر به رشد و تکوین سلولی ضعیف شود. جذب منابع گیاهی روی برای بدن سخت­‌ است؛ بنابراین احتمالا مصرف مکمل، بهترین انتخاب برای دریافت این ماده معدنی می‌باشد. با این حال، مصرف بادام هندی، غلات غنی‌شده، لوبیا قرمز و بلغور جو دوسر نیز می‌تواند مفید باشد.

 

  • کولین: کولین به حمایت از رشد سیستم عصبی کمک می­‌کند. با این حال، اکثر زنان در دوران بارداری، مقدار بسیار کمی از این ماده مغذی را دریافت می­‌کنند. بهترین راه برای تامین کولین مصرف سبزیجات سبز رنگ مانند کلم‌پیچ، کلم‌بروکلی و انواع جوانه است. برخی از حبوبات مانند نخود نیز حاوی این ماده مغذی هستند.

 

چه چیزی را باید در برنامه غذایی وگان بارداری بگنجانید

 

برنامه­‌ریزی غذایی برای افراد باردار بسیار مهم است. این کار فقط مختص گیاه‌خوارانی که ممکن است برخی کمبودهای غذایی را در رژیم خود داشته باشند نیست، زیرا به هر حال، رشد و پرورش یک انسان دیگر در بدن، اغلب نیاز به دریافت مقادیر بیشتری از مواد معدنی و ویتامین­‌ها دارد.

 

تنظیم برنامه غذایی وگان بارداری، به گونه­ا‌ی که مواد مغذی ذکر شده را شامل شود، می‌­تواند به جلوگیری از مشکلات احتمالی کمک کند. یک رژیم غذایی گیاهی خوب باید غذاهای غنی‌شده و مکمل‌­ها را با مواد مغذی مختلف و غذاهای گیاهی ترکیب کند.

 

برخی از مهم‌­ترین مواردی که باید به رژیم غذایی خود اضافه کنید (به ویژه برای برنامه غذایی وگان بارداری) عبارتند از:

 

1. محصولات سویا

 

محصولات مبتنی بر سویا برای افزودن پروتئین به رژیم غذایی در دوران بارداری عالی هستند. بسیاری از گزینه­‌های وگان مانند توفوو سویا برای گیاه‌خواران فوق‌العاده هستند و می­‌توانید آن‌­ها را به رژیم وگان بارداری خود اضافه کنید. همچنین در صورت امکان، مواردی مانند شیر سویا و آجیل سویا را نیز امتحان کنید. مصرف مقدار کمی از گوشت­‌های گیاهی تهیه‌شده از دانه­‌های سویا نیز ایده خوبی است، اما ممکن است حاوی سطوح بالایی از چربی باشند.

 

2. حبوبات

 

لوبیا، نخود، عدس و سایر حبوبات اغلب انتخاب خوبی برای زنان باردار وگان هستند. این مواد حاوی مقدار زیادی فیبر هستند که به سلامت سیستم گوارشی کمک کرده و حاوی پروتئین گیاهی نیز هستند. برای کمک به جذب مناسب مواد مغذی موجود در حبوبات، به دنبال محصولات تخمیری و جوانه­‌ها باشید. توجه داشته باشید که بسیاری از حبوبات باید به طور کامل پخته شوند تا مواد مغذی آن­‌ها آزاد شوند.

 

3. آجیل و دانه­‌ها

 

روی، یک ماده مغذی مهم است که اغلب نادیده گرفته می­‌شود. خوشبختانه  مغزها و دانه‌­ها حاوی مقدار زیادی از این ماده هستند. آجیل برزیلی سرشار از آهن و روی است و می‌­تواند به گیاه‌خواران باردار کمک کند تا به نیازهای سلنیوم خود نیز برسند. دانه­ چیا، شاهدانه و کتان نیز منبع فوق‌العاده‌­ای از اسیدهای چرب امگا-3 مانند ALA هستند.

 

4. مخمرهای مغذی

 

مخمرهای مغذی، برای زنان مبتلا به کمبود ویتامین B12 در دوران بارداری بسیار ایده­‌آل هستند و طعم منحصر به فردی را به غذاها می‌­بخشد. این تاپینگ غنی از پروتئین، به افزایش درشت مغذی‌های شما کمک کرده و در عین حال ویتامین B12 مورد نیازتان را نیز فراهم می­‌کند.

 

5. محصولات غنی‌­شده

 

محصولات غنی‌شده یکی از مهم‌ترین مواد غذایی برای گیاه‌خواران در دوران بارداری هستند. این محصولات حاوی بسیاری از ویتامین‌هایی هستند که توسط رژیم وگان تامین نمی‌شوند. شیرهای گیاهی را اغلب می‌­توان با کلسیم و ویتامین B غنی کرد. علاوه بر این، غلات غنی شده نیز انتخابی مناسب برای این دوران هستند. در صورت امکان به گزینه­‌های کم‌قند و وعده‌­های غذایی کم‌چرب نیز پایبند باشید.

 

6. غلات

 

قطع مصرف کربوهیدرات­ احتمالا ایده خوبی برای زنان گیاه‌خوار در دوران بارداری نیست، زیرا این مواد منبع مهمی از فیبر و غلات هستند. بسیاری از غلات کامل، غنی از آهن، روی و ویتامین­‌های B بوده و می‌­توانند حاوی مقادیر کمی پروتئین نیز باشند. کینوا برای زنان باردار گیاه‌خوار بسیار مفید است، زیرا سرشار از مواد مغذی درشت و ریزمغذی­‌های مختلف می‌باشد.

 

7. میوه‌­ها و سبزیجات

 

احتمالا ساده‌­ترین غذا برای گنجاندن در هر برنامه غذایی وگان بارداری، میوه‌­ها و سبزیجات هستند. برای افزایش دریافت آهن، سبزیجات با برگ‌‌های تیره مانند کلم پیچ مصرف کنید. میوه­‌های بنفش، نارنجی و قرمز نیز حاوی مقدار زیادی ویتامین B و همچنین مقداری ویتامین C هستند. اگر برایتان مقدور است برخی از محصولات تخمیرشده مانند کیمچی را نیز در نظر بگیرید، زیرا حاوی ویتامین K2 است.

 

8. مکمل­‌ها

 

با اینکه بسیاری از مواد مغذی و ویتامین­‌های ضروری مورد نیاز شما در دوران بارداری، از طریق غذاهای گیاهی قابل تامین هستند، اما باز هم ممکن است که مشکلاتی وجود داشته باشد. بدن انسان جذب مواد غذایی از منابع حیوانی را راحت‌تر از محصولات گیاهی انجام می‌دهد.

 

غذاهای غنی شده می‌­توانند به بهبود مواد مغذی کمک کنند. قرص­‌های مکمل که برای سلامت بارداری طراحی شده‌اند نیز می‌­توانند منبع عالی فولات، آهن، روی و سایر مواد مغذی باشند. با پزشک خود مشورت کنید که چه مکمل‌­هایی را باید همراه با رژیم خود مصرف کنید.

 

برنامه‌­ریزی رژیم غذایی وگان بارداری

 

در حالی که انتخاب رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری می‌­تواند برای یک گیاه‌خوار پیچیده باشد، قطعا می­‌توان با برنامه‌­ریزی صحیح، تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کرد. نمونه­‌ای از یک برنامه غذایی وگان بارداری غنی از مواد مغذی برای یک روز می­‌تواند چیزی شبیه به این باشد:

 

  • صبحانه: جو دوسر با شیر غنی­‌شده گیاهی، گردو و انواع توت.
  • ناهار: توفو مخلوط شده با مخمر غنی‌­شده، کل­م‌پیچ خرد‌شده و برنج قهوه‌­ای. برای ویتامین­‌ها و مواد معدنی اضافی، مقداری کدو حلوایی تفت داده شده اضافه کنید.
  • شام: ماکارونی یا کینوآ با لوبیا، سیر و کلم‌­پیچ خرد شده. برای ویتامین‌­های بیشتر مقداری سبزیجات تازه (سبز و قرمز) اضافه کنید.
  • میان وعده‌­ها: مخلوط کشمش، گردو و بادام یا هویج و هوموس به همراه جلبک.

 

اگر در مورد تغذیه خود در دوران بارداری نگران هستید، مطمئن شوید که برای برنامه‌ریزی وعده­‌های غذایی و مکمل با پزشک یا متخصص تغذیه خود تماس بگیرید.

 

با مطالعه رژیم ژنتیکی و دریافت گزارش­‌های تغذیه حنیفا، می‌توانید رژیم غذایی بهینه خود را بر اساس ترکیب ژنتیکی منحصر به فردتان پیدا کنید.

پست های مرتبط