بارداری سالم: برنامه غذایی برای سه ماهه اول

  • منبع: circle Dna
  • شنبه 27 خرداد 1402
  • 16 دقیقه مطالعه

سه ماهه اول بارداری زمان شگفت‌­انگیزی است. خانواده شما یک عضو جدید در راه دارد، و احتمالا هیجان زده، خوشحال و شاید کمی عصبی باشید. با این که ممکن است مشتاق باشید که با خوردن غذاهای مناسب به زندگی جدیدی که درون شما در حال رشد است تغذیه خوبی برسانید اما تغییراتی که در بدنتان اتفاق می‌­افتد می‌­تواند این امر را سخت کند.

 

بدن شما در سه ماهه اول بارداری افزایش سریع هورمون­‌ها را تجربه می­‌کند. پروژسترون می‌­تواند باعث تهوع، ناراحتی گوارشی، یبوست و حتی رفلاکس اسید شود. با تهوع صبحگاهی و کمردرد، ممکن است متوجه شوید که دیگر نمی‌­توانید برخی از غذاهای سالمی که قبلا دوست داشتید را به راحتی درست کنید.

 

بنابراین، چگونه باید مواد مغذی مورد نیاز خود و فرزندتان را دریافت کنید؟ چگونه می­‌توانید برنامه غذایی مناسب سه ماهه اول را به طور موثر سازماندهی کنید؟

 

در سه ماهه اول بارداری چه اتفاقی برای بدن شما می افتد؟

 

اگر به تازگی متوجه شده­اید که باردار هستید یا قصد بارداری دارید، ارزش آن را دارد که قبل از باردار شدن، اقدامات لازم برای آماده شدن بدنتان در برابر تغییرات احتمالی را انجام دهید. مصرف مکمل­‌هایی مانند اسیدفولیک و ویتامین­‌های دوران بارداری می‌­تواند به غلبه بر هر گونه کمبودی که ممکن است با آن مواجه شوید، کمک کند.

 

زمانی که نتیجه آزمایش بارداری مثبت می‌­شود، ممکن است در حدود هفته چهارم بارداری باشید. در این زمان بدن شما مقدار زیادی هورمون اضافی، از جمله استروژن و پروژسترون، که باعث حالت تهوع صبحگاهی می‌­شوند، می‌­سازد. همچنین گونادوتروپین کوریونی انسانی (HCG) در بدن افزایش می‌یابد که موجب می­‌شود بطور مکرر به دستشویی بروید.

 

پروژسترون حرکت ماهیچه­‌های بدن را هم کند می­‌کند که باعث می‌­شود بیشتر در معرض مشکلات گوارشی مانند یبوست و نفخ قرار بگیرید. به طور کلی، در سه ماهه اول معمولا تمایل ندارید چیزی بخورید، اگرچه احتمالا اشتهای شما در ماه­های آینده افزایش می‌یابد.

 

از آنجایی که بدن در مراحل اولیه بارداری تغییرات زیادی را تجربه می­‌کند، مهم­ترین کاری که می­‌توانید انجام دهید این است که از دریافت میزان کافی مواد مغذی و انرژی اطمینان حاصل کنید. شما باید تقریبا 2000 کالری در روز بخورید، اگرچه بسته به میزان فعالیت روزانه، ممکن است پزشک شما کالری بیشتری را توصیه کند.

 

تغذیه بارداری

 

مواد مغذی حیاتی در برنامه غذایی سه ماهه اول

 

اکثر پزشکان و متخصصان توصیه می­‌کنند که در سه ماهه اول هر وقت تمایل داشتید، هر چه که می‌توانید بخورید. ممکن است نتوانید به برنامه معمول خود پایبند باشید و هوس خوردن غذاهایی خارج از رژیم معمولی خود را داشته باشید. برای تعیین اینکه آیا مصرف مکمل ضروری است یا نه، نیازهای تغذیه‌ای خود و کودکتان را به دقت بررسی کنید.

 

برخی از مهم­ترین مواد مغذی که در برنامه غذایی سه ماهه اول خود به آن­ها نیاز دارید عبارتند از:

 

  • اسیدفولیک: یکی از مهم­ترین ریزمغذی­‌ها برای مادران باردار است که در رشد عصبی نقش اساسی دارد. مصرف روزانه حدود 600 میکروگرم از این ماده مغذی را پیشنهاد می‌کنند. اسیدفولیک در سبزیجات سبز، پرتقال، توت‌فرنگی، آجیل، لوبیا قرمز و چغندر یافت می‌­شود. اگر برای خوردن این غذاها مشکل دارید، مصرف مکمل­‌های دوران بارداری را در نظر داشته باشید.
  • پروتئین: پروتئین جزء ضروری هر رژیم غذایی سالم است. در دوران بارداری، برای حمایت از رشد ماهیچه­‌ها و استخوان­‌های فرزندتان، به مقدار زیادی پروتئین بدون چربی نیاز دارید. اگر گوشت­‌خوار هستید، می‌­توانید به راحتی این پروتئین را از محصولات حیوانی مختلف مانند مرغ و تخم‌مرغ تامین کنید. گیاه‌خواران و وگان­‌ها نیز می‌توانند از توفو، لوبیا، حبوبات و مواد مختلف دیگر پروتئین بدست آورند.
  • کلسیم: یکی دیگر از مواد مغذی اصلی که در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد، کلسیم است. این عنصر سلامت دندان­‌ها و استخوان‌­ها را تقویت می­‌کند. جنین برای جذب کلسیم به ذخایر موجود در بدن مادر نیاز دارد، بنابراین جهت جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان پس از بارداری، مهم است که کلسیم به اندازه کافی مصرف کنید. کلسیم در محصولات لبنی و همچنین سبزی‌­های دارای برگ تیره به وفور وجود دارد. اگر گیاه‌خوار هستید، شاید نیاز به مصرف مکمل یا استفاده از غذاهای غنی‌شده داشته باشید.
  • آهن: آهن یک ماده مغذی ضروری است که از اهمیت زیادی برخوردار است. دریافت مقدار مناسب آهن، فقط از رژیم غذایی ممکن است دشوار باشد، اما به هرحال این ماده معدنی در تخم‌مرغ، مرغ، توفو، اسفناج و گوشت گاو وجود دارد. اگر در مورد کم­‌خونی بارداری نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
  • ویتامین C: این ویتامین که برای سیستم ایمنی و رشد و نمو سالم تمام بافت‌­های بدن ضروری است، در سه ماهه اول بارداری اهمیت زیادی دارد. مقدار زیادی از این ماده در پرتقال، توت‌فرنگی، بروکلی و سایر محصولات تازه وجود دارد. ویتامین C همچنین به افزایش جذب سایر مواد مغذی مانند آهن کمک می­‌کند.
  • پتاسیم: پتاسیم به همراه سدیم، تعادل مایعات بدن شما را حفظ می­‌کند. پتاسیم برای فشارخون مناسب نیز حائز اهمیت است. سعی کنید از طریق غذاهایی مانند آووکادو، موز و زردآلو مقدار کافی پتاسیم وارد رژیم غذایی خود کنید.
  • DHA: اسیدهای چرب امگا-3 از جمله DHA برای رشد قلب و سیستم ایمنی حیاتی هستند. برای محافظت از خود و فرزندتان در دوران بارداری، می‌­توانید ماهی­‌های روغنی مانند آنچوی و ساردین را تهیه کنید. اگر از غذاهای دریایی لذت نمی­‌برید یا به دلیل رژیم غذایی خود نمی‌­توانید آن­‌ها را بخورید، قرص‌­های روغن ماهی می­‌توانند جایگزین خوبی باشند.
  • ویتامین B12: دریافت ویتامین B12 کافی کمی دشوار است. این ماده برای ساخته شدن DNA ضروری است و هم مغز و هم سیستم عصبی را تغذیه می­‌کند. ویتامین B12 بیشتر در محصولات حیوانی مانند مرغ، گوشت قرمز و غذاهای دریایی یافت می‌­شود. با این حال، برای افراد وگان نیز برخی از غلات و نان‌­های غنی شده وجود دارد. اگر گیاه‌خوار هستید، ممکن است نیاز به مکمل یا تزریق B12 داشته باشید.

 

باداری

 

بهترین غذاها برای سه ماهه اول  بارداری

 

در حالت ایده‌­آل، برنامه غذایی سه ماهه اول باید حاوی تمام مواد مغذی ذکر شده در بالا در دوزهای سالم باشد. با این حال، برنامه‌ریزی رژیم غذایی در این مرحله از بارداری که بدنتان در حال تغییر و تحول است، می‌­تواند دشوار باشد. به طور کلی، تا حد امکان باید بر روی داشتن یک رژیم غذایی غنی، مغذی و متنوع، مملو از کربوهیدرات، پروتئین، چربی و مواد معدنی تمرکز کنید. در عین حال، لازم نیست که تا سه ماهه دوم نگران دریافت کالری اضافه باشید.

 

برای ایجاد یک برنامه غذایی عالی برای خود و فرزندتان، در مورد نیازهای غذایی خاص خود با یک متخصص صحبت کنید. همانطور که در بالا ذکر شد، احتمال این که وگان­‌ها و گیاه‌خواران به مکمل‌­های اضافی نیاز داشته باشند وجود دارد. آن‌­ها باید از دریافت مقدار کافی از مواد غذایی لازم به بدن خود اطمینان حاصل کنند.

 

در اینجا به چند مورد از بهترین غذاهایی که مادران باردار می­‌توانند به برنامه غذایی خود اضافه کنند اشاره خواهیم کرد:

 

  • گوشت‌­های بدون چربی: اگر گوشت‌خوار هستید، گوشت­‌های بدون چربی منبع عالی پروتئین، آهن و سایر اسیدهای آمینه ضروری هستند. استیک (به میزان اندک) به همراه مقدار زیادی بوقلمون و مرغ می‌­تواند گزینه خوبی باشد.
  • لبنیات: مواد مغذی موجود در شیر و محصولات لبنی به محافظت در برابر خستگی، حفظ فشارخون سالم و رشد خوب مغز کمک می­‌کند. ماست حاوی دوزهای بالایی از کلسیم و پروتئین است، بنابراین برای ذخیره مواد مغذی عالی است. همچنین می‌­توان محصولات لبنی غنی شده با ویتامین B12 و سایر مواد معدنی را استفاده کرد.
  • سبزی­‌های با برگ‌­های تیره: کلم‌پیچ، کلم‌بروکلی و سبزیجات سبز برگ‌دار منبع فوق­‌العاده­‌ای از فولات، فیبر و کاروتنوئیدها هستند. این سبزیجات همچنین حاوی ویتامین­‌های C و K و مواد معدنی ضروری همچون آهن و کلسیم هستند. اگر با خوردن سبزی‌­هایی همچون کلم‌پیچ یا اسفناج مشکل دارید می‌­توانید آن­‌ها را با اسموتی‌­های خود مخلوط کنید و هر روز صبح بخورید.
  • میوه‌­های تازه: میوه­‌های تازه که سرشار از طیف وسیعی از مواد مغذی مختلف هستند، برای ذخیره انرژی طبیعی و ویتامین­‌ها عالی به نظر می‌­رسند. موز یک منبع غنی پتاسیم بوده و معمولا باعث ایجاد حالت تهوع نمی­‌شود. پرتقال برای ویتامین C فوق­‌العاده است و انواع توت­‌ها منابع سرشار از آنتی‌اکسیدان‌­ها هستند.
  • لوبیا و عدس: عدس و لوبیا منابع عالی پروتئین، فیبر، فولات و آهن هستند. مصرف منظم این مواد غذایی به شما کمک می­‌کند تا تعادل تغذیه‌­ای خود را تقویت کنید. لازم به ذکر است که برای بهره‌­مندی از مزایای لوبیا و عدس نیازی نیست که آن‌­ها را در حجم زیاد مصرف کنید.

 

چگونه در سه ماهه اول بارداری با حالت تهوع کنار بیاییم؟

 

بزرگ­ترین چالش برای اکثر مادرانی که درحال برنامه‌­ریزی رژیم غذایی خود در سه ماهه اول بارداری هستند این است که در هنگام مواجهه با حالت تهوع صبحگاهی و رفلاکس اسید معده از چه غذاهای سالمی استفاده کنند. یکی از گزینه­‌ها خوردن غذاهایی مانند برنج و ماست است که هضم آن برای بدن آسان­تر است. همچنین اگر احساس گرسنگی ندارید، می‌توانید وعده‌های غذایی را سبک‌تر داشته باشید، زیرا به احتمال کمتری معده شما را ناراحت می­‌کنند.

 

اگر نگران حالت تهوع هستید، بهتر است غذاهای ساده بخورید زیرا به احتمال کمتری واکنش منفی ایجاد می­‌کنند.

 

راهکار دیگر این است که برای تهیه غذاهایی که میل می‌کنید از مواد اولیه سالم و تازه استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر مشتاق خوردن بستنی هستید، سعی کنید یک موز یخ زده را با کمی شیر یا خامه مخلوط کنید. سایر نکات سریع برای مدیریت حالت تهوع عبارتند از:

 

  • تعداد وعده‌ها را افزایش و حجم غذا را کاهش دهید: در دوران بارداری مجبور نیستید از برنامه غذایی عادی خود پیروی کنید. اگر اشتهای زیادی ندارید، سعی کنید به جای آن مقدار کمی غذا بخورید. تنقلات سالم مانند چیپس سبزیجات، به خصوص کلم بروکسل، برای تقویت تغذیه شما عالی هستند.
  • از خوردن برخی غذاها اجتناب کنید: از غذاهای تند، پرچرب و سایر محصولاتی که ممکن است به معده شما آسیب بزنند، دوری کنید؛ مخصوصا غذاهای تند که می‌­توانند مشکلات رفلاکس اسید را بدتر از حد طبیعی کرده و حالت تهوع را افزایش دهند.
  • به سراغ وعده‌های غذایی نرم‌تر بروید: اگر نمی‌توانید غذای کامل بخورید، به جای آن اسموتی یا بستنی‌های خانگی درست کنید. هضم وعده‌های غذایی نرم‌تر می‌توانند برای معده شما آسان‌تر باشد، و حتی اگر نتوانید آن‌­ها را در معده خود نگه دارید، بالا آوردنشان سخت نیست.
  • مکمل مصرف کنید: مصرف مولتی­‌ویتامین‌­ها و مکمل‌­ها در دوران بارداری می‌­تواند به شما کمک کند تا مواد مغذی مورد نیاز خود را ذخیره کنید. برخی از این محصولات مانند ویتامین B6 می‌­توانند به درمان حالت تهوع نیز کمک کنند. از پزشک خود بپرسید که کدام مکمل­‌ها برای شما مناسب هستند.
  • هیدراته بمانید: اگر همه راهکارهای مقابله با حالت تهوع با شکست مواجه شد، مطمئن شوید که مقدار زیادی آب ذخیره کنید. همیشه یک بطری همراه خود داشته باشید تا بتوانید آب بنوشید. این کار می­‌تواند به کاهش حالت تهوع کمک کرده و همچنین از کم‌آبی بدن در هنگام بیماری جلوگیری کند.

 

رژیم غذایی سه ماهه اول خود را برنامه‌­ریزی کنید

 

در نهایت، با این که تغذیه سالم در برنامه غذایی سه ماهه اول مهم است، اما نباید بیش از حد نگران آن باشید، زیرا اغلب ممکن است منجر به استرس و اضطراب غیرضروری شود. به جای آن، تمام تلاش خود را بکنید که تا جایی که می‌­توانید غذاهای مغذی بخورید و برای بازیابی موادی که از دست داده‌­اید مکمل مصرف کنید.

 

اگر در مورد رژیم غذایی خود نگران هستید، بهتر است با پزشک در مورد اینکه چگونه می­‌توانید در این مرحله‌­ی مهم از بارداری تا حد امکان سالم بمانید، مشورت کنید.

 

با استفاده از آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا می‌­توانید نیازهای بدنتان به هرگونه ویتامین یا ماده مغذی را ارزیابی کرده و نتایج آن را با پزشک خود در میان بگذارید. گزارش ژنتیک تغذیه قادر است به بهترین نحو ممکن شما را به سمت مناسب‌­ترین رژیم غذایی در دوران بارداری هدایت کند.

 

 

پست های مرتبط