خرده عادت چیست و چرا بسیار مهم است؟

  • منبع: circle Dna
  • چهارشنبه 22 شهریور 1402
  • 13 دقیقه مطالعه

. کتاب عادت‌­های اتمی، نوشته جیمز کلیر در 16 اکتبر 2018 وارد کتابفروشی‌ها شد. این کتاب در سال 2020، در فهرست پرفروش‌ترین‌های نیویورک تایمز به رتبه اول رسید و از آن زمان تاکنون بیش از 3 میلیون نسخه فروخته است.

 

کمی بیش از یک سال پس از انتشار این کتاب، در شب سال نوی 2019، دکتر بی.جی فاگ کتاب خود را با عنوان «عادت‌­های کوچک» منتشر کرد. کتاب هوشمندانه عادت‌­های کوچک موفقیتی مشابه با عادت‌­های اتمی به دست آورد و در فهرست پرفروش‌های نیویورک تایمز قرار گرفت و در ژانویه 2020 به عنوان بهترین کتاب آمازون انتخاب شد و آریانا هافینگتون آن را «بزرگترین کتاب سال 2020» نامید.

 

پیام این دو کتاب به طرز قابل ملاحظه‌ای مشابه است: «خرده عادت‌­ها» (تغییرات کوچک و تدریجی) می‌توانند زندگی شما را تغییر دهند. دو کتابی که در این زمینه ذکر شد، عمدتا رویکرد متفاوتی داشتند؛ کتاب فاگ به شدت بر تحقیقات علمی در زمینه شکل­‌گیری عادت­‌ها تمرکزدارد اما کتاب کلیر موضع انگیزشی بیشتری دارد.در سال 2020 که جهان به دلیل همه‌گیری کووید-19 تعطیل شد، هر دو کتاب برای افرادی که مشتاق بودند از زمان قرنطینه برای ارزیابی مجدد نحوه کار، گذراندن اوقات فراغت، ورزش، صرفه‌جویی در هزینه و غیره استفاده کنند، به یک دستورالعمل و  راهنما تبدیل شد.

 

خرده عادت

 

فلسفه خرده عادت­‌ها

 

حرف زدن درباره تغییر عادات، آسان­‌تر از انجام دادن آن است. بسیاری از ما در شب سال نو، در روز تولدمان، یا پس از گذراندن یک اتفاق دردناک یا چالش‌برانگیز، مانند جدایی یا ناامیدی در محل کار، متحول می‌­شویم و ادعاهای بزرگی درباره تغییر عاداتمان خواهیم داشت. هر چند اینجا یک مشکل وجود دارد؛ در طول زندگی، ما با عادت­‌هایمان تعریف می‌­شویم. تغییر این عادات شبیه به تغییر هویت بوده که چیز ترسناکی است.

 

تغییر عادت‌­ها بسیار چالش برانگیز است. فرض کنید عادت سالمی که می‌­خواهید اتخاذ کنید پیاده‌روی بعد از شام است. اگر بخشی از برنامه شبانه شما تماشای تلویزیون در حین تمیز کردن ظروف باشد، این یک رفتار خودکار است. وقتی ظرف‌­ها تمام شد، تلویزیون هنوز روشن است و احتمال اینکه از تلویزیون دور شوید و بیرون بروید بسیار کم است. بنابراین، فکر می‌­کنید فردی فاقد اراده هستید و خود را مورد سرزنش قرار می‌دهید، زیرا به هدف خود یعنی پیاده‌روی بعد از شام پایبند نبودید. با چنین نقطه نظری درباره خودتان، انگیزه کمی برای تلاش دوباره در روز بعد خواهید داشت.

 

همانطور که Clear توضیح می­دهد، «اگر در تغییر عادت‌­های خود مشکل دارید، مشکل از خودِ شما نیست بلکه مشکل از سیستم شماست. عادت‌­های بد بارها و بارها تکرار می‌­شوند؛ نه به این دلیل که نمی­‌خواهید تغییر کنید، بلکه به این دلیل که سیستم اشتباهی برای تغییر دارید. شما تا سطحی که برای اهداف خود تعیین کرده‌اید بالا نمی‌­روید و در واقع به سطح سیستم­‌های خود سقوط می‌­کنید.

 

اینجاست که خرده عادت­‌ها وارد صحنه می‌­شوند؛ به جای تلاش برای ایجاد یک عادت جدید و بزرگتر (پیاده‌­روی بعد از شام)، شاید عادت خردی که اتخاذ می‌­کنید، شستن ظروف بدون تلویزیون روشن باشد. این عادت خرد می‌­تواند همه چیز را تغییر دهد.

 

از آنجا به بعد، به سمت زندگی جدیدی که می­‌خواهید بسازید، حرکت می­‌کنید تا تبدیل به فردی شوید که بعد از شام قدم می­زند.

 

چرا خرده عادت‌­ها مهم هستند؟

 

قبلا به این موضوع پرداختیم که احتمال پایبند بودن به خرده عادت‌ها آسان‌­تر از تغییرات بزرگ است، اما چرا اینطور است؟

 

خرده عادت‌­ها تغییرات کوچکی هستند که ایجاد و پایبند ماندن به آن‌­ها آسان‌تر بوده و در عین حال شکستن آن‌ها هم آسان‌تر است. نکته کلیدی در اینجا این است که بهانه‌تراشی برای ادامه ندادن یک عادت کوچک خیلی سخت است.

 

وقتی یک عادت بزرگ انتخاب می­‌کنید و سپس آن را انجام نمی­‌دهید، در حال شکستن یک وعده با خودتان هستید. وقتی کسی به قولی که به شما داده عمل نمی­‌کند چقدر احساس ناامیدی می‌­کنید؟ زمانی که خودتان این احساس را ایجاد می‌­کنید، عزت نفستان خدشه‌­دار شده و احتمال ادامه این مسیر را به میزان قابل ­توجهی کاهش می‌­دهد. شما اساسا (و به اشتباه) به خود ثابت می­‌کنید که اراده‌­ای ندارید، پس چه فایده­ای دارد که دوباره تلاش کنید؟

 

اما، زمانی که به وعده بسیار کوچکی که با خود گذاشته بودید عمل می­‌کنید، تغییر بسیار زیادی در تفکر شما ایجاد می­‌شود. در این حالت به خود می­‌گویید «من کسی هستم که می‌­توانم تغییراتی ایجاد کنم، من به قولم عمل می­‌کنم و می‌­توانم این کار را انجام دهم».

 

این تغییر کوچک در طرز فکر اهمیت زیادی دارد؛ امروز به عهد خود وفا کردید که ثابت می­‌کند فردا و روز بعد نیز می­‌توانید این کار را انجام دهید.

 

اگر یک تغییر بزرگ و طاقت­‌فرسا به نظر می­‌رسد و اگر بارها شکست خوردن، شما را دلسرد می‌­کند، خرده عاد‌ت‌­ها می­‌تواند همان چیزی باشد که ترازو را به نفع شما سنگین می‌­کند.

 

علم ساختن عادت­‌ها

 

در کتاب عادت‌­های اتمی، کلیر به سه R در شکل‌گیری عاد‌ت‌­ها اشاره می‌کند: یادآوری یا نشانه (reminder)، روتین (routine) و پاداش (reward).

 

وقتی به اندازه کافی یک رفتار را تکرار می­‌کنیم، چیزهای خاصی در مورد محیط خود را با آن رفتار پیوند می­‌دهیم. کاناپه ما را به یاد تلویزیون می‌­اندازد، یا ممکن است وقتی در فریزر را باز می‌­کنیم، دستمان ناخودآگاه به سمت بستنی برود. این‌ها نمونه‌هایی از نشانه‌هایی هستند که به ما یادآوری می‌کنند که درگیر این عادت شویم.

 

با این حال، همیشه به یادآوری نیاز نداریم. برخی از عادات آنقدر در ذهن ما جا افتاده­‌اند که به بخشی عادی از روتین زندگیمان تبدیل می‌­شوند. روتین شما ممکن است این باشد که بعد از کار به خانه بیایید و روی مبل بنشینید و با خوردن یک بستنی، تلویزیون تماشا کنید و ممکن است آنقدر این کار را انجام داده باشید که به لطف ساختاری به نام هسته­‌های قاعده‌­ای مغز (basal ganglia)، تبدیل به یک رفتار خودکار شده باشد. هسته‌های قاعده‌­ای به هماهنگ کردن حرکات شما کمک کرده و با «صحبت» با قشر پیشانی تصمیم می­‌گیرند که با توجه به محیط، کدام حرکت مناسب است. با این حال، اگر کاری را به اندازه کافی انجام داده­ باشید، هسته­‌های قاعده­ای شما دیگر نیازی به «صحبت» با قشر پیشانی ندارند. رفتار وارد شدن از طریق در، نشستن و در دست گرفتن ریموت به صورت خودکار انجام می‌­شود.

 

در نهایت به پاداشی می‌رسیم که پس از انجام یک رفتار دریافت می­‌کنیم. در این مورد، تماشای تلویزیون یا خوردن بستنی به شما پاداش دوپامین می‌دهد، که انسان‌ها آن را دوست دارند و به راحتی آن را ترک نمی‌کنند.

 

تغییر

 

خرده عادت­‌هایی که می‌­توانند برای شما مفید باشند

 

به طور کلی، مردم بیشتر دوست دارند عاداتی که به سلامت، امور مالی و اوقات فراغت آن­‌ها مربوط می‌­شود را تغییر دهند. ما می­‌خواهیم بهتر غذا بخوریم، در زمان استراحت کمتر بی‌­تحرک باشیم، در پول خود صرفه جویی کنیم و از اوقات فراغت خود برای انجام کارهایی غیر از خیره شدن به تلفن­‌هایمان استفاده کنیم. همه اینها تغییرات بزرگی هستند و همان‌طور که دیدیم، تغییرات بزرگ یک شبه اتفاق نمی‌­افتند.

 

ممکن است بخواهید بدانید که برخی از خرده عادت­‌هایی (یا اهداف واقعی‌­تر) که می‌­توانید از امروز شروع کنید چه هستند؟

 

  • قبل از اینکه برای رفع گرسنگی2تان میان‌وعده بخورید، یک لیوان پر آب بنوشید.
  • در پایان روز، پول خردهای خود را در قلّک بریزید؛ ترجیحا بهتر است این قلک طوری باشد که بیرون آوردن پول از آن سخت باشد.
  • قبل از روشن کردن تلویزیون یا باز کردن قفل گوشی، سه صفحه از یک کتاب را بخوانید.
  • اول صبح یا درست قبل از خواب چیزی که بابت آن سپاسگزار هستید را در یک دفتر بنویسید.
  • از شب قبل لباس‌­های ورزشی خود را آماده کنید.
  • به محض اینکه یک فعالیت را تمام کردید، محل کارتان را مرتب کنید.
  • هر روز در ساعت معینی پیاده­‌روی کنید.
  • نوتفیکیشن‌­های تلفن خود را خاموش کنید (یا حداقل نوتیفیکیشن­‌های رسانه‌های اجتماعی).
  • خود را به چالش بکشید تا به یک بودجه هفتگی پایبند باشید.

 

اگر در انجام این موارد هم مشکل دارید، خرده عادت جدید خود را به یکی از عادت­‌هایتان که از قبل به خوبی تثبیت شده است، گره بزنید. به عنوان مثال، اگر همیشه در یک مکان برای تماشای تلویزیون می‌نشینید، کتاب خود را روی صندلی خود یا بالای کنترل تلویزیون قرار دهید.

 

استفاده از خرده عادت­‌ها برای ترک عادت‌­های بد

 

خرده عادت‌­ها، دقیقا به همان اندازه که درایجاد عادات جدید موثر هستند، در جهت ترک عادت­‌های بد هم مفید واقع می‌­شوند.

 

عادت‌­های بد نیز به نوعی پاداش دارند زیرا اگر برای رفتاری که انجام می‌دهیم، پاداشی دریافت نمی‌کردیم، هرگز آن را انجام نمی‌دادیم. بنابراین، اگر می‌خواهید یک عادت بد را ترک کنید، برایش یک پاداش تعیین کنید.

 

به عنوان مثال، اگر عادت بد شما این است که روزتان را با  گشتن در اینستاگرام در رختخواب‌تان شروع کنید، یک تغییر کوچک که می‌­توانید ایجاد کنید این است که شب­‌ها گوشی‌تان را از تخت خود دور نگه دارید. شارژر و تلفن خود را به مکانی دور از دسترس تخت خود ببرید. یک ساعت زن‌گ­دار قدیمی بخرید و هنگام خواب، گوشی خود را روی میز یا در کمد خود قرار دهید. حال اگر می‌خواهید در اینستاگرام بگردید، باید از جایتان بلند شوید.

 

اگر می‌خواهید دیروقت چیزی نخورید، غذای ناسالم خود را در کمدی نگه دارید که جلوی چشمتان نیست و دسترسی به آن سخت است.

 

انجام آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا می‌­تواند اطلاعات جالبی درباره خصوصیات ژنتیکی مرتبط با عادات غذاییتان در اختیار شما قرار دهد. برای مثال می‌­توانید بفهمید که نظر ژنتیکی چقدر توانایی کنترل اشتهایتان را دارید و آیا بیشتر از دیگران به غذاهای شیرین علاقه دارید یا خیر. دانستن چنین اطلاعاتی به شما کمک می‌­کند تا تصمیمات هوشمندانه­‌ای بگیرید؛ مثلا اگر علاقه بیشتر به شیرینی در DNAتان نوشته شده است، دیگر در خانه شیرینی نگه ندارید.

 

با گذشت زمان، این نوع تغییرات کوچک به شکل­‌گیری عادات طولانی مدت و سالم‌­تر کمک می‌کنند.

 

پست های مرتبط