مصرف روزانه مقدار مناسب کلسترول، حتی در سنین پایین، بسیار اهمیت دارد. بسیاری از مردم بر این باورند که باید از کلسترول دوری کنند و به این موضوع توجه نمیکنند که کلسترول، فوایدی نیز دارد.
با وجود اینکه سطح بالای کلسترول میتواند باعث افزایش خطر سکته قلبی، فشارخون بالا، لخته خون، سکته مغزی و دیگر مشکلات سلامتی شود اما همه انواع کلسترول بد نیستند.
HDL یا کلسترول "خوب" میتواند سلامت قلب و عروق شما را بهبود بخشد، تجمع پلاک در عروق را به حداقل رسانده و سطوح خطرناک کلسترول LDL یا "بد" را کاهش دهد.
متاسفانه دریافت مقدار مناسب کلسترول در رژیم غذایی میتواند چالش برانگیز باشد. در گذشته، پزشکان مصرف روزانه بیش از 300 میلیگرم کلسترول را توصیه نمیکنند، اما با افزایش آگاهی و پیشرفت علم تغذیه، این دستورالعمل در سال 2015 تغییر کرد.
تعریف کلسترول: HDL در مقابل LDL
کلسترول یک ماده غلیظ مومی شکل است که در کبد تولید شده و میتواند به بدن در انجام عملکردهایش کمک کرده و یا برعکس به سلامتی آن آسیب بزند.
با اینکه بدن قادر به تولید کلسترول است اما شما میتوانید این ماده را از برخی از غذاها، به خصوص محصولات حیوانی نیز دریافت کنید. هنگامی که غذای حاوی کلسترول میخورید، سطح LDL یا HDL بدن شما افزایش مییابد:
LDL: کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL همان نوع بد کلسترول است چراکه میتواند در شریانهای شما تجمع یافته و باعث اختلال در گردشخون و طیف وسیعی از مشکلات قلبی-عروقی شود. با اینکه که کلسترول LDL اغلب به عنوان "بد" شناخته میشود اما بدن به مقداری از این ماده برای کمک به نقل و انتقال مولکولها نیاز دارد.
HDL: کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا یا HDL نوع خوب کلسترول است. این ماده LDL اضافی را جذب کرده و آن را به کبد باز میگرداند تا به عنوان ماده زائد دفع شود. سطوح بالاتر HDL از تجمع کلسترول "بد" در شریانها جلوگیری کرده و خطر ایجاد پلاک را کاهش میدهد.
چرا تحت نظر گرفتن کلسترول روزانه ضروری است؟
همه ما برای حفظ سلامتی به مقدار معینی کلسترول در بدن خود نیاز داریم. حفظ سطح مناسب کلسترول و تریگلیسیرید خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش داده و با دیسلیپیدمی (وجود مقدار نامناسب از یک یا چند چربی در خون) مقابله میکند.
وجود کلسترول برای بسیاری از عملکردهای ضروری بدن اهمیت دارد. برخی از این عملکردها عبارتند از:
تولید ویتامینD: وقتی بدن در معرض نور خورشید قرار میگیرد، کلسترول خوب به ویتامین تبدیل میشود. این ویتامین در سراسر بدن توزیع شده و برای حفظ سلامت استخوانها، ماهیچهها و دندانها مورد استفاده قرار میگیرد.
تولید هورمون: سیستم غدد درونریز از کلسترول برای تولید هورمونهای مهم از جمله کورتیزول، تستوسترون و استروژن استفاده میکند. این هورمونها برای عملکرد جنسی، رشد، تکامل و مدیریت خلقوخو ضروری هستند.
ایجاد ساختارهای سلولی: سلولها برای ساختن غشای خود از کلسترول استفاده میکنند. علاوه بر این کلسترول از متبلور شدن و سفت شدن لیپیدهای بدن جلوگیری میکند.
تولید صفرا: بدن برای تولید اسیدهای صفراوی در کبد از کلسترول استفاده میکند. وجود این اسیدها برای شکستن چربیها و همچنین دفع مواد زائد از کبد، ضروری است.
بدن قادر است بیشتر کلسترول مورد نیاز برای حفظ سلامتی خود را در کبد تولید کند. با این حال، انتخابهای غذایی شما ممکن است باعث عدم تعادل در سطوح چربی و کلسترول شده و نیاز به مصرف بیشتر کلسترول داشته باشید.
دستورالعملهای رژیم غذایی چه میزان کلسترول در روز را توصیه میکنند؟
محاسبه مقدار مناسب کلسترول مصرفی در طول روز کمی پیچیده است. سطح کلسترول مورد نیاز برای هر فرد بسته به تعدادی از عوامل، متفاوت خواهد بود. برای مثال اگر نتایج آزمایش ژنتیک سلامت یا سلامت پیشرفته شما نشان دهند که خطر ابتلای شما به بیماریهای قلبی-عروقی بیشتر است، ممکن است به LDL کمتر و HDL بیشتری نیاز داشته باشید.
دستورالعملهای غذایی ارائه شده توسط USDA نشان میدهند که هیچ مقدار معینی برای مصرف روزانه کلسترول وجود ندارد. اما به این موضوع اشاره میشود که افراد باید کمترین حد ممکن کلسترول را از رژیم غذایی خود دریافت کرده و میزان مصرف انواع چربی را نیز کنترل کنند.
برخی از چربیها میتوانند سطح LDL و HDL شما را به میزان قابل توجهی افزایش یا کاهش دهند. در اینجا توصیههایی در خصوص سه نوع اصلی چربی مرتبط با کلسترول آورده شده است:
چربیهای ترانس
توصیه: تا حد امکان از چربیهای ترانس مصنوعی استفاده نکنید.
چربیهای ترانس چربیهایی هستند که به طور مصنوعی تولید میشوند و معمولا در غذاهای سالم وجود ندارند. این نوع از چربی در اثر افزودن هیدروژن به روغنهای گیاهی تولید میشود. چربیهای ترانس به دلیل ارزان بودن، مورد توجه بسیاری از برندهای غذایی قرار میگیرند. این چربیها میتوانند غذاها را «پایدارتر» کرده و بافت و طعم برخی محصولات را بهبود بخشند.
با این وجود چربیهای ترانس میتوانند موجب کاهش سطح کلسترول HDL و افزایش کلسترول LDL شده و همچنین خطر التهاب مزمن را افزایش دهند.
چربیهای اشباع
توصیه: بهتر است که تنها کمتر از 10 درصد کالری مصرفی روزانه خود را به چربیهای اشباعشده اختصاص دهید.
برای کنترل مصرف کلسترول روزانه، باید مصرف چربیهای اشباع را نیز کاهش دهید. این نوع از چربی که معمولا در محصولات حیوانی مانند لبنیات، گوشت و تخممرغ یافت میشود، میتوانند سطح LDL و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
چربیهای اشباع شده به ویژه در روغنهایی که در دمای اتاق جامد هستند، مانند روغن نارگیل و خرما، یافت میشوند. بسیاری از غذاهای فرآوری شده نیز حاوی چربیهای اشباعشده هستند.
چربیهای غیراشباع
توصیه: در صورت امکان چربیهای اشباع شده و ترانس را با چربیهای غیراشباع جایگزین کنید.
چربیهای غیر اشباع یا بسیار مفید هستند و برای تامین انرژی، عملکرد سلولی و جذب مواد مغذی به بدن کمک میکنند. چربیهای غیراشباع در دو دسته تکی و چندگانه قرار میگیرند.
چربیهای غیراشباع تکی در روغن زیتون، کانولا، بادامزمینی و کنجد یافت میشوند و میتوانند سطح LDL خون شما را کاهش دهند. چربیهای غیراشباع چندگانه کلسترول بد را کاهش و سطح ویتامین E را افزایش میدهند. این چربیها به میزان زیادی در روغن ذرت، گردو، توفو و سویا یافت میشوند.
بدن شما با توجه به ساختارهای ژنتیکی که دارید پاسخ متفاوتی را به هر یک از این چربیها نشان میدهد. برای درک نیازهای تغذیهای بدن خود میتوانید از آزمایش ژنتیک تغذیه حنیفا کمک بگیرید.
محاسبه میزان ایدهآل مصرف کلسترول
طبق توصیه قبلی USDA، مصرف بیشتر از 300 میلیگرم کلسترول در روز توصیه نمیشود.
میزان کلسترول مصرفی برای افرادی که از نظر ژنتیکی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی هستند کمتر از 200 میلیگرم در روز است.
در سالهای اخیر، میزان ایدهآل مصرف کلسترول دیگر یک مقدار توصیهشده دقیق نیست و بین افراد مختلف متفاوت است.
از آنجایی که در حال حاضر هیچ دستورالعملی در مورد مقدار دقیق مصرف روزانه کلسترول وجود ندارد، باید نیاز منحصربهفرد خود به این ماده را محاسبه کنید. اغلب، این فرآیند با یافتن سطح فعلی کلسترول از طریق آزمایش خون آغاز میشود.
هنگامی که متوجه شدید که سطح کلسترول HDL یا LDL در بدن شما چقدر است، میتوانید رژیم غذاییتان را بر این اساس تنظیم کنید. افرادی که سطح کلسترول LDL بالایی دارند باید مصرف چربیهای اشباع و ترانس را کاهش داده و مصرف چربیهای سالم را به منظور افزایش کلسترول HDL در دستور کار قرار دهند.
همچنین تحت نظر گرفتن سطح تریگلسیرید نیز خالی از لطف نیست. تریگلیسیرید یکی از منابع اصلی انرژی بدن است. با این حال سطح بالای آن میتواند منجر به ابتلا به بیماریهای قلبی و خونی شود.
مدیریت کلسترول: غذاهایی که باید بخورید و غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
مصرف مقدار مناسب کلسترول در روز در واقع به معنای کاهش مصرف LDL و افزایش سطح HDL است. برخی غذاها میتوانند LDL شما را افزایش داده و منجر به رسیدن سطح تریگلیسیرید به حد خطرناکتری شوند. غذاهای حاوی کلسترول عبارتند از:
- غذاهای سرخشده
- گوشت قرمز
- گوشتهای فرآوریشده
- گوشت پرندگان
- غذاهای لبنی
- تنقلات فرآوریشده (کیک، چیپس، کلوچه)
البته نیازی نیست که این غذاها را از رژیم خود حذف کنید بلکه تنها کافیست میزان متعادلی از آنها را استفاده کنید. افزایش سطح HDL با مصرف غذاهای خاص به کنترل سطح LDL کمک میکند. برخی از بهترین مواد غذایی برای افزایش کلسترول HDL عبارتند از:
- روغن زیتون
- میوهها و سبزیجات
- سویا
- حبوبات
- غلات کامل
- دانهها و آجیل
- ماهیهای چرب (تن، قزلآلا و سالمون)
بیشتر غذاهایی که کلسترول HDL بالایی دارند، گیاهی بوده و فواید دیگری نیز دازند مثلا سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی هستند. فیبر موجود در غذاهای مختلف به مولکولهای کلسترول LDL متصل شده و آن را از بدن دفع میکند؛ از این رو فیبر میتواند در جلوگیری از افزایش سطح LDL موثر باشد.
خطرات مصرف زیاد کلسترول
در حالی که افزایش مصرف کلسترول HDL میتواند سلامت قلب شما را بهبود بخشد، مصرف بیش از حد LDL بدون دریافت HDL کافی، میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را افزایش دهد. برای مثال سطوح بالای LDL منجر به خطر بیشتر ابتلا به آترواسکلروز میشود؛ در این بیماری کلسترول اضافی در شریانها جمع شده و باعث تشکیل شدن پلاک و در نهایت لخته شدن خون میشود.
بسته به اینکه لختههای خون در شریان منتهی به قلب یا مغز باشد، میتوانند باعث سکته قلبی یا مغزی شوند. اگر متوجه شدید که کلسترول بالایی دارید، تغییر رژیم غذایی در جهت افزایش مصرف کلسترول HDL میتواند کمککننده باشد.
مصرف چربیهای اشباع و ترانس را کاهش دهید و برای کنترل کلسترول بد، سبک زندگی خود را تغییر دهید. موارد زیر میتوانند در این راه موثر واقع شوند:
- ورزش منظم
- کنترل استرس
- ترک سیگار و دخانیات
- خواب مناسب
- کاهش مصرف الکل
اگر سطح کلسترول خیلی بالا باشد، ممکن است پزشک برای کاهش سطح LDL و محافظت از قلب دارو تجویز کند.
تنظیم رژیم غذایی در جهت سالم زیستن
مقدار کلسترول لازم در هر روز بسته به عوامل مختلفی متفاوت است. آزمایش ژنتیک سلامت حنیفا میزان HDL و LDL شما را تعیین کرده و آزمایش ژنتیک سلامت پیشرفته حنیفا میتواند شما را از خطر ژنتیکی ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی آگاه سازد تا با کمک آن بتوانید میزان HDL مورد نیاز در رژیم غذایی خود را تعیین کنید.
هنگامی که از سطح خطر خود آگاه شدید، میتوانید با پزشکتان در مورد میزان مصرف کلسترول مشورت کنید. علاوه بر این میزان تقریبی چربی، چربی اشباع و کلسترول موجود در مواد غذایی، بر روی برچسبی به مصرفکننده اطلاع داده میشوند. برای کنترل مصرف کلسترول خود بهتر است به اطلاعات موجود در این برچسبها بیش از پیش توجه کنید.
مصرف کلسترول خود را با کمک پزشک کنترل کنید، سعی کنید HDL بیشتری نسبت به LDL دریافت کنید و سطح LDL خود را در پایینترین حد ممکن نگه دارید.